Arvoja ja innovaatioita

Sunnuntai 22.5.2011 klo 16.27 - Juhani Eilola


"Uudenlaista arvoa ei synny itsepintaisuudesta ja kyvyttömyydestä tarkistaa omia kantoja vaan uuden tiedon omaksumisesta, kyvystä kuunnella ja asettua toisen asemaan."

Minna Ruckenstein, Johannes Suikkanen, Sakari Tamminen:
Unohda innovointi

Hyvät ideat kullan kalliita

Uudet innovaatiot ovat usein sananmukaisesti kullan arvoisia yritystoiminnalle. Ne saattavat olla kullan arvoisia myös yhteiskunnalle silloin kun taloudelliset resurssit pitää saada riittämään. Tällainen niukkuuden aika on Suomessa juuri tällä hetkellä.

Valtio ja kunnat eivät ole kuitenkaan yrityksiä, joiden ainoa päämäärä on tavoitella taloudellista voittoa. Menestyksen pitää perustua enemmän tukevalle arvopohjalle.

Ihmisten on pystyttävä elämään elämisen arvoista, vapaata mutta kuitenkin turvallista elämää. Sen takaamiseksi meistä jokainen maksaa veroja, joilla on tuotettava palveluja juuri näihin tarpeisiin. Ei voittojen, ei yksittäisten ihmisten etujen, ei poliitikkojen vallan vaan elämisen arvoisen elämän maksimoimiseen.

03042010070.jpg

Millainen on lastemme tulevaisuus? Tuotammeko me palveluja heitä varten vai tuotammeko palveluja tuottamaan heillä voittoja?


Kirjoitan muutaman blogitekstin verran arvoista ja niiden huomioimisesta tulevaisuudessa.

Avainsanat: Arvot


Kommentit

22.5.2011 16.44  Juhani

Arvopohjaa kysytään yhä enemmän myös yritystoiminnassa. Kotimaisuus, vihreät arvot ja reilusti hoidettu tuotanto ovat joitakin esimerkkeinä hyvin toimivia arvoja. Tuotanto, joka tapahtuu kivihiilen ja lapsityövoiman avulla jossain epämääräisessä maailman kolkassa huumeviljelmillä, ei innosta ostamaan halpaakaan tuotetta. Tietysti näistä arvoista voidaan myös vaieta ja kohdella ihmisiä silmiltämme salaa kuinka huonosti vain.

23.5.2011 9.23  Demokratia kunniaan

Hallinnossa yksi perusarvo on demokratia. Demokratian perussääntöjä noudattamalla kunnioittamalla saadaan päätöksiä aikaan. Demokraattisesti tehtyjä päätöksiä on myös syytä kaikkien kunnioittaa, äänestyksen jälkeen ns.voittajien ei ole syytä lyödä rintoihinsa, mutta myöskään häviölle jääneiden ei ole syytä ryhtyä arvostelemaan tai murtamaan tehtyä päätöstä. Päätöksen jälkeen kaikkien on toimittava demokraattisesti tehdyn päätöksen puolesta, myös ns. hävinneiden on syytä tämä muistaa. Sitten tehdään uusia päätöksiä ja kokemuksesta tiedän, että joudut välillä hävinneiden puolelle ja välillä olet enemmistön mukana, Kukaan ei ole aina oikeassa, mutta demokraattisesti tehty päätös on aina oikea.

23.5.2011 17.02  Juhani

Hyvin kirjoitettu. Parhaimmillaan demokratiassa toimitaan niinkuin jääkiekon MM-kisoissa. Pykälä pelataan ratkaisuun saakka ja tulos merkitään sarjataulukkoon. Sitten keskitytään seuraavaan peliin ja tappion kärsineet pyrkivät unohtamaan edellisen tappion.

Ihmisoikeuksissa ja joissakin muissa vastaavissa asioissa on tietysti noudatettava jonkinlaisia eettisiä sääntöjä. Vanhusta ei voida minkään demokratian keinoin jättää heitteille.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini