Paloja tältä päivältä

Tiistai 2.12.2008 klo 20.46 - Juhani Eilola

Kurikka pääsi maailmankartalle kun TV1:ltä tuli pieni dokumentti amerikansuomalaisista Angel Särkelästä ja Andy Saurista. He maalaavat kauniita tauluja kahvilla (kahvi siis maalina) ja olivat pitäneet näyttelyn Kurikassakin sukujuhlien aikaan. Varmaan joku muu tietää asiasta enemmän. Minkä suvun juhlat olivat kysymyksessä? Muurimäen? Ei ehkä, koska sitten voisimme olla sukua!


JIK:n YT-neuvottelijat kokoustivat tänään Jalasjärven sosiaalikeskuksessa henkilöstösuunnitelmasta, virka- ja työsuhteista, palkkojen harmonisoinnista, työsuojelusta jne... Olin mukana ehkä viimeistä kertaa KTN:n luottamusmiehenä.

Palkkojen harmonisoinnin osalta ei ole ehkä odotettavissa ihan helppo tulevaisuus. Sehän se aina uudistuksissa on vaikein kanto päättäjille, nostaa pienimpiä palkkoja. Varsinaiseen työtä suorittavaan portaaseen on vaikea laittaa rahaa sitä noin puolta miljoonaa euroa, jota harmonisointi kokonaisuudessaan vaatii. Uudistuksia halutaan tehdä mutta vain siihen saakka kun työntekijälle pitää maksaa jotakin. Ei sillä, saavat kaikki silti entisen palkkansa, sitä ei viedä mihinkään keneltäkään. Ei siis pelkästään valiteta.

Mutta mukavaa meillä - ainakin minulla silti oli. Paikalla oli kuitenkin monta vanhaa tuttua.


Katselin vanhoja valokuvia ja vastaan tuli kuvia Ailasalista, joka on Aila Lepistön vanha navetta täällä Korvenkylässä - vai sikalako se oli? Siitä tuli mukava paikka pitää tilaisuuksia. Olemme jo joitakin kertoja olleet kuuntelemassa Aatos Ilomäen johtamia Kurikan soittokunnan konsertteja ja muutakin musiikkia. Kuvassa sinipuseroinen nainen on itse Aila !

img_1395.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tytär tuli käymään ja harjoittelimme laulua pojan häihin 13.12. Koska poika saattaa lukea tätä blogia niin laulua ei voi täällä paljastaa. Se on kuitenkin kaunis ja tytär osaa sen laulaa, minäkin osaan soittaa kun vain vähän alennettiin että on helpommat soinnut ;-) Nyt myös kaikki muut hyvät hääjuhlaohjelmanumerot ovat tervetulleita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka, Sukututkimus, Kylätoiminta

Kylät fällyjen alla

Keskiviikko 26.11.2008 klo 0.17 - Juhani Eilola

Kurikan syrjäkulmilla vaikutti 1800-luvun lopulla ns. "fällyuskoisten ryhmäkunta". Itse saarnaajalla oli monia "taivaallisia morsiamia" ja yhteen harsittujen vällyjen alla käytiin läpi riittejä suurella joukolla.


Kurikan kaupungintalolla olivat illalla fällyt levällään ja meitä kylien edustajia oli paikalla jonkin verran "elikkä paljon".

Illan opastuksesta vastasi kyläasiamies Pirkko Annala Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys Liiveristä. www.liiveri.net

img_2167.jpg

Olen ollut niin monessa koulutuksessa hanketoiminnasta ja kylien kehittämisestä, ettei ilta sisältänyt oikein paljon uutta. Lopputuloksena oli kuitenkin kaksi hyvinkin konkreettista riittiä. Vällyjen alla ryhdytään yhteistuumin päivittämään kyläsuunnitelmia ja suunnittelemaan yhtenäistä kotisivukäytäntöä kylille. Kaikkia kyliä kutsutaan tuomaan omat vällynsä harsittavaksi kokonaisuuteen.

Kotisivut ovat portti kylän arkipäivään. Kyläsuunnitelmat ovat taas välttämättömiä niille kylille jotka hakevat hankerahaa mihin tahansa hankkeeseen. Ilman kyläsuunnitelmaa ei voi olla rahoitettavia hankkeitakaan.

Kurikassa lähes kaikilla kylillä on kyläsuunnitelma, mutta niiden päivitys on tarpeen. Ja kyllähän esim. keskustaajamasta ja Panttilasta puuttuvat suunnitelmat kokonaan. Hankerahaa ei saa ilman niitä, joten ainakin näissä kylissä tarvitaan aktiivisuutta.

img_2169.jpgMyös Kurikan hankeryhmän puheenjohtaja ja Seinänaapurien ohjausryhmän jäsen Lasse Mukkala piti puheenvuoron ja kiitti kaikkia aikaisempina vuosina aktiivisesti työtä kylien hyväksi tehneitä. Itsekin olen tehnyt puhtaaksi kolme kyläsuunnitelmaa ja muutaman hankesuunnitelman Kurikan alueelta.

Ulkopuolista rahaa hankkeiden avulla on Kurikkaan tullut ainakin miljoona euroa.

Myös Kurikan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maire Lammi oli paikalla ja kertoi terveisensä Kurikan kaupungin varauksista tulevalle vuodelle. Kaupunki osallistuu entiseen tapaan hankkeiden kustannuksiin omalla 30% rahoitusosuudellaan. Talousarviossa mainitaan erikseen että se koskee myös Länsi-Kurikkaa eli entistä Jurvaa.

juhap_puku.jpgAiemmassa blogijutussa käsittelemäni EPK on myös aina käytettävissä. Etelä-Pohjanmaan kyläasiamies  Juha Pohjonen on  valmiina. Kun kyse on mistä tahansa kyläasioista, niin hän ja koko hallitus lienee käytettävissä.

Yhteystietoja löytyy sivustolta:

www.epk.fi

Ja Kurikan alueella kannattaa tietenkin aina muistaa www.kurikanseutu.fi -nettisivusto. Se on ihan kaikkien käytössä.

7 kommenttia . Avainsanat: Kylätoiminta

Eteläpohjalaisia silmäteriä

Keskiviikko 19.11.2008 klo 21.47 - Juhani Eilola

Silmäterä on hassu sana. Partaterän meistä kaikki tietävät, mutta mikä on silmäterä? Vastaus löytyy Suomi-Englanti sanakirjasta: pupil ! Silmäterä on pupilli, silmän keskellä oleva, herkästi vahingoittuva ja näön kannalta tärkeä osa koko ihmisen anatomiaa. Ilman silmäteriä olisimme pimeydessä.

Suomineitokin tarvitsee pupillinsa. Isot talouskeskukset ovat vatsoja, jotka eivät koskaan saa syötyä itseään kylläisiksi. Ne ovat tärkeä osa yhteiskuntaa koska niistä siirtyy elinvoimaa kehon muihin osiin. Kun ne saavat terveellistä ravintoa kohtuullisessa määrin, niin koko Suomi voi hyvin ja sen voi nähdä myös silmistä. Mutta usein käy niin että ne syövät kaiken minkä pystyvät nielemään. Elinvoima alkaa kokonaisuudessaan siirtyä väärään suuntaan. Suomi-neito alkaa voida huonosti ja näkö alkaa hämärtyä, maha syö lopulta koko ihmisen hengiltä.

Pupillit ovat pieniä kyliä Suomen kartalla, ikkunoita siihen millä tavalla Suomessa kokonaisuutena voidaan. 
 Aina kun isot alkavat syödä pienempiään, pienet kunnat ja kylät ovat vaarassa. Senkin takia kaikkiin 19 maakuntaamme on perustettu oma alueellinen järjestönsä, Etelä-Pohjanmaalla EPK eli Eteläpohjalaiset kylät Ry.

Sen hallituksessa on seuraavalla kaksivuotiskaudella edustaja myös Uudesta Kurikasta. Tainuskylästä Hilkka Pukkila ja minulla Lahdenmäen ympäristökylistä (Korpi, Juoni, Polvi, Pohjoiskylä) on kunnia toimia hänen varajäsenenään. Kunnia sen takia että saan kuitenkin olla mukana jokaisessa kokouksessa jakamassa sitä valtavaa ideamäärää joka sisimmästäni koko ajan pursuaa. (Lue: "Kunpa en istuisi koko aikaa hiljaa nurkassa")

EPK:n tavoitteena on aktivoida alueiden ja kylien omia toimijoita niin että he ottaisivat toiminnassaan huomioon kylien kehittämisen. Sitä kautta yritetään lisätä kylien vetovoimaa ja kyläläisten viihtyvyyttä.

Koska kyseessä on vapaaehtoisvoimiin perustuva hallinto, niin on EPK:lle on palkattu "neuvottelukone", maakunnallinen kyläasiamies. Ja täytyy sanoa että ainakin EP:llä valinta on onnistunut hyvin.

EP:n kyläasiamies on Juha Pohjonen Töysän Hakojärven kylästä. Hän on laavussa vasemmalla. Oikealla ovat hänen omat silmäteränsä, lapsenlapset Juliaana ja Joosefiina.

rllimaja2_06.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Toimikauteni alkaa vasta vuoden 2009 alusta. Kerron blogissani ensimmäisten kokousten tunnelmia kun se aika koittaa. Kyläteemaan palataan siis vielä monta kertaa - ellei täällä niin sitten Kurikanseutu.fi -sivustolla.

7 kommenttia . Avainsanat: Kylätoiminta