Arvot 8: Koulutus

Keskiviikko 1.6.2011 klo 20:57 - Juhani Eilola


PERUSOPETUSLAKI


Oppimisen ylistys

Valtakuntien muuttumisen kehitysmaasta hyvinvointivaltioksi yksi tunnusmerkki on koulutus. Siellä missä on koulutusta, on taitoja osallistua yhteiskunnan ja työelämän kehittämiseen. Jo lukutaidon kynnyksen ylittäminen on suuri asia.

Esim. Afganistanissa ennen talebanien kaatumista vain muutama tuhat tyttöä kävi koulua. Nyt 2.4 miljoonaa tyttöä saa koulutusta. Kun heidän koulutustaan vertaa suomen peruskoululakiin, niin silti Suomi on vielä erikoisasemassa. Afganistanissa koulutus tapahtuu alkeellisissa oloissa, usein jopa ulkotiloissa. Mutta oppimiseen on kuitenkin tullut nyt oikeus. Se on alku se.

Suomessa vasemmistolauluja laulanut AgitProp esitti vuonna 1975 laulua "Oppimisen ylistys". Se saattaa huvittaa nyt ja tuoda esiin nostalgisia muistoja, mutta en malta sitä olla laittamatta tähän. On esitys niin loistava:

Avainsanat: Arvot


Kommentit

4.6.2011 8:53  jurvalainen

Entä ammatilinen koulutus, entä koulun säilyminen kotikoulunmäellä?

4.6.2011 9:59  Juhani

No ainakin minä olen sitä mieltä kuin Juha Mietokin oli kansanedustajana, että koulutus on parasta pitää niiden luontaisilla alueilla. Tuntuu yhtäkkiä aivan hullulta siirtää esim. maatalouden tai metsänhoidon koulutusta missään muodossa keskuspaikoille. Ei edes oppilaiden viihtyvyyden kannalta silloin kun ammatiksi haetaan jotakin metsänhoidon ammattia.

Sama koskee tietysti Jurvan kotikoulua. Se on ollut sen luontaisimmalla alueella. Mutta että se tulevaisuudessakin olisi luonataisella ja ammattitaitoisella alueella, alue kannattaa pitää sellaisena ja siihen Kurikan kaupunginkin pitää satsata. Matti Ollilan blogissa oli "3.6.2011 22:40 Kotikoulu on mahdollisuus" yksi ehdotus kehittämisen puolesta. Kaikki ehdotukset kannattaa nyt ottaa vakavasti ja kun Lintukankaan alueen muu painoarvo kasvaa - myös alan suhteen, niin se vaikuttanee myös koulun mahdollisuuksiin.

Tämä voisi olla asia jossa kannattaisi käynnistää elinkeinohanke ja vaikka vielä yleisöllekin ideointikilpailu. Ajatuksia löytyy muualtakin kuin oppineilta ja keskitysmyönteisiltä päättäjiltä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini