Sisältölaatikko

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:277872 kpl

Blogiarkisto

Uusimmat tekstit

Uusimmat kommentit

Sähkömagneettinen säteilyPasi Ala-Mieto  2.12.2016 16:47
Sähkömagneettinen säteilyPasi Ala-Mieto  2.12.2016 16:45
Lupauksia uudelle vuodelleJuhani  2.1.2016 11:43

Perheväkivallan uhrit

Lauantai 24.5.2014 klo 18:40 - Juhani Eilola


Turvakotipaikkoja on liian vähän

Tämän päivän Maaseudun tulevaisuus -lehti kertoo että kunnat ovat sulkemassa turvakoteja rahapulassaan. Eilen sama lehti kertoi että samasta syystä perheväkivallan uhrit ovat Suomessa eriarvoisessa asemassa. Esim. Mikkelissä väkivallan uhreja autetaan avopalvelukeskuksessa.

Istanbulin sopimuksessa on suositeltu että turvakotipaikkoja olisi yksi jokaista 10.000 asukasta kohden. Suomessa se tarkoittaa sitä että 530:stä turvakotipaikasta puuttuu 410 paikkaa. Ei olla siis lähelläkään suositusta ja väkivalta sen kuin tuntuu lisääntyvän eivätkä perheväkivallan uhrit uskalla tehdä minkäänlaisia ratkaisuja.

Koska tilanne alkaa olla kestämätön niin kehysriihessä on tehty päätös turvakotitoiminnan siirtämisestä valtiolle.

Itävallan malli

Eilen YLE lähetti ensimmäisen osan dumenttisarjasta Naisten kokemaa. Ohjelma on 29 päivää vielä esillä YLE Areenassa, mutta sen voi katsoa vain kotimaassa osoitteessa http://areena.yle.fi/tv/670733
Myös tulevien jaksojen ajat on lueteltu Areenassa.

Ensimmäinen osa kertoi Itävallan uudesta laista joka sallii väkivallan tekijän karkottamisen uhrin kodista. Laki oli katolisessa maassa saanut jonkin verran vastustusta, koska katolilaisuudessa "perheen pään" karkottaminen omasta kodistaan koettiin ongelmallisena lain hyväksymisen kannalta.

Perheväkivalta Suomessa

Juuri tehdyn tutkimuksen mukaan joka toinen nainen on kokenut väkivaltaa. Turvakotipaikoille tai Itävallan mallin mukaiselle karkottamiselle olisi siis tilausta. Kristillinen kulttuuri on naista kohtaan kyllä avoimempi kuin esim. muhamettilainen kulttuuri mutta monissa kristiilisen kulttuurin alalajissa miehellä on erityisen vahva asema perheen päänä.

Vika ei sinänsä ole kristillisessä kulttuurissa siinä että miehen sanotaan olevan perheen pää, vaan se että sen sisältö ymmärretään väärin. Ikäänkuin se loisi jonkinlaisen oikeuden lyödä ja pahoinpidellä puolisoa tai lapsia. Kyse on juuri päinvastaisesta. Pahoinpitelijä menettää välittömästi asemansa perheen päänä.

Jos itse tulen pahoinpidellyksi

Kannattaa tutustua ensinnäkin omaan blogikirjoitukseeni ja sen linkkeihin narsismista:

http://www.juhani.tarinoi.fi/blogi/2009/12/03/152

Mutta erityisesti ensi- ja turvakotien liiton sivuun PUHU NYT!

Palaan tähänkin aiheesseen myöhemmin uudelleen, mutta ensimmäisen osan päätän musiikkiin:

Leevi ang the Leavings laulaa usein erilaisista perheen targedioista. Tällä kertaa aiheeseen parheiten sopii laulu kodin juomisesta. Usein päihteillä on vahva osuus myös perheväkivaltaan.

Avainsanat: Perheväkivalta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini