Sanat voivat parantaa, sanat voivat tappaa

Torstai 12.1.2012 - Juhani Eilola, lainaukset kirjasta Grethe Dirckinck-Holmfeld: Lasten ajatuksia lapsista

Tarvitsemme lapsia ?

Jatketaan tällä tekstillä siitä mihin toissapäivänä jäätiin. "Luokseni lensit kuin keijukainen... lapsi rukousten...". Niin hieno asia kuin lapsen syntymä onkaan, heitä syntyy Kurikkaan nyt liian vähän.

Lapsetkin tietävät miksi uusia ihmisiä pitää maailmaan tulla:

"Lapsia saadaan jotta syntyisi perhe." Rasmus 7 v

"Lapsia saadaan, jos isoäiti on niin vanha, että se tuskin jaksaa kävellä. Silloin lapset voivat käydä sen puolesta kaupassa." Dan 7 v

"Lapsia tehdään, jotta maapallo olisi aina elävä." Mads 8 v

"Aikuiset eivät jaksaisi olla täällä ilman lapsia." Oliver 7 v

"Lapsia saadaan koska niitä tarvitaan tienaamaan rahaa." Thomas 9 v

Lapset tietävät kaupungille myös vastuuta päivähoitoon ja kouluun. Viime aikoina otsikoissa ovat olleet myös sosiaaliset ongelmat ja järkyttävät uutiset perhesurmista ja koulukiusaamisista, joiden rinnalla kaupungin taloudellisen hyvinvoinnin yksityiskohdat ovat vielä pieniä. Kaupungin menestymisen mittareita ei ole vain taloudellinen, vaan myös fyysinen ja henkinen menestys.

Olen toivonut ja ehdottanut että turvallisuus otettaisiin yhdeksi johtavaksi ajatukseksi läpi koko Kurikan kaupungin uuden strategian. Perheiden ja lasten kaikenkattava turvallisuus myös esim. liikenteessä ja asumisessa on niin tärkeä asia että voiko sitä edes ohittaa strategiassa ilman mainintaa?

Kiusaaminen

Jos osaat vähänkin englantia niin katso seuraava video läpi. Vasta kymmenvuotias pikkutyttö mieluummin hirtti itsensä kuin meni kouluun. Tällaistahan me emme anna tapahtua Kurikassa? Emmehän anna yllättää itseämme ja toimia vasta sitten?

Valvotaan omia lapsia - kiusataanko heitä tai kiusaavatko he. Puututaan siihen molemmissa tapauksissa jos huomaamme sen sillä myöhäistä voi olla liian äkkiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lapset