Jumalattaria ja unelmia

Sunnuntai 1.1.2012 - Juhani Eilola


Kuutar ja Päivätär

Kuuntelen kirjoittaessani Värttinän 25-vuotiskonserttia. Sanoitukset ovat kuulijalle suuri arvoitus. Meidän ikiomassa kansallisessa mytologiassamme Kalevalassa mainitaan kuun ja auringon Jumalattaret Kuutar ja Päivätär. Heidän uskotaan kehräävän kulta- ja hopealankaa joista he kutovat mm. ihmisten elämänlangat taivaalle.

Värttinän kaksi "Kuutarta", Kuunkuiskaajat olivat edustamassa Suomea myös euroviisuissa. Tässä vuoden alkuun eräs heidän taivaalle kutomansa elämänlanka:
 


Jumalatar.fi

Kansanedusta James Hirvisaaren puoliso on tehnyt taiteesta edustussopimuksen Jonathon Bowserin kanssa useissa maissa, tietysti myös Suomessa. Tammikuun aikana suomalaisille jumalattarille on avautumassa hänen ylläpitämänsä palvelusivusto. Käy tutustumassa.

Alla esimakua Jonathon Bowserin tuotannosta:
 


Kohti Unelmaa

James puhui jo vuosikymmen sitten jumalattaresta kun on kyse samassa taloudessa asuvasta naisesta. Jumalatar -ajatus on kaunis, mutta kun todellisuus on usein paljon muuta. Mies saakin helposti heurekan - kuningasajatuksen - ja perustaa kotiinsa diktatuurin, joka vielä usein tarvitsee polttoainetta pysyäkseen kunnon diktatuurina.

Sitä odotellessa että maailmasta tulisi täydellinen, jossakin on toinen maa ja unelma odottamassa:
 

1 kommentti . Avainsanat: Mytologia

Kuolleiden kuukausi

Tiistai 17.11.2009 klo 7.00 - Juhani Eilola

Marraskuun 17. päivä, tuhon päivä

Useissa mytologioissa marraskuu on kuolleiden kuukausi. Sana marras tarkoittaakin kuollutta.

Meksikolaiset viettivät aikoinaan vainajien juhlaa 17.11. koska he uskoivat että maailma on kerran aikaisemmin tuhottu samana päivänä. He pelkäsivät että aikojen lopussa ihmiskunta tuhoutuisi myös tämän saman päivän aikana. Nyt on se päivä vuodesta.

Myös Raamatun vedenpaisumus alkoi samana päivänä!


img_0835.jpg

Todellisen elämän päivä

Vaikka maailma ei tuhoudukaan fyysisesti tänään, niin aika monilta todellinen maailma on henkisesti kadonnut jo aikapäiviä sitten.

On paljon rikkaita joilla ei ole mitään käsitystä siitä miten pienillä tuloilla suuri osa kansasta elää. Heidän arkinen käsityskykynsä on täysin hämärtynyt oman palkkauksensa lumossa. Käsittämättä toisten ihmisten arkipäivän taloushuolia, on helppo esittää ja vaatia heiltä mahdottomia.

Yleinen mielipide on vaikuttanut siihen että yhteiskunnallisissa, esim. kaupunkien viroissa toimivien ihmisten palkkoja luullaan tähtitieteellisiksi. Automaatinen oletus on että palkat ovat useita tuhansia euroja vaikka enemmistö ainakin maaseutukunnissa on töissä alle 2000 euron bruttotuloilla.

Kunnissa on puhuttu paljon lomarahojen leikkauksista. Monelle perheelle juuri se osa palkasta on kuitenkin vuosittainen talouden pelastaja - ehkä ainoa mahdollisuus lomailla tai ainoa mahdollisuus ostaa uusi pyykkikone. Niiden joilla eläke tai ansiosidonnainen työttömyyskorvauskin on moninkertainen, on vaikea asettua pienituloisen asemaan.

Ja jos ajattelemme koko yhteiskuntaa, nämäkään pienituloiset eivät ole yhteiskunnan vähäosaisimpia. Silti joskus sosiaaliturva tuo paremman toimeentulon kuin työ toisi.

Kaukana todellisuudesta

Yksityistämisestä ja liikelaitostamisesta on puhuttu aina. Me yrittäjät esitämme usein väitteitä siitä miten paljon kustannustehokkaammin meidän keinoillamme hoidetaan kuntien asiat verrattuna niiden omiin henkilökuntiin. Olen myös osa henkilökuntaa. Yksityistämällä palveluja olisin edelleen se sama työntekijä, nyt vain laskuttaisin sen hiukan yli 10 euron sijasta vähintään 30 euroa.

Kun yhdistetään nämä kaksi aikaisempaa harhaa: Kuvitelmat kuntien suurista palkoista ja väite joidenkin valikoitujen ihmisten ylivertaisesta ahkeruudesta ja tehokkuudesta, päästään yhtälöön jota monissa kunnissa on käytetty. Kasvaviin menoihin.

Kukaan ei ole menojen kasvusta vastuussa eikä todellisia kuluja seurata. Ei myöskään yleistä palvelutason laskua. Jos seurataan, niin tällaisia järjestelyjä vedetään usein takaisin.

Uusia järjestelyjä tehtäessä usein selitetään että uutta järjestelmää käyttöön otettaessa tapahtuu väliaikainen kustannusten nousu, mutta uudistus on pitkällä aikavälillä kannattava. Tämä pitää vain harvoin paikkansa ja usko tähän pysyy yllä vain todellisuudentajussa tapahtuneen pään sisäisen maailmanlopun takia. Esimerkkejä yhteiskunnalle kannattamattomista uudistuksista löytyy jokaisen läheltä.

Siksi kaikki tämäntyyppiset muutokset pitää tehdä todella harkiten.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elämänhallinta, Työ, Mytologia

Kurikan kaupunginvaltuusto 15.12.

Keskiviikko 17.12.2008 klo 11.24 - Tigru, yli-innokas tiikeri

Kerrotaan se nyt mytologiankin muodossa muistoksi historiallisesta päivästä. Kaikkihan perustuu siihen että kokoomus ja perussuomalaiset pudottivat vaaleissa vahingossa munankuoren puusta niinkuin Nalle Puh aikoinaan.

Taivaankannen kannattelijat

Kurikassa on jonkin aikaa pidetty yllä Nalle Puh -neuroosia. Melkein kaikki ovat pelänneet että taivas putoaa niskaan. Joidenkin mielestä se putoaa väistämättömästi, joidenkin mielestä taivasta on kannatellut vain titaani jonka nimi on Matti Ollila. Kreikkalaisessa jumaltarustossa Atlas kannatteli taivasta paitsi käsillään, myös päällään.

Uuden Kurikan kaupunginvaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran 15.12.2008 ja valitsi johtoonsa uuden titaanin. Sydämelliset onnittelut Pekka Heikkilälle myös minun puolestani. Luotan sinuun tehtävässäsi lyhyen tutustumisemme jälkeen ja toivon että kaikki laittavat pois antipatiansa ja antavat tukensa valtuuston puheenjohtajalle, kuin myös koko puheenjohtajistolle. Lasse Mukkala on pitkäaikainen yhteistyökumppanini kylien kehittämistoiminnassa, Raimo Mäkynen on johtanut puhetta aikoinaan nuorisolautakunnassa jonka jäsen olin ja Juha Mikkilästä parhaiten mieleen on jäänyt tietenkin tilanne jossa hän kehui minua rauhalliseksi ja luotettavaksi perheenisäksi. Kurikkalaisia teitä laitoimme myös joskus hallituskauteni aikana yhdessä järjestykseen. Toivottavasti Juha muistat vielä pitää Hakunintietä ylhäällä listalla.


Lappalaiset ovat kannatelleet taivaankantta pystyttämällä patsaan, vereldenradin (maailmanpatsaan) maan ja taivaan väliin. Maailmanpatsaan ääressä palvottiin "veralden olmai" -jumalaa, jonka uskottiin ylläpitävän koko maailmaa.

Toivottavasti Kurikassa ei tällaista maailmanpatsasta tarvita ja Matti "Nimrod" Ollila saa siirtyä uusiin tehtäviin valtuustossa myöhemmin tehtävien valintojen mukaan. En tarkoita patsaalla kielteistä asiaa, vaan vain sitä että nykyinen johto ottaisi vastaan sen vastuun joka kuuluu nyt heille eikä odottaisi että vanha puheenjohtaja olisi vielä vastuussa taivaiden kannattelusta.

Suora selostus valtuustosalista

Koska pidin yllä valtuustosta suoraa lähetystä, en puutu muihin valintoihin muutoin kuin onnittelemalla myös hallituksen puheenjohtajistoa. Toivottavasti Margit Parkkamäki, Pentti Ylinen ja Maire Lammi saavat hallituksessa valmistelurauhan ja myös kaiken mahdollisen tuen kurikkalaisilta. Onnittelut erityisesti Margitille, koska sinulla tulee olemaan nyt kädet uskomattoman täynnä työtä. Olet mukana niin monessa ja vielä aktiivisuutta vaativassa tehtävässä että tarvitset jaksamista ja terveyttä!

Viime kauden puheenjohtaja antanee sinulle hyviä neuvoja alkuun pääsemisessä. Hän on se Nalle Puhissa mainittu Viisas Pöllö.

Ja ettei nyt unohtuisi, niin uusi kaupunginjohtajakin valittiin. Onnea myös Paavo "Risto Reipas" Tyrväiselle ! Hän on tulossa "Puolen hehtaarin metsään" Luumäeltä.

Suora selostus löytyy klikkaamalla: Valtuusto 15.12.2008

Talousarvio eli Sammon taonta

Agricola sanoi aikoinaan että Väinämöinen oli virsien takoja. Tietynlaisella tiedolla, kasvatuksella, ohjauksella ja manipuloinnilla voidaan takoa kasaan mitä tahansa. Myös Kurikan talousarvio.

Olin kokouksesta pois talousarvion käsittelyn aikana. Olen kuullut kuitenkin jälkikäteen että sitä taottaessa salista kuului normaalia suurempi kalske ja meteli. Budjetti oli kuuma ja tulinen, sitä käännettiin, taottiin jälleen, lisättiin rautaa ja lopulta saatiin taos valmiiksi.

Nyt kun takojat katsovat taideteosta, niin siihen ei olla hikisestä illasta huolimatta tyytyväisiä. Sammon rattaat pyörivät tehottomasti, korvat joista sitä nostetaan, ovat liian pienet sillä Sampo on aivan liian täynnä investointeja ja juuret eli käyttötalousmenot ovat aivan liian lujassa Kurikan maaperässä.

Mitään ei voi enää muuttaa.

Taitava takoja, Seppo Ilmarinen

Ilmarinen keräsi aikoinaan kultaa ja hopeaa ja rupesi tekemään niistä naista itselleen. Pumpattava Barbara ei käynyt, se ei saanut olla täynnä ilmaa vaan sen hiusten piti olla kultaa ja pään hopeaa.

Tulevaisuuden Sammon taonnassa on oltava taitava. Talousarviossa ei saa olla ilmaa, vaan kaiken on oltava arvometallia. Tyhjää ei kannata takoa.

Mutta miten saadaan pidettyä luolat ja polut kunnossa ja infra muutenkin sellaisessa kunnossa ettei hopeaa ja kultaa tarvitse lähteä hakemaan muualta.

Viimeaikaisten tekstieni johdosta minusta on vedetty johtopäätös ettei "puolen hehtaarin metsän" käyttötalousmenoihin eli Nasuun ja Puhiin ei saa sattua. En tiedä ottaneeni sellaista kantaa missään, mutta sen tiedän että kuntaliitos tuo jokaiselle metsän eläimelle viiden vuoden työsuhdeturvan ja eläinten vähentäminen on luonnollista poistumaa lukuunottamatta asia johon voidaan palata vasta viiden vuoden kuluttua. Nasun ja Puhin palkkakulut eivät ole ainoa käyttötalousmeno.

Tulevaisuudessa tarvitaan vain paljon hyväntahtoisuutta jokaista metsän asukasta kohtaan.

Jolla on korva se kuulkoon mitä Nalle Puh sanoo!

6 kommenttia . Avainsanat: Politiikka, Ikivihreitä, Mytologia

Viimeisen virran äärellä

Keskiviikko 10.12.2008 klo 0.03 - Juhani Eilola

Eräällä tuttavallani on syöpä. Se on levinnyt niin laajalle ettei sille voida tehdä mitään. Tänään hän soitti ja muistutti tammikuun alkupuolen juhlallisuuksista. Hän toivotti minut tervetulleeksi omaan muistotilaisuuteensa.

img_5706.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tuonen lautturi on matkalla. Toiselle puolelle on lyhyt matka, onko se turvallinen ? Haluaako lautturi rahaa ? Onko lautturilla viikate ? Mitä hän sillä tekee ? Onko se virta vai onko se tunneli ? Onko siellä mitään ? Enkeleitä ? Omaisiani jotka menivät ennen minua ? Vai pimeys... ikuinen uni.. unohdus jossa ei ole enää rakkaitani ? Vai todelliset vihreämmät niityt ?

Pitääkö minun tehdä kaikki oikein että pääsen taivaaseen? Pitääkö, pitääkö, pitääkö... olla hyvä. Jos en ole hyvä ihminen joudunko helvettiin ? Onko niitä: taivas ja helvetti ? Juutalaisten Messias, onko Jeesuksella asian kanssa oikeasti tekemistä ? Vai putoanko uuteen elämään... kun kuolen onko paljon puhuttu valo, valo uuden kohdun suulta ? Paljon kysymyksiä!

Muistathan tulla muistotilaisuuteeni !


Työtovereita ja ystäviä on kuollut, terveitä, sellaisia kuin minä. Tai sairaita jotka vain kuukausi sitten luulivat olevansa terveitä.

Elämä on oikeasti lyhyt! Ja vaikka se olisi pitkäkin, niin minäkin olen elänyt siitä noin puolet.


Nyt soitti toinen tuttu... kello on melkein kaksitoista yöllä... musta äänetön hahmo meni pihalla ohi...

Hurjia juttuja, kutsuja muistotilaisuuksiin, hahmoja pihamailla, hulluja ihmisiä vai totisinta totta. Nyt on muiden aika avata sanaiset arkkunsa. .... arkkunsa !


Kertoa saa kummallisia tarinoita, erilaisia kurikkalaisia, jurvalaisia tai mitä tahansa uskomuksia... enteitä... nyt on sellaisen blogitekstin vuoro ja sana on vapaa ! Mutta nyt kannattaa käyttää nimimerkkiä, näissä asioissa nimittäin saattaa joutua sekopäiden kirjoihin.

Otan kyllä vastaan myös sähköpostia osoitteeseen juhani.eilola@kurikanseutu.fi jos haluat kertoa kokemuksia tai ehkä tarvitset muuten vain kuuntelijaa/apua.

1 kommentti . Avainsanat: Uskonto, Mytologia, Yliluonnollinen