Murehtien onneen

Perjantai 2.1.2009 klo 14.54 - Juhani Eilola


Lueskelin juuri äsken Ellis Weinerin kirjaa Murehtien onneen. Ellis Weiner ja myös kirjan kuvien piirtäjä Roz Chast ovat maailmalla tunnettuja murehtimisen asiantuntijoita. Yritän nyt soveltaa tässä tekstissä jollain lailla murehtimisen perusoppeja Kurikkaan.


Millä murehtimisasteella Kurikassa ollaan ?

Kirjoittaja on jakanut murehtimisen viiteen eri lajiin. Kurikassa ollaan käsittääkseni neljänneksi vakavimmalla tasolla eli synkkien ajatusten märehtiminen. Se esiintyy levottomana liikehtimisenä ja vaivoin hillittynä levottomuutena. Tällä tasolla ollaan  kuumenemassa kohti kiehumispistettä.

Seuraava ja vakavin aste on paniikkiin joutuminen. Se sisältää äärimmäistä kiihtymystä ja lopettaa kaiken järki- ja tunneperäisen toiminnan.

Koska hallittua murehtimista kuitenkin voi käyttää välikappaleena onneen ja menestykseen, niin olisi syytä olla nousematta tuolle tasolle. Ehkä paras taso olisi ykköstaso eli Mietin vain -taso, jossa käydään läpi pientä älyllistä hämminkiä ja emotionaalista levottomuutta.

Kirjoittaja kirjoittaa: "Saadakseen tämän valtavan voiman käyttöönsä murehtimista opiskeleva joutuu opettelemaan, kuinka murehtia hitaasti ja harkitusti, tietoisesti ja tavoitteellisesti....
... Hyvinvointi, tyytyväisyys, valta, vaikutusvalta ja ilo voivat olla sinun, kun sinusta tulee taitava murehtija."

Ketjumurehtiminen

Tämä on Kurikassa yleisin murehtimisen taso. Jos jonkin asian esittää tietty puolue, niin ketjumurehtimisessa siinä täytyy olla jotakin vikaa, joka johtaa sitä seuraaviin murheisiin. Esimerkki ketjumurehtimisesta voisi olla tällainen:

- kuntien talous heikkenee
- Kurikan talous heikkenee
- Kurikassa on liikaa Investointeja
- Kurikka joutuu ottamaan lainaa
- Kurikka menee konkurssiin
- terveydenhuolto ei enää toimi
- kuolen käärmeenpuremaan

Siinä esimerkkiketju, jonka avulla murehtija voi joko parantaa tilannetta tai tutkia onko ketju todellinen. Kirjan yksi esimerkkiketju alkoi ilman saastumisesta ja päättyi suklaavanukasteollisuuden romahtamiseen.

Jos ei löydy murehdittavaa

Kirja antaa ohjeita myös murheiden etsimiseen. Hyviä ideoita ovat sanomalehden lukeminen, äidille soittaminen, uutisten katsominen, peiliin tuijottaminen, tiliotteen tarkastaminen ja vaikka tekemättömien töiden miettiminen.

Ja toden totta, kirja on oikeassa. Niille joille tästäkään huolimatta ei löydy murehdittavaa, on tarjolla erilaisia kulttuuri- ja urheilutapahtumia. Näitä voisi Kurikassakin harkitä järjestettäviksi. Ei vain huumorilla vaan myös vakavasti: Kurikan kansanpaniikkijuhlat, Uneton Kurikka-juhlat, Kurikan toivoton ympäriajo ja Ahdistuksen kuusiottelu, jossa lajeina voisivat olla itsekseenhöpiseminen, käsien vääntely, irvistely, jälkiviisaus, purnaus ja huokailu.

Näistä löytyy tie murheeseen ja ehkä sitä kautta onneen.

Kumouksellinen murehtiminen

Murehtimalla voi myös heikentää muiden asemaa kunhan murheensa vain kertoo julki. Voit olla esim. huolissasi toisen ihmisen työtehosta, rehellisyydestä ja jopa omien pomojen tekemistä suunnitelmista. Tämä yleensä tehdään kiertoteitse.

img_2350.jpgUudessa Kurikassa kaikkein tehokkainta on murehtia niitä jotka eivät halua uudistaa mitään. Sillä tavalla minusta itsestäni tulee uudistumiskelpoinen.

Murheella on kirjan mukaan myös parisuhteessa valtava voima. Suosittelen kirjaa.

Ja lopuksi

Kirjan lopussa on niin hauska kuva että jokaisen on pakko mennä nyt kirjastoon ja hakea tämä kirja. Murehtijan valtatiellä näkyy ei kaistojen päällä: Kiihkoilijat / Hullut / Kaistapäät ja tietenkin päällimmäisenä yhteinen kyltti: Kaikki kaistat yhtyvät 300m.

Sen lisäksi tie on täynnä huomautuksia: Hirvien ylityspaikka, Liukas märkänä ja kuivana, Putoavien kivien alue, Ei palveluja,

Kuvaa hyvin ihmistä.


Haaste: Keksi lisää kurikkalaisia kulttuuri- ja urheilutapahtumia murehtijoille. Keksi uusia kurikkalaisia murehtimisketjuja. Keksi millä tavalla murehtimalla voit saada muut näyttämään heikommalta kuin itsesi tai millä tavalla murehtimalla voi kehittää asuinympäristöä.

Oletko koskaan onnistunut murehtimisessasi ? Kertokaa omia menestystarinoitanne.

Kommenttitila on vapaa.

Avainsanat: Hauskat, Elämänhallinta


Kommentit

2.1.2009 16.33  Juhani

Tiedän kirjoittaneeni joitakin aikoja sitten blogitekstiä myönteisestä ajattelusta.

Myönteinen ajattelu ja murehtiminen ovat pohjimmiltaan toistensa vastakohtia, mutta oikealla tavalla murehtimisen saa käännettyä myönteiseksi ajatteluksi ja suunnitelmallisuudeksi.

Olen myös lainannut Raamattua jossa sanotaan "...voiko kukaan lisätä murhetimisellaan ikäänsä kyynäränkään vertaa..."

Kyseessä on kysymys johon on melkein pakko vastata että voi kunhan murehtii oikein. Jos et ole koskaan huolissasi terveydestävi vaan syöt vain suklaata ja tupakoit, niin varmasti elämä jää lyhyeksi. Murehtimisella täytyy kuitenkin olla syy. Murehtiminen vain pelkän murehtimisen takia on murheellista.

2.1.2009 16.53  Juhani

Tämän päivän toinen aihe olisi voinut olla "Joukossa tyhmyys tiivistyy". On ihme miten joku guru saa kerättyä ympärilleen valtavia opetuslasten laumoja ja lahkoutumia. Niistä tulee jopa niin tiiviitä että niiden hajottaminen on lähes mahdotonta. Lopulta juuri tässä kiinteässä joukossa tyhmyys tiivistyy.

On ihmeellistä ettei missään yhteissössä tunnu tiivistyvän viisaus.

2.1.2009 17.01  Juhani

Jos edellistä kommenttia vielä jatkaisi, niin Raamatussa on mielenkiintoinen kertomus siitä miten eräässä miehessä asui Leegio-niminen henki. Kun se ajettiin miehestä ulos, niin se meni isoon sikalaumaan.

Aika hyvä kuvaus siitä miten yhdestä ihmisestä leviää joukkohenki koko sikalaumaan. Tässä kertomuksessa sikalauma syöksyi jyrkänteeltä alas ja kuoli, mutta usein sikalaumat jäävät mm. poliittiseksi tai uskonnolliseksi ryhmäksi villitsemään muita. Ja joukossa koko ajan tyhmyys tiivistyy koska joukkohenki on vallannut heidät.

3.1.2009 13.16  Kirsti M-P

Todella hauska kirjoitus! Murehtiminen tekee mestarin, näköjään.. :)

Lisäykseksi ehdottaisin kansantapahtumiin toisten asioiden murehtimisen. Olis muuten tapahtuman suosio taattu ja olutteltalle jonoa!

Näinhän se on että negatiivinen pitää saada käännettyä positiiviseksi ja häviö voitoksi. Olen kuullut että Kurikan maine (mikä se sitten onkin ja miten se määritellään) on nyt huono sen vuoksi että koetaan ihmisten politiikassa täällä riitelevän, kyräilevän ja juoruilevan.

Ajatus ahdistuksen kuusiottelusta sai ainakin minut nauramaan, olisko tässä oikeasti jotain ideanjuurta?

kirjastoon...

3.1.2009 13.58  Juhani

Niin... ja jos siitä kisasta ei olisi mitään muuta hyötyä niin ainakin se joka on kaikkein ahdistunein, olisi kisan onnellinen voittaja ;-)

3.1.2009 15.32  kmp

..negaatio olisi siis kännetty positioksi !

Jouni kertoi äsken että Kivistön Timppa on keksinyt jo Rutajamisen Kurikanmestaruudet, kuulemma toisten tai kolmansien hakupäällä festareiden jälkimainingeissa..

Rutajaminen on sukua murhehtimiselle, tosin joskus ruraatahan, vaikkei oikiasti murehrita? Vai mitä meinaat Juhani, eikös tuo murehtiminen oo kuitenkin henkisesti astetta monimutkaisempaa kuin pelkkä rutajaminen..:) ?

3.1.2009 15.59  Juhani

Murehtiminen on kai vähän rutajamista monipuolisempi laji. Rutajutes saa kyllä kunnolla nukuttua mutta murehtija voi joutua valvomaan. Siitä sen ainakin erottaa. Tosin oikein kova rutisija varmaan rutisee sängyssäkin. Aina on joku pielessä ja taitaa oikein paha rutisija rutista unissaankin, niin kuin mun va.. va.. vanha tai jo edesmennyt koulukaveri.

Oliko ne kolmannet festarit nuo mistä tuo videokin on jaossa tuolla Kurikanseutu-sivustolla.

Haku Päällä festareita vois muuten kehittää. Siellä voisi hakea esim. yritykset toisiaan, suunnistajat voisivat hakea rasteja ja seurakunnat vaikka profeettoja ja ikuista elämää.

Jousiampujat voisivat hakea Suomen Robin Hoodia ja kaupunki uusia viranhaltijoita. Aika kova kansainvaellus kun kaikki kurikkalaiset yritykset laittaisivat avoimet paikkansa Hakuun.

Elokuva teatterissa voitaisiin hakea parasta lyhytelokuvaa. Kyllä väkeä alkaisi virrata Kurikkaan muutakin kuin toista sukupuolta hakemaan vaikka sen voisikin yhdistää johonkin muuhun hakuun.

5.1.2009 17.39  Juhani

Kurikan toivottomassa ympäriajossa voitaisiin ajaa puolta kurikkaa edestakaisin ;-)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini