Mikä tekee sosiaalisesta mediasta vaarallisen

Maanantai 9.8.2010 klo 22.31 - Juhani Eilola


Viime aikoina on tiuhaan tahtiin uutisoitu sosiaalisen median vuodoista ja muista ongelmista, joita ne käyttäjilleen tuovat. Näihin voidaan rinnastaa myös joissakin määrin myös blogit ja chatit.


Yksityisyys

Monille sosiaalisen median, esim. Facebookin käyttäjille turvallisuusasetukset ovat ihan tuntematon asia. Facebookin käyttäjä saattaa olettaa että hänen seinälleen kirjoittamat tekstit näkyvät vain muutamalle kaveriksi nimetylle henkilölle kun todellisuudessa asetukseksi on valittu kaikki Facebookin käyttäjät. On luonnollista että yksityisinä keskusteluina vahingossa kaikille jaetut tiedot voivat olla vahingollisia tai jopa vaarallisia.

Linkki: Sosiaalinen media tietää enemmän kuin äiti

img_3785.jpg

Paljastaako joulumuori Facebookissa lahjojen saajat etukäteen. Loukkaako hän yksityisyyttä?


Suhde työnantajaan

Aika moni suomalainen työssä käyvä ihminen näkee työnantajansa jonakin muuna kuin jokapäiväisen leivän turvaajana. Kun yrityksen henkilökuntaa saadaan kiinni Facebookissa yrityksen kritisoinnista ja epäkohtien julkistamisesta, niin mikä yritys sitä katsoo innoissaan. Ja jos tällainen materiaali päätyy sosiaaliseen mediaan vielä työaikana, niin soppa on valmis.

Julkisten alojen työnantajien ja työpaikkoja luoneiden yritysten kunnioitus on yhteiskunnan arvostettuina työllistäjinä unohdettu.

Linkki: Tekniikka ja talous 31.10.2009


Juorujen lähde

Asia josta on vähemmän varoitettu, mutta joka on totisinta totta, on sosiaalisen median, blogikeskustelujen ja chattien toimiminen juorujen ja väärien tietojen lähteenä.

Kaikilla ihmisillä ei ole kykyä erottaa fiktiota ja faktaa eikä edes kykyä ymmärtää että netissä joku voi olla valhetta. Juoru voi olla tehokas elämän vammauttaja yhtä lailla kun se voi olla tehokas markkinoinnin keinokin. Juorussa on aina voimaa, ikävä vain että se saa pääosin aikaan vahinkoa.

Linkki: Markkinointi & Mainonta: Mehevä Juoru

img_4476.jpg

 Onko tämä juoru vaiko eikö?


Yksinäisyys vastaan sosiaalinen media

Kaikki ei ole aina vain pahaa. Joskus sosiaalinen media tai sähköposti toimii psykiatrina. Toisaalta sen hyödyllisyyttä vähätellään ja toisaalta liioitellaan. Parhaimmillaan yksinäinen ihminen voi saada elinikäisen ystävän tai jopa puolison sosiaalisesta mediasta ja pahimmillaan se voi tehdä vielä yksinäisemmäksi ajan viettäjäksi tietokoneen seurassa.

Linkki: Olavi Virta: Yksinäisen Sydän

img_4458.jpg

 Koira vai Facebook ihmisen paras ystävä?


Aikuinen mies tai nainen tietokoneella 24h

World of Warcraft -roolipeli tai Facebookissa pyörivä FarmVille ovat vanginneet miljoonia ihmisiä tietokoneiden ääreen. On menty niin pitkälle että sitä varten on jouduttu perustamaan erityisia AA-kerhoja.

Joillekin blogit ja chatit ovat muodostuneet tällaisiksi ajanviettopaikoiksi. Joskus vain luullaan niin. Esim. tällaisen blogin moni kirjoittaa samassa ajassa kuin juo saunakaljan.

Linkki: Facebook -addiktio


Markkinointi ja uutisointi netissä

Viimeisenä kappaleena haluan todeta, että siellä missä ihmiset viihtyvät - vaikka he olisivat sen orjia - siellä mainonnalla heihin helpoimmin vaikutetaan.

Oma sivustoni Kurikanseutu.fi ei ole tarkoitettu orjuuttamaan ketään eikä se hitautensa takia tule siihen pystymäänkään, mutta se pystyy kokoamaan Kurikkaa yhdeksi paketiksi samalla tavalla kuin paikallislehdet. Toivon voivani ylläpitää sitä ja myös tätä blogia yllä Kurikan eduksi, en sitä vastaan.

Linkki: Kurikanseutu.fi

 

Avainsanat: Internet


Kommentit

9.8.2010 23.01  Juhani

Lopetin esiintymisen omalla nimelläni muualla kuin omassa blogissa. Reaktio vähän yllätti. Lopettamisen syy löytyy jollain lailla tämän tekstin rivien välistä, mutta joudun jättämään sen asian yksityisyyden suojaan.

Kukaan ei ole antanut minulle henkilökohtaisesti käskyä lopettaa blogikirjoittelua ja kirjoitan edelleen nimimerkillä silloin kun pystyn tekemään sen ilman että minua tunnistetaan.

9.8.2010 23.32  Juhani (Keskustelu Ollilan blogissa)

Niille joita vaivaa lopettamiseni vielä jotenkin, kerrottakoon ettei Matilla tai Kaunolla ole asian kanssa mitään tekemistä! Meillä oli tänään vielä ihan hyvä ja yksimielinen puhelinyhteys keskenämme. Toivottavasti naapuriblogissa keskustelu käy yhtä aktiivisena kuin tähänkin saakka. Käyn välillä aktivoimassa sitä, mutta en nimelläni. Ja uudetkin blogit ovat tervetulleita.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini