Haaste: Perusta yritys maaseudulle

Tiistai 24.2.2009 klo 11.45 - Juhani Eilola


Yksittäiset ihmiset ovat joutuneet ahtaalle lomautusten ja irtisanomisten takia. Myös minun "perhepiirissäni" työttömyys on ongelma. Lisäksi kuntien talous keikkuu katastrofin partaalla.

Ihmiset ovat ilmiselvästi passivoituneet. Oman lähialueensa ja kylien kehittämisestä on kiinnostunut enää aniharva, koska suuremmat ryöstävät kaiken eikä realistisia mahdollisuuksia tunnu syntyvän.

Edellisen blogitekstin voi tehdä tässä yhteydessä käänteiseksi:

Iso poika vie pienen pojan lelut hiekkalaatikolla. Kuntakeskus vie  kylien mahdollisuudet, maakuntakeskus imee maakunnan tyhjäksi kunnes ovat vuorossa pääkaupunkiseutu ja Keski-Eurooppa.

Yhdistetään nyt kaikki voimat ja aloitetaan projekti vaikka työnimellä:

"Kurikanseudun yritysprojekti".


Kuka lähtee mukaan yhteiseen taisteluun ?

Tämä haaste on tarkoitettu jokaiselle sivukylän asukkaalle Kurikassa ja sen lähialueella myös muissa kunnissa, esim. Norinkylässä, Koskenkorvalla, Hangaskylässä jne.

Jos olet unelmoinut, suunnitellut tai jopa yrittänyt perustaa yritystä maaseudulle, jos sinulla on itsellesi tai jollekin naapurille hyvä liike-idea, niin ota yhteyttä minuun sähköpostilla:

juhani.eilola@kurikanseutu.fi

aut_97062.jpg

Itselläni on työn ohella pienen pieni yritys, joka keskittyy pääasiassa mittaamiseen, aluesuunnitteluun, massalaskentaan jne. Pienet tiesuunnitelmat, soranottosuunnitelmat ja asemapiirrokset ovat tervetulleita projekteja. Myyn myös tietotekniikkaa. Otan osaa taisteluun ja annan eteenpäin vaatimatonta tietämystäni.

Minusta tulee asiakas muille perustettaville ja varteenotettaville yrityksille ja toivon että asiakkuudet kohtaavat kaikin tavoin toisensa ja projektin sisältä löytyisi kaikille tukea ilman kateutta.

Koska omilla aloillani on jonkin verran nytkin tekemistä, niin täytyy sitä löytyä muiltakin aloilta.

Ota yhteyttä, selvitetään yhdessä kaikki mahdollisuudet, pyydetään apua asiantuntijoilta ja verkostoidutaan heti alusta saakka toistemme tueksi.

Nyt jos koskaan on pakko aloittaa taistelu passiivisuutta, alkoholismia, liikkumattomuutta ja olemattomuutta vastaan. Kerätään tietoa, pyydetään asiantuntija-apua ja haetaan avustukset sekä projektille että siihen osallistuville yrityksille.

Tämä on ainutkertainen haaste. Jos kukaan ei vastaa, lähden liikkeelle niiden suunnitelmien kanssa jotka nyt ovat kasassa.

Avainsanat: Yrittäminen, Kylät


Kommentit

24.2.2009 15.59  Juhani

Kiitos yhteydenotoista... löytyykö vielä. Nyt on tullut ilmi että tarvitsemme myös luottamusta siihen ettei ideoita kukaan vie. Lopullinen yritysidea on tietysti hakijan ja rahoittajan välinen asia.

24.2.2009 22.10  Juhani

Tänä iltana on hahmoteltu yhden mahdollisesti tulevan yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa, kehitetty toista ja itsellenikin on ehkä luvassa jotakin.

Lähtekää ottamaan yhteyttä omaehtoisesti TE-keskukseen, Uusyrityskeskukseen, Liiveriin, Suupohjan kehittämisyhdistykseen, Kurikan kehittämispäällikköön, kehen tahansa kun vain kaikki yritysideat saataisiin käyntiin!

Silti tarvitaan malttia ja yltiöpäiset riskit kannattaa ehkä unohtaa.

25.2.2009 12.20  Suomettumisen Hämähäkki

No sulla Juhani välillä heittää nää jutut vähä kärrynpyörää. Ookko ajatellu alkoholinvastustamisfirmaa vai mitä? Saahan täällä vouhkata niin kuin määkin nyt, mutta mistä tuo sun yrittämisvouhkaus on oikein peräisin. Tieräksää mitää yrittämisesta?

25.2.2009 12.39  Juhani

Se on peräisin siitä että näen blogeissa ja kaikkialla muuallakin koko ajan vain muiden syyttelyä. Muiden innostaminen
ja jonkun asian todellinen tekeminen on vaikeampaa.

En tiedä kuin omasta mittausalan yrityksestä, Suomen Yrittäjien aineistoista (olen Yrittäjäjärjestön jäsen), pienestä kouluttautumisesta ja vähän lähisukulaisten yrittämisestä.

Veljellä näyttää yritystoiminta olevan Norinkylässä tosi hyvin hanskassa. Hän pyörittää Suomen Muovituote Oy:tä ja on näköjään laittanut myös Norin entisen sahan käyntiin. Toisin sanoen pienessäkin kylässä oleva yrittäjä voi myös onnistua. Mutta se vaatii innostunutta ja realistista suhtautumista yrittämiseen. Olemalla ei mikään muu muutu kuin sosiaaliavun määrä. Sallittua sekin, mutta elämästä ei välttämättä tule elämisen arvoista.

Tuo johtuu oikeastaan vain siitä ettei kaupungissa ole kaupungin toimesta käynnistetty minkäänlaista kyläohjelmakautta. Ei sitä ehkä tällaisena aikana avatakaan.

Vai oletko sinä kuullut että kyläohjelmia olisi alettu tehdä. Ja uudella kaudella kyläohjelmiin kuuluu yritystuki myös muillekin kuin maanviljelijysidonnaisiin yrityksiin.

Huomaat varmaan että tuo oli ainutkertainen yritys tiedottaa asiasta ja vouhkaaminen loppuu tähän. Se oli yksi aihe aiheiden joukossa.

Toivottavasti joku saisi siitä sellaisen kipinän että lähtee ottamaan asioista selvää.

Alkoholismi ja syrjäytyminen lisääntyvät ennestään kun kylätoiminta kylilyä on loppunut koulujen myötä. Ongelmat tulkevat kasaantumaan kyliin kun työttömät ihmiset jäävät makoilemaan kotiin. Toivottomuus ja välinpitämättömyys on jo nyt kasvanut melkoisiin mittoihin.

Olen itse tänään kotona mahataudin kourissa. Pelkkä makoilu ei kyllä yhtään maistu ! Elämä ei olisi mitään ellei olisi mitään tekemistä. Myös siitä pitää olla onnellinen että on kuitenkin terve ja pystyy tekemään asioita. Tällaiset pikkuvaivat voitetaan onneksi lyhyellä makoilulla.

25.2.2009 13.31  Suomettumisen Hämähäkki

Joo on se ristus kumma ku tonkkahuijareille lyödään rahaa kouraan. Ja sitte ku tavallinen työtätekevä, jolla ei oo isoja pääomia, kartanoita ja navetoita, jotain yrittääs ehdottaa yritystukia, niin ei tuu. Ja nuolle tonkkahuijariille se tuloo ku manulle illallinen ja on isot pääomat takana. Eikö tuo tukeminen oo aiva hullua. Kyllähän se pitää tietysti maaserun mukavan näköösenä ja tuottaa lähiruokaa yms. Mutta mistäkö sitä lähiruokaa sitte mukamas saa - no osuuskaukaupasta nitriitillä färiättyä makkaraa joka on kuiteski tehty 10 markan tanskankinkusta. Ja sitte mukamas omavaraasuus. Mitä iesuksen omavaraasuutta se on, jos ohoraa kasvatetahan maaöljyn avulla - vai onko joku nähny öljynporauslauttoja Kristiinankaupungin edustalla?

Eikähän sovita niin, jotta kasvatetahan viljat ja lihat siellä, missä se on kannattavaa, ei täällä lumisten, hallaasten, jäisten ja hankisten nevojen takana. Kannattaas tonkkahuijareittenkin ottaa lootus eli mikä ekselitaulukko se nyt nyään on eteensä ja hiukkasen kalkuteerata mikä pääoman tuottoprosentti on ja hieman muitakin tunnuslukuja.

Mää on joskus miettiny sitä, jos perustaas prikkatehtahan tuohon kylän laitahan pellihallihin. No sehän on selevä, nottei niitä mun prikkoja kukaa ostaasi, ainakaa sillä hintaa, mitä niiden tekeminen kohtuullisella voitolla maksaas. Mutta pakko olis vaan painaa prikkoja, ku se on niin perhanan mukavaa kattua kun koneet louskuttaas ja äijät varoos näppejään. Maksaaskos valtio mulle siitä tukiaisia, ku työllistääsin ittni lisäksi emännän ja pari naapurin aikamispoikaa pitäen samalla ne pois paarista ja myisin niitä prikkoja Venäjälle pilkkahinnalla.

Olis pellihalliki työntäyteisen näköönen mihinkä tarkoitukseen se on tehty eikä autioituisi. Vois ohiajavat autoilijakki kaatsella, että onpas siitä tehokkaan näköinen pellihalli. Ei oo rapistunu eikä ruosteessa.

No prikkoja pitääs fosfatooraki. Ei ku käytön jälkeen litkut laskuojahan. Ja sitte voisin alata keräämään romuja, niinku autonromuja, kurkkupurkkeja, puimureita, muovisäkkejä ja kanistereita tuulelle heiteltäväksi, tupakintumppia, vanhoja junkkareita, pölykapseleita ja ynnä muuta sellaista romuntapaista kuljeskelemaan pellihallin ympärille. No valtio taas avuksi antamaan mulle ympäristötukia, jotten laskisi fosfaattia laskuojaan enkä keräisi romuja nurkkiin. Noin saisin taas ehkä lahjusrahaa, jonka avulla voisin syljeskellä romujen päälle ja saasteiden, jota muut kansalaiset lainvoiman ja rangaistuksen uhalla joutuu siivoamaan pois.

Olispa Kurikka omavaraajen sitte prikkojenkin osalta. Niin ja tottakai se prikkatehdas ja samalla mun uus kämppä pitääs rakentaa korpiloukkohon, jonne pitääs kunnan ja valtion vetää mulle tie kevyenliikenteen väylinensä ja katulamppuineen liikennemerkkineen. Ja vesiviemäriputketti pitääs vetää. Pitäähän sitä ihmisen saada asua Suomessa missä haluaa ja samalla hinnalla ku taajamassakin.

25.2.2009 13.43  Juhani

Oli hauska kommentti. Ei sillä, en uskalla nauraa sille koska tuo voi olla kirjoitettu myös todella vakavasti.

Oma suhtautuminen erilaisten hankkeiden tukemiseen on se että hankkeella pitäisi olla myös jatkuvuutta ilman tukea. Ja käsittääkseni se on myös kaikkien kylähankkeisiin sitoutumisen ehto. Ei ole tarkoitus että mikään hanke jää ikuisen tuen tarpeeseen.

Yritystuki on ehkä hiukan eri asia silloin kun yritys työllistää paljon ihmisiä. Eihän tuella saa laittaa yrityksiä eri asemaan eikä vääristää kilpailua. Siinä onkin tuen myöntäjillä taiteilun paikka.

Oma yritykseni ei ole koskaan saanut mitään tukea. Olen ostanut ihan omilla rahoillani kaallit kalustot ja ohjelmistot. Se olisi suositeltavaa kaikille yrittäjille. Mutta tiedän että samalla alalla on yrittäjiä jotka ovat saaneet pitkän aikaa tukea yritystoiminnalleen sekä todella ison osan investointitukea.

Prikkatehdas on varmaan kannattava jos prikoille on markkinoita. Ei taida kuitenkaan olla.

Tiedän että on toivotonta katsella tyhjää hallia johon ei pysty rakentamaan mitään kannattavaa yritystoimintaa. Ja varsinkin jos on kaikkien aloittamistukien ulkopuolella.

Juuri tuon takia teimme eilen liiketoimintasuunnitelmaa eräälle yritysidealle. Asia pitää miettiä ensin läpi, katsoa onko idealle minkäänlaisia elämisen edellytyksiä. Mutta jos hankinnat ovat vaatimattomia, niin riskikin on helpompi ottaa. Työtön tai syrjäytynyt ei häviä paljoa kokeilemalla.

25.2.2009 13.48  Juhani

Edelliseen sen verran jatkoa, että liiketoimintasuunnitelman ja siihen sisältyvän SWOT-analyysin tekeminen ei saa olla avustajasta kiinni. Se pitää pystyä tekemään yrittäjäksi aikovan itse ja mahdollisimman rehellisesti. Kurikan kaupunginhallitus on myöntänyt ainakin ennen ja varmaan myöntää nytkin seteleitä myös yritystutkimuksen tekemiseksi.

25.2.2009 13.58  Juhani

Luin monta kertaa tuon 13:31 kommentin ja joka kerta se kuulostaa paremmalta. Siellä oli vielä yksi kohta johon haluaisin sanoa jotain.

Tällä hetkellä tutkimusten mukaan kunnille on edullisisnta harrastaa täydentävää kaavoitusta. Eli kaavoittaa sinne missä kunnallistekniikka on valmiina.

Kurikan kaupungille kaikkein edullisimmaksi tulee siis ottaa käyttöön kaavoituksen väliin jäävät tyhjät alueet.
Vielä edullisemmaksi kunnalle tulee se että ihmiset rakentavat tiettyihin sivukyliin. Esim. Luopa ja Mieto ovat alueita joihin voi rakentaa myös ilman kaavaa. Ja kun kunnallistekniikka esim. Oppaanmäellä on valmiina, niin mikä olisi kaupungille edullisempaa kuin ihmisten pysyminen siellä missä lähes kaikki maksetaan itse.

Sitä vain ei aina huomata. Minä en esim. kuluta kaupungin resursseja yhtä paljon kuin keskustassa asuva henkilö. On kuitenkin epärealistista että kylät kokonaan tyhjennettäisiin ja olemassaolevat tiet lopetettaisiin.

25.2.2009 14.03  Suomettumisen Hämähäkki

Tuo kommentsi oli kyllä satiiria eli tarkoitettu makoilijan huviksi ja naurettavaksi nopeaa parantumista silmälläpitäen.

25.2.2009 14.06  Juhani

No sitten uskallan nauraa... ja kun mahakin alkaa tuntua paremmalle niin elämäkin taas hymyilee.

25.2.2009 14.24  Suomettumisen Hämähäkki

Ku näytät oleva noita gepsimiehiä, niin olisko sulla visiota siitä, miten sais normaalin käsigepsin tarkkuutta parannettua. Interpoloimalla koordinaatteja jollakin karttasoftalla tai jotenki. Pitäis saada omasta puutarhasta tehtyä kartta puutarhasuunnitelmaa varten. Gepsi antaa koordinaatteja noin 10 metrin tarkkuudella. Pitäis saada tarkkuus noin satakertaa paremmaksi, elikääs noin 10 cm korville. Tilan koko on kanttiinsa noin 50 m. Kaikki puut, puskat ja puuliiterit pitäis saada merkittyä.

Löytyykö mitään ohjelmistoa tai laskentamenetelmää?

Kurikan kaavoitus on kyllä terveellä pohjalla. Oon kyllä sitä mieltä, jotka haluaa väen väkisin asustaa jossain korpiloukossa, niin ne saa siitä maksaakin itte. Johan toki ne maksaaki itte vaikkapa suuremmilla pensakuluulla, mutta jotain järkeä - on kuulemma valtio pykänny lossejakin joihinki saariin, joissa on pelkästään kesämökkejä ja pari hassua vakinaista asumusta.

25.2.2009 15.44  Juhani

Eipä taida saada. Suurten sarjojen keskiarvot tarkentavat mittausta mutta ei niin tarkaksi. Korjauksia saa tilattua vain tietynlaisiin laitteisiin.

Yksi mahdollisuus on vuokrata minulta GPS-laite. Tarkkuus on kaikin puolin noin 3 senttiä - siis myös korkeus. Sijainti tarkempikin.

Sekään ei ole mikään ihan halpa vaihtoehto ja vaatii jatkokäsittelyä. Vuokra on 122 euroa päivä (maksan siitä sateliittikorjausten käyttömaksun ja GSM datamaksun puhelimesta), mutta tulokset pitäisi osata itse käsitellä sen jälkeen kun puran ne laitteesta.

Tai kyllä minä kartankin teen korkeuskäyrineen mitatusta aineistosta, mutta se maksaa sitten entistä enemmän. Ja vielä enemmän jos käyn mittaamassa sen....

Kuten huomaat, tiedän jotakin yrittämisestä ;-)

25.2.2009 16.20  Suomettumisen Hämähäkki

Kiitos vastauksesta. Tuo satanen on ihan ok hinta, mutten malta vuokrata. Nuon pienen pläntin saan kyllä muutenkin mitattua ja kartoitettua. Olis vain ollu hyötyä noista gps'stä, ku niitä on kertynyt parikin jo tuonne looran pohjalle turhanpäiväisinä lojumaan.

Ja oon kyllä sitä mieltä notta liiketoimintasuunnitelmaa ja svottia ei aiva joka tyttö teekää tai ainakaa sellaista, josta on oikiaa apua muuta ku rahootusta ruinates. Kunnan äijille ny näköjään kelepaa vaikka minkälaanen liiketoimintasuunnitelma.

25.2.2009 20.14  Juhani

Oli eilen juuri puhetta siitä että liiketoimintasuunnitelma kannattaa tehdä joka tapauksessa itseäkin varten vaikka ei mitään hakisikaan. Tai ainakin jonkinlainen oma ideanippu samoista asioista. Ja aina välillä miettiä uudelleen onko unohtanut jotakin joka oli alunperin mielessä hyvänä ajatuksena, uhkana, mahdollisuutena tai vahvuustekijänä.

Kuntaan ei kai liiketoimintasuunnitelmaa tarvitse toimittaa kun sieltä ei noita avustuksiakaan haeta.

Mittanauhalla onnistuu pihakartan teko aivan hyvin ja jos tarvitset vaaituskojetta korkeuksia varten niin sen saat lainaan ilmtteeksi tätä projektia varten.

25.2.2009 21.05  Suomettumisen Hämähäkki

Kiitos tarjouksestasi. En tosin taida tarvita vaaituskojetta. Olen käyttänyt korkeudenmittauksiin Lidl'stä hommattua jalustalla ja kulma-asteikolla varustettua laservesivaakaa ja se on riittänyt näihin tarkkuuksiin hyvin.

Siitä yrittäjyydestä vielä. Se on kovaa, kun pitää jokapäiväinen leipä raapia maailmalta valmistamalla tahi myymällä jotain. Ja sitte jos on palkollisia. Aluksi ne on kavereita. Sitten niistä tulee palkkojen, lomarahojen, lomien, ylityökorvauksien, terveyspalveluiden ja muiden etuisuuksien kinuajia. Kovaa on? Ei sovi kaikille. Parempi on usein olla palkollinen.

Joo ei taira kunnan äijät tarvita businessplääniä. Mutta joku elinkeinokeskus tarttoo, jos hakoo tukiaasia. Mutta sinneki menöö huonompiki paperi. Mutta suunnitelmat pitää ittellä olla kunnos. Kysyä vaikka itteltänsä, notta mitäs on viiden vuoden päästä?

Millähän mustikkasopalla nuo suomalaiset hiihtäjät nyt kulukoo? Vissihin sillä kallihilla, joka ei jätä vielä taharoja pairan rintamuksehen. Ja kummasti on tuon AKS:nkin leukaperät on levinnehet sitte viimeen, vois syöttää vaikka rautanauloja.

2.3.2009 18.49  Pirkko

Vähän tulee kommentti tähän myöhään, mutta terveiset kuitenkin täältä Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys Liiveristä.

Kylien kehittämiseen on rahoituksen kannalta tällä hetkellä kovinkin hyvät mahdollisuudet: meiltä voi hakea tukea erilaisiin kylien kehittämishankkeisiin, kylien investointeihin ja pienten yritysten tukiin (kehittämiseen, ensimmäisen vieraan työntekijän palkkaamiseen, investointeihin sekä vähintään kolmen yrityksen ryhmän yhteisiin kehittämishankkeisiin).

Kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä kun mielessä on tärkeäksi koettu kohde. Se näillä sivuilla mainittu jatkuvuuden mietintä jo etukäteen on myös tärkeä kriteeri kun rahoituspäätöksiä tehdään.

Nämä maaseudun kehittämiseen tarkoitetut varat ovat vasta vuoden vaihteesta alkaen olleet aidosti hakijoiden käytettävissä, joten nyt on ihan paras aika miettiä kylissä näitä asioita. EU-kausi jatkuu vuoden 2013 loppuun saakka, mutta nyt kauden alkupäässä on parhaat mahdollisuudet saada rahoitusta. Kurikan suhtautuminenkin investointihankkeiden vaatimaan erilliseen kuntarahaosuuteen on ollut varsin positiivista.

Meille tulee jatkuvasti kyselyjä näistä kehittämismahdollisuuksista niin Kurikasta kuin naapurikunnistakin. Positiivista, aitoa innostusta kylien kehittämiseen on senkin perusteella edelleen olemassa. Ei kun vahvistetaan positiivisuutta ja uskoa kylien ja sitä kautta koko kunnan kehittymiseen!

Käynnistyneen kylähankkeen tarkoituksena on tarjota apua kylien kehittämiseen, joten soittakaa, pyytäkää käymään ja heittäkää haasteita. Olen kylien käytettävissä pienempiin ja isompiin haasteisiin.

Aurinkoisia keväthankia ja vahvaa uskoa kylien tulevaisuuteen!

T. Pirkko Annala , puh. 050-5510797 (hankeasioissa vastaan erityisesti kylien investointihankkeiden neuvonnasta). Yritystuista neuvoo tarkemmin tj. Sinikka Koivumäki ja kehittämishankkeista Sonja Pitkäjärvi

2.3.2009 19.53  Jukolan Venla

Kiitän kaikkien puolesta Pirkko Annalaa upeasta, mutta samalla huippuasiallisesta ja tärkeästä kirjoituksesta. (Ja helpotuksen huokaus, että ohjaksissa on nimenomaan naisia: 1) säilyy innostus ja r e a l i s m i , ja 2) puuttuvat kaikki älyttömät prestiisi- yms. ongelmat.)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini