Jos meillä ei olisi

Keskiviikko 18.1.2012 klo 0:57 - Juhani Eilola


Kurikassa muutamille päättäjille on jäänyt kytemään kuin aivopesun tuloksena mieliin lause: "Jos meillä ei olisi osinkoja niin me emme..."

Yhtä hyvin mieliämme voisi riivata lause: "Jos meillä ei olisi alati kasvavia palvelumaksuja niin me emme..."


Veroäyri B

Olen viime päivinä lukenut tutkimuksia kuntien kilpailutuksesta ja sen näkyvistä ja näkymättömistä kustannuksista sekä siihen liittyvästä laskentatoimesta. Tutkimukset liippaavat aika läheltä noita alkulainauksia.

Yksityistettäessä palveluja syntyy usein ennakoimattomia kustannuksia, joita asialla olevat päättäjät eivät aina halua huomioida, koska omista ennakkokäsityksistä on jo tullut pään sisäinen fakta. Se johtunee siitä että 500  uutta aamua omissa käsityksissä luo ihmiselle uuden luonnon. Uskomus muuttuu tiedostamatta mielen faktaksi. Ja kun ihmiset ovat laiskoja niin alusta ei aloiteta. Fakta on faktaa vaikka se olisi voissa paistettua harhaa.

Moni palvelu voi näyttää kunnan kannalta edullisesti tuotetulta senkin takia että kunta siirtää palvelun kustannuksia kuntalaisten maksettavaksi. Olen nimittänyt tätä tulovirran kohtaa aiemmin kunnallisvero B:ksi ja tutkimukset osoittavat että tämä kunnan taloudessa näkymätön veroäyri on kovassa kasvussa. Sitä kovemmassa mitä suuremman säästön kunta näennäisesti saa aikaan.

Aina silloin tällöin jotkut muutkin ovat kirjoittaneet aiheesta. Tässä yksi aiheesta kirjoitettu blogi: Rehtorin huoneessa

Tällaista kehitystä kutsutaan kestämättömäksi kehitykseksi, jossa kuntalaiset jossain vaiheessa katsoessaan kukkaroon tajuavat vedätyksen. Onni on että meillä on niin pieni veroprosentti A.

Omassa ideologiassani palvelu on edullisesti ja kestävästi tuotettu vain kun sen tuottaminen on oikeasti edullista siirtämättä kustannuksia mihinkään piiloon. Kustannuksia on usein piilossa myös tilaus-, kustannusvertailu-, valvonta- ja tarkastustoiminnassa sekä jonkun palvelun poistumisessa uudistuksen yhteydessä, eivätkä ne näy palvelun tuottamisen kustannuksissa.

Mutta palaan muuttamaan näitä kertoamiani faktoja kun luen toisenkin kirjan ensin loppuun ;-) En aio itse olla kohteena 500 päivän aivopesussa enkä polttaa päähäni väärää faktaa.

Se että kunnanisät ovat tehneet joskus viisaita päätöksiä ja meillä on tulolähteitä joita kaikilla kunnilla ei ole, ei tee niistä tulolähteistä omistettuja  jollekin menokohdalle. Kun olen ollut itsekin mukana estämässä osakkeidemme myyntiä, niin kenelläkään ei ollut mielessä rahojen käyttötarkoitus kunnan taloudessa.

On kyse siitä mitkä tulot ovat oikeesti, on kyse siitä mitkä kustannukset ovat oikeesti. On kyse siitä onko meillä kaikki hyvin oikeesti. On kyse siitä olemmeko täällä onnellisia oikeesti:


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini