Budjettikuri

Keskiviikko 14.11.2012 klo 0.52 - Juhani Eilola


En pidä vaikeista sanoista enkä siitä että käytetään sivistyssanoja tai poliittista kieltä silloin kun on olemassa selkeä suomalainen kaikkien ymmärtämä termi. Yritetään nyt kuitenkin selittää tätä yhtä vaikeaa termiä ja katsotaan mikä palaute siihen tulee. Emmeköhän löydä lopulta oikeankin merkityksen.img_3152.jpgViime päivinä on paikallisesti keskusteltu termistä budjettikuri. Sanakirjoista ei paljon apua ole, mutta eduskunnassa budjetointiin liittyvästä materiaalista on helppo päätellä mitä budjettikuri Suomen ja EU:n tasolla tarkoittaa ja mitä sen voitaisiin olettaa tarkoittavan pienessä kotoisemmassa Kurikassa.

Budjettikuri ei ole sitä että menotaloudessa rahaa ei käytetä välttämättömyyksiin. Suuri osa näistä yhteiskunnan välttämättömyyksistä on lakisääteisiä eikä niiden summia ole mahdollista tietää tarkasti etukäteen. Ylityksiä tapahtuu lähes varmasti. Tässä budjettikurista ei ole mahdollista pitää kiinni, joskin sitä pystytään mahdollisimman tarkasti noudattamaan silloin kun kyse on monivuotisista hankkeista.

Budjettikuri liittyy enemmän budjetin laatimiseen kuin sen toteuttamiseen. Kun olin eduskunnassa laadittaessa vuoden 2011 budjettia, niin hallitusryhmien kesken sovittiin etukäteen (myös Juha Mieto) ettei siihen tehdä lisäesityksiä. Ei edes suuria tunteita nostattavien paikallisteiden osalta. Ei mihinkään suuntaan Suomea, koska kaikkien toiveiden toteuttaminen olisi tarkoittanut n. 3 miljardin lisämenoja. Tästä sopimuksesta pidettiin kiinni vaikka oppositiossa perussuomalaiset esittivätkin varoja joka tielle "Veltto" Virtasen toimiessa kannatusautomaattina. Millekään kohdalle niitä ei kuitenkaan lisätty. Tästä budjettikurista oli kyse myös Säntintien kohdalla. Esityksellä ei ollut mitään mahdollisuutta mennä budjettikäsittelyssä läpi.

Budjettikuri on kuitenkin muutakin, se on myös budjetin laatimisessa pitkän ajan suunnittelusta eli silloinkin sovitusta kiinni pitämistä, mutta silllä tavalla joustavasti että välttämättömät ylitykset voidaan tehdä. EU-tasolla budjettikuri tarkoittaa talousarviota koskevan pitkäaikaisen kurinalaisuuden säilymistä.

Kurikassa budjettikuri terminä voisi tarkoittaa lähinnä sitä, että noudatetaan budjetin laatimisessa pidemmän aikavälin maltillista rakentamisohjelmaa (viisivuotissuunnitelmaa) ja valtuuston hyväksymiä strategioita eikä vuosittain tai mikä pahinta joka vuoden viimeisessä käsittelyssä lisätä talousarvioon joka ainoan valtuutetun mielen mukaisia yllättäviä populistismia ruokkivia lisäesityksiä. Jos ne lisätään talousarvioon, niin nekin lisätään vasta suunnitellusti tuleviin budjetteihin.

Tämä on budjettikuria. Sovittujen sääntöjen mukaisesti budjetoimista.

Muokattu 15.10.2019 21.19: Korjattu johdantoa josta sai vääriä käsityksiä

Avainsanat: Politiikka


Kommentit

14.11.2012 6.40  Epätietoinen

Löytyykö talousarvioesitys netistä?

14.11.2012 8.21  Kauno

Nämä tälläiset sitten päättävät yhteisistä asioista, huh huh. Perusteet päättämiselle ovat olemassa yhtä kaukana, kuin itä lännestä. Ihmiset ilmeisesti kuvittelevat, jotta sellaisia äänestettäessä, jotka eivät tiedä, eivätkä varsinkaan käsitä oikeita asioita, niin kaikki asiat hoituvat itsestään.
Demokratiassa on yksi piirre, yhteiskunnallista vastuutaan pakoilevat puolueet, puhumattakaan vastuuntunnotttomista poliitikoista, pilaavat koko yhteiskunnan mahdollisuuden selviytyä. Kaikki niljakkeiset poliitikot puhuvat poliittisesta vastuusta, sellaiset puheet eivät paljon vekselikaupassa lohduta.
Päättäjien arvostus on kuulemma liian vähäistä, mistähän se mahtaa johtua?

14.11.2012 18.42  Juhani

Raksamies muistaa usein mittoja unissaankin. Siinä mielessä on kummallista ettei ammattipoliitikko muista tärkeimpiä summia. Kunnallispoliitikolta sen voi vielä hyväksyä kun ne raksamitat voivat olla niitä tärkeämpiä muistettavia lukja hänelle.

15.11.2012 9.24  Vähän pitkä tuli, mutta iso on asia Kurikassa

Juhanin kommentti 21:27 naapuriblogissa lajissaan aivan huippua, tekstituotanto sujuvaa ja kuvakieli erinomaista. Kyvyt viittaavat selvästi kirjallisuuteen, kirjan tekoon, lukijoita riittäisi varmasti. Kaikkeen tähän alavireisiin kommentteihin tuotuna piristävä poikkeus. Luin useaan kertaan enkä kyllästynyt. Budjettikuri on loputon suo, jonka selvittämiseen selittäjä vajoaa. Totuus Kurikassa on kuitenkin se, että mitään talousarvion kunnioittamista ei ole. Jatkuvat kustannusarvioitten roimat ylitykset, uudet hankkeet kesken talousarviovuoden ruokkivat menotalouden paisuttamiskierrettä. Aina löytyy perustelu, jonka mukaan juuri tämä asia/hanke täytyy hoitaa nyt. Piittaamattomuutta talousarviota kohtaan on selvästi nähtävissä. Tämä olisi hyvä tunnustaa ja sitten aikaansaada ryhtiliike asiaan. Ei kannata juuttua yhteen sanaan , budjettikuri , kokonaisuus helposti hämärtyy. Lainanotto sokeuttaa ja on sokeuttanut päättäjät, lainanotto ei koskaan ole ollut eikä pitäisi olla budjetin tasapainottamiskeino. Lukuja on niin helppo pyöritellä, mutta talousarviossa luvut muuttuvat arkitodellisuudeksi ja Siperia kyllä opettaa.

16.11.2012 1.34  Juhani

No en aio tehdä siitä loputonta suota. Joku muu kyllä haluaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini