Sisältölaatikko

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:277874 kpl

Blogiarkisto

Uusimmat tekstit

Uusimmat kommentit

Sähkömagneettinen säteilyPasi Ala-Mieto  2.12.2016 16:47
Sähkömagneettinen säteilyPasi Ala-Mieto  2.12.2016 16:45
Lupauksia uudelle vuodelleJuhani  2.1.2016 11:43

Toivotaan hyvää

Torstai 17.11.2016 klo 23:17 - Juhani Eilola

Aika kuluu, hyvä vähenee, paha lisääntyy.
Niiden summa ei silti ole vakio.

On vierähtänyt yli kymmenen kuukautta edellisestä tekstistäni, mutta nyt on tullut sen aika vaikka ei kunnallisvaaliehdokkaaksi ole vielä kysytty. Eikä hyvää tahtomalla tulisi valituksikaan.

Kun seuraa maailman menoa, niin hyvä ei näytä saavan voittoa pahasta, ei sitten millään. Pysyäkseen loppuun saakka pahana, paha muuttuu vaikka itsemurhapahaksi. 

Kun seuraa Suomen menoa, niin hyvät sanat alkavat olla harvinaisuuksia tässäkin maailmankolkassa.
Ja lopulta paha muuttuu lihaksi.

Kun seuraa julkishallinnon menoa, niin hyvä ja paha sekoitetaan toisiinsa ja viedään korkeimpaan hallinto-oikeuteen joka päättää onko hyvä pahaa vai päinvastoin.

Kun seuraa omaa menoa, niin huomaa että hyvätkin teot kelpaavat lopulta puolustuksen todisteina vain viimeiseen langettavaan tuomioon.


Kas, arkkipiispahan se siinä!


Olen jaksanut kirjoittaa, toivoa ja muistuttaa itseänikin siitä että pidä itselläsi aina hyvä tahto kaikkia muita ihmisiä kohtaan. Eilen keskustelin hyvästä tahdosta ystäväni kanssa. Hän mietti että "onkohan se nykypäivänä hiukan liikaa vaadittu?"  Eräs poliitikko sanoi aikaisemmin "mutta kun se ei vain politiikassa riitä!" Ja onhan hän oikeassa, demokratiassa yksi yksin jäävä hyvä tahto häviää äänestyksen.

Moni lukijoistani tietää että olen ollut lopen närkästynyt luterilaisen kirkon arkkipiispan toimintaan. En halunnut kuunnella edes hänen Louna-Jukolassa pitämäänsä avauspuhetta kisapaikalla vaan menin niin kauas etten kuule mitä hän puhuu. En halunnut kuulemalla enää yllyttää enempää itseäni häntä vastaan.

Mutta sitten näin upean unen. Pieni musta karitsa hyppäsi puskista kylätielle jota kävelin. Sillä oli pienet, läpikuultavan mustat sarvet joilla se yritti minua puskea. Otin tien vierestä pienen laudanpätkän ja annoin sen puskea siihen. Se tuli eri suunnista intoa täynnä ja törmäsi aina siihen samaan pikkuiseen laudanpätkään.

Lopulta sitä kävi sääliksi kun näki että se teki vielä kehittymättömiin pieniin sarviin kipeää. Otin sen syliin ja kerroin sille hyviä uutisia, ei tarvitse puskea, siinä vain satuttaa itsensä. Kun katsoin tarkemmin: Arkkipiispahan se siinä!

Nyt toivon vain kaikkea hyvää - Jumalan tarjoamaa hyvää - arkkipiispalle sillä uskon, että jos hänen parhaansa tapahtuu, myös minä kuuntelen häntä mielelläni.

Toivon tietysti kaikkea hyvää erityisesti perheelleni ja rakkaimmille ystävilleni.

Toivon hyvää Suomen tasavallan päämiehelle, kansanedustajille ja niille joille valtaa on annettu, koska uskon että heidän parhaansa on myös minun perheeni ja ystävieni hyvää.

Toivon hyvää syyrialaisille ja irakilaisille kärsiville ihmisille, koska heidän hyvänsä on saada pitää oma kotinsa, se on myös minun maani ja kansani hyvää.

Toivon hyvää kaupunkini valtuutetuille, ammatinharjoittajille, maanviljelijöille ja yrittäjille koska heidän hyvänsä on myös minun paikkakuntani hyvää.

Toivon kaupunginjohtajalle ja johtaville virkamiehille hyvää, koska en usko että heidän hyvänsä olisi työntekijöiden paha.

Toivon omien pomojeni ja alaisteni parasta, koska heidän hyvänsä on erityisen hyvä työyhteisön työhyvinvoinnille, lumipalloefektille joka siirtyy työtoverista toiseen.

Toivon typerysten, hullujen, syntisten, pahan palvelijan, pahan valtuutetun, pahantekijän ja rikollisten hyvää, koska heidän todellinen parhaansa on ero pahasta. Kenties heidän paras todellinen hyvänsä olisi kiinni jääminen samalla tavalla kuin minullekin parasta hyvää on synnistä kiinni jääminen, sen tunnustaminen ja synninpäästö.

Toivon hyvää pastorilleni, seurakunnalleni ja kaikille kristityille.

Ehkäpä minäkin jonakin päivänä saan perheeni, ystävieni ja ristiinnaulittujen kanssa kulkea paratiisissa. En sen takia että toivon hyvää, vaan sen takia että:

"On yksi jonka nimi kaikuu halki taivaiden,
on yksi jota kumartavat joukot enkelten
on yksi joka suurempi on mahtavia maan,
Hän koko luomakunnan täyttää kirkkaudellaan!

On yksi jonka rakkaus saa kivet laulamaan!
on yksi joka milloinkaan ei hylkää luotujaan!
on yksi joka kuoli jotta saamme elämän!"


Sukupolvi vaihtuu mutta hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Uusi hyvää julistava sukupolvi on kasvamassa myös Simojoella.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hyvä, paha

Lupauksia uudelle vuodelle

Perjantai 1.1.2016 klo 20:47 - Juhani Eilola

Mennyt vuosi ei oikein koskaan mene ihan nappiin. Kun vuosi vaihtuu, niin aina mieleen tulee synnintunnustus! Vai mitä itse sanotte näistä tekstikohdista?

"Herra, maailmamme on täynnä vääryyttä ja väkivaltaa.
Kuulemme siitä joka päivä,
mutta emme haluaisi tunnustaa,
että olemme itsekin osallisia siihen ja siksi myös syyllisiä.
Usein olemme antaneet vääryyden tapahtua,
vaikka olisimme voineet estää sen. 
Usein olemme vaienneet,
kun olisi pitänyt puhua
Usein olemme vain puhuneet,
kun olisi pitänyt toimia."

"Sinä olet antanut minulle lähimmäisen,
että rakastaisin häntä niin kuin itseäni.
Olen kuitenkin ollut itsekäs
ja käteni on ollut hidas auttamaan.
Sen tähden käyn eteesi
ja tunnustan syntini ja syyllisyyteni."

"Isieni tavoin olen rikkonut pyhää tahtoasi vastaan
ja tehnyt syntiä ajatuksin ja sanoin,
teoin ja laiminlyönnein.
En ole rakastanut sinua koko sydämestäni
enkä lähimmäistäni niin kuin itseäni."

Paluumatkalla vuoteen 2015 löydän itseni monta kertaa sieltä missä ei puolusteta lähimmäistä tai jopa itseni puhumassa lähimmäisestäni kaikkea muuta kuin hyvää. On sekin totta että ilman "pahan totuuden" puhumista totuus ei tule esiin ja väärin kohdeltua on vaikea puolustaa - mutta omalla kohdalla - miksi itseä yleensäkään on pakko lähteä puolustelemaan?

Miksi emme vain voi tyytyä siihen että itse toteamme sen että meitä on kohdeltu väärin, olkoon Jumala hänelle armollinen! Miksi on saatava aina ymmärrystä isolta joukolta kun itse tietää totuuden? Olisiko siksi että se sisältää tavallaan koston?

Oli miten oli. Olkoon oma lupaukseni tulevalle vuodelle se että pyrin entistä enemmän kohtelemaan kaikkia ihmisiä oikeamielisesti ja olemaan heitä kohtaan aina reilu. Ja sitten taas ensi vuonna samasta syystä pysähdytään synnintunnustuksen eteen.

Ja ellei mennyt vuosi tunnu vielä tarpeeksi pahalta, niin kannattaa kuunnella alta Luukkaan luterilaisen seurakunnan pastorin Markus Pöyryn saarna anteeksiantamisesta ja koston tarpeista.


3 kommenttia . Avainsanat: Luukkaan luterilainen seurakunta, synnintunnustus

Hyvä tahto ihmisten kesken

Keskiviikko 23.9.2015 klo 21:17 - Juhani Eilola


Kulttuurimme perusta

Suomen valtakunnan sisimmässä oleva sielu edustaa länsimaista kristillistä kulttuuria. Tähän saakka meitä on pidetty maailmalla rauhan kansana joka tahtoo kaikille hyvää ja joka tulee toimeen naapureidensa kanssa ilman vihollisuuksia. Rauha on ollut Suomen vientivaltti jo ennen Nokiaa. Olen aina ollut ylpeä suomalaisten rauhantahdosta ja pyrkimyksistä jakaa sitä muuallekin maailmaan.

Tämä kaunis, rauhaa rakastava ja arvostusta muille antava ajattelu lähtee, vaikka se monia harmittaakin, pohjimmiltaan Raamatusta. Kaikki tietävät että meidän tulisi sen oppien perusteella kohdella lähimmäisiämme niinkuin haluaisimme meitä kohdeltavan. Ainakin meitä vanhempia on lapsesta saakka opetettu olemaan vieraanvaraisia, ystävällisiä ja kunnioittamaan muita, etenkin vanhuksia. Meitä on opetettu tekemään sitä mikä on ihmisten keskuudessa hyvää, ei terrorisoimaan muita. Pyhä Kirja kehoittaa elämään kaikkien kanssa rauhassa mikäli se suinkin meistä itsestämme riippuu.

Sielu on sairastumassa

Tämä suomalaisuuteen kuuluva kaunis sielumme on sairastumassa. Kun sota-aika ja sen kärsimykset alkavat unohtua ja siitä meitä muistuttava veteraanien määrä vähentyä, kun Raamatun opetukset alkavat menettää arvovaltaansa ja kun hyvän opettaminen alkaa väistyä, niin ensin muuttuvat puheet vihamielisiksi ja lopulta käytös. Siinä elämänvaiheessa elävää Suomea me vanhemman sukupolven ihmiset nyt jo melko huolestuneina seuraamme.

Hyvä tahto

Oma ideologiani on sisältänyt aina hyvän tahdon. Ikävästi käyttäytyville ihmisille on joskus vaikeaa, jopa lähes mahdotonta toivoa kaikkea hyvää, mutta siinäkin meitä on opetettu siunaamaan niitä jotka meitä kohtaan ovat ikäviä. Hyvä tahto ketä tahansa ihmistä kohtaan kuuluu menestyvään elämään ja rauhassa elävään kansakuntaan. Eikä ole ollenkaan paha asia jos hyvä tahto kohdistuu muutakin elollista luomakuntaa kohtaan. En tarkoita nyt menestymisellä oravannahkoja vaan elämää itseään.

Viimeistään politiikka pilaa ihmisen - niin on tapana todeta. Minusta poliitikko ei ole ansainnut minkäänlaista luottamustointa jos hänellä on yhtäkään hallinnassaan olevaa ryhmää kohtaan pahaa tahtoa. Et ole arvollinen valtuutetuksi jos vihaat jyväjemmareita. Et ole arvollinen minkaanlaiseksi valtuutetuksi jos vihaat rikkaita, vähemmistöjä, yrittäjiä, sosiaalituella eläviä. Et voi olla valtuutettu ja vihata kansaa jota edustat. Voit olla, mutta et ole ansainnut olla. Näin on helppo sanoa koska jokainen tuntee itse tilansa.

Hyvän ja hyvän ristiriita

On totta sanonta, että kun johonkin kumarrat, niin toiseen suuntaan pyllistät. Hyvä ja hyvä ovat usein ristiriidassa keskenään. Silloin on vain valittava kahdesta hyvästä tahdosta toinen. Se ei kuitenkaan saa tarkoittaa pahaa tahtoa ketään kohtaan.

Pakolaiskysymys on yksi hyvän tahdon kysymys. Kun ihminen pakenee sotatantereelta henkensä edestä, niin kieltääkö meidän hyvä tahtomme häntä tulemasta meidän luoksemme? Ei kiellä. On anteeksiantamatonta olla auttamatta hengenhädässä olevia ihmisiä. Entä hyvä tahto niitä kohtaan jotka vastustavat maahanmuuttoa? Eikö heitäkin kohtaan pidä olla hyväntahtoinen? Kyllä pitää! Sen takia ei riitä että päättäjä ja valtuutettu on vain hyväntahtoinen, vaan hänen on oltava myös älykäs että se kaikkein suurin yhteenlaskettu hyvän tahdon määrä tulisi saavutetuksi ja valikoiduksi myös moraalisesti ja kristillisesti oikein.

Toivotan onnellisia päiviä jokaiselle lukijalle! Hyvien päivien määrä riippuu paljon siitä onko lähimmäisellä sinua kohtaan hyvä tahto !

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvyys, luottamustoimi

Kreikka vastaan Suomi

Tiistai 22.9.2015 klo 21:10 - Juhani Eilola

Suomi ennakkosuosikkina

Suomi lähti Kreikkaa vastaan talouden EurooppaCupiin selkeänä ennakkosuosikkina. Ja kai sitä voi sanoa niinkin että Jutta Urpilainen vei Suomen 1-0 johtoon hankkiessaan takuita Suomen vastuille Kreikassa. Toki Suomessakin ollaan hiukan erimielisiä siitä olisiko maali pitänyt hylätä.

Nyttemmin Suomen otteet ovat entisestään koventuneet ja jos kyse olisi kahdenvälisestä maaottelusta, niin Kreikalle ei annettaisi mitään selviämisen mahdollisuuksia.

Kreikka vastaa

Uutiset Kreikasta ovat kertoneet että Kreikka on vastannut Suomelle. Jos kreikkalainen näkee jossain tuotteessa tekstin Made in Finland, niin se jää kaupan hyllylle. Suomalainen työ ei Kreikassa enää entiseen malliin myy. Eikä siihen auta vastata matkailua lopettamalla, suomalaisia tuotteita ei kuitenkaan enää yhtä suurella innolla osteta. Se on kisan henki.

Kreikka on muistuttanut Suomea myös ansioistaan Suomen pääsemisessä EU:n jäseneksi. Tasoitus 1-1.

Suomi seuraa esimerkkiä

Suomen pelityyli on vuosi vuodelta lähestynyt Kreikan pelityyliä. Kenties Kreikka saa aikanaan olla päättämässä Suomen tukipaketista tai olla ottamassa vastaan suomalaisia elintasopakolaisia Kreikkaan.

Suomi teki kuitenkin viime hetken ketjun vaihdon. Kataisen kentällinen vaihdettiin Sipilän kentälliseen ja nyt piiskataan omaa kansaa tehokkaampaan peliin ja voittoon keinolla millä hyvänsä. Ei ainakaan anneta voitonriemua Kreikalle.

Maximilianin veto yläriman kautta maaliin

Myhrberg.jpgSuomen valmennusjohto on aivan oikeutetusti ottanut keinovalikoimiinsa Kreikan tavoin myös menneisyyteen vetoamisen.

Kreikka itsenäistyi vuonna 1830, jota edelsi vapaussota turkkilaista valtaa vastaan. Näytti siltä että Aleksanteri Ypsilantisin aloittama kapina oli tuomittu heti alkuunsa epäonnistumaan. On hyvä muistaa että Kreikka sai apua toivottomaan taisteluunsa muualta Euroopasta ns. Kreikan ystäviltä (filhelleenit) ja yksi tunnetuimmista sotasankareista oli suomalainen August Maksimilian Myrberg (Matti Aukusti Myrberg). Matti syntyi Raahessa ja hänen äitinsä saattaa oikein hyvällä tuurilla olla jopa kaukaista sukua meikäläiselle.

Myrbergin tarina Kreikan vapaussodassa on todella jännittävä. Paitsi että hän loukkaantui useamman kerran kentän pintaan, hän pelastui useita kertoja todella täpäristä tilanteista. Pariin kertaan jopa kuolemantuomiosta.

Niin vain Kreikka itsenäistyi ja Myrbergille annettiin Kreikan vapaussodan muistomitali ja sen lisäksi Vapahtajan ritarikunnan merkki, jossa oli kirjoitettu: "Otto, Hellaan kuningas. Sankarimielin isänmaan puolesta taistelleille."

Pallo on Sipilällä

Peli Suomelle 2-1. Nyt ollaan lisäajalla (3 min) ja odotetaan vetääkö Sipilä vielä kulmapotkusta banaanipotkun maaliin.

ONNEA MOLEMMILLE JOUKKUEILLE JATKOPAIKAN TAVOITTELUSSA!

8 kommenttia . Avainsanat: Kreikka, historia

Perheväkivallan uhrit

Lauantai 24.5.2014 klo 18:40 - Juhani Eilola

Turvakotipaikkoja on liian vähän

Tämän päivän Maaseudun tulevaisuus -lehti kertoo että kunnat ovat sulkemassa turvakoteja rahapulassaan. Eilen sama lehti kertoi että samasta syystä perheväkivallan uhrit ovat Suomessa eriarvoisessa asemassa. Esim. Mikkelissä väkivallan uhreja autetaan avopalvelukeskuksessa.

Istanbulin sopimuksessa on suositeltu että turvakotipaikkoja olisi yksi jokaista 10.000 asukasta kohden. Suomessa se tarkoittaa sitä että 530:stä turvakotipaikasta puuttuu 410 paikkaa. Ei olla siis lähelläkään suositusta ja väkivalta sen kuin tuntuu lisääntyvän eivätkä perheväkivallan uhrit uskalla tehdä minkäänlaisia ratkaisuja.

Koska tilanne alkaa olla kestämätön niin kehysriihessä on tehty päätös turvakotitoiminnan siirtämisestä valtiolle.

Itävallan malli

Eilen YLE lähetti ensimmäisen osan dumenttisarjasta Naisten kokemaa. Ohjelma on 29 päivää vielä esillä YLE Areenassa, mutta sen voi katsoa vain kotimaassa osoitteessa http://areena.yle.fi/tv/670733
Myös tulevien jaksojen ajat on lueteltu Areenassa.

Ensimmäinen osa kertoi Itävallan uudesta laista joka sallii väkivallan tekijän karkottamisen uhrin kodista. Laki oli katolisessa maassa saanut jonkin verran vastustusta, koska katolilaisuudessa "perheen pään" karkottaminen omasta kodistaan koettiin ongelmallisena lain hyväksymisen kannalta.

Perheväkivalta Suomessa

Juuri tehdyn tutkimuksen mukaan joka toinen nainen on kokenut väkivaltaa. Turvakotipaikoille tai Itävallan mallin mukaiselle karkottamiselle olisi siis tilausta. Kristillinen kulttuuri on naista kohtaan kyllä avoimempi kuin esim. muhamettilainen kulttuuri mutta monissa kristiilisen kulttuurin alalajissa miehellä on erityisen vahva asema perheen päänä.

Vika ei sinänsä ole kristillisessä kulttuurissa siinä että miehen sanotaan olevan perheen pää, vaan se että sen sisältö ymmärretään väärin. Ikäänkuin se loisi jonkinlaisen oikeuden lyödä ja pahoinpidellä puolisoa tai lapsia. Kyse on juuri päinvastaisesta. Pahoinpitelijä menettää välittömästi asemansa perheen päänä.

Jos itse tulen pahoinpidellyksi

Kannattaa tutustua ensinnäkin omaan blogikirjoitukseeni ja sen linkkeihin narsismista:

http://www.juhani.tarinoi.fi/blogi/2009/12/03/152

Mutta erityisesti ensi- ja turvakotien liiton sivuun PUHU NYT!

Palaan tähänkin aiheesseen myöhemmin uudelleen, mutta ensimmäisen osan päätän musiikkiin:

Leevi ang the Leavings laulaa usein erilaisista perheen targedioista. Tällä kertaa aiheeseen parheiten sopii laulu kodin juomisesta. Usein päihteillä on vahva osuus myös perheväkivaltaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perheväkivalta

10mila -viestit Ruotsissa

Lauantai 3.5.2014 klo 12:24 - Juhani Eilola

Suomalainen suurtapahtuma Jukolan viesti on lähestymässä. Rasti-Kurikan suunnistajat antoivat näyttöjään Ruotsin Tiomilassa. Ennen sen tuloksia ja kommentteja fiilistellään kuitenkin Jukolalla:Rasti-Kurikalla oli mukana Tiomilassa sekä nais- että miesjoukkue. Miesjoukkue oli yhdistelmä Rasti-Kurikan ja YKV:n suunnistajista.

Ensimmäisenä käyty nuorisoviesti päättyi SM Parman voittoon Stora Tunan hävitessä vain 7 sekuntia.Naisten viesti  (Rasti-Kurikan sijoitus 70. /333)

Rasti-Kurikan naisten viime vuoden ja tietääkseni samalla myös kaikkien aikojen paras sijoitus on sija 52. Tällä kertaa ylleettiin ilmeisesti kaikkien aikojen toiseksiparhaaseen sijoitukseen eli 70. Hieno suoritus!

1. Osuus: Satu Heittola 8.0 km aika 56.00

57. TV-rasti: 3.8 km 2.30 kärkeen hyvävoimaisen näköisenä
74. TV-rasti: 6.0 km 4.15 kärkeen pitkässä letkassa
77. Varvaus: 6.8 km 5.04 kärkeen
72. Varoitusrasti: 5.12 kärkeen
71. Viimeinen rasti: 5.23 kärkeen
71. Vaihto: 8.0 km 5.42 kärkeen, (sijaan 52 0.56)


2. Osuus: Johanna Kriikkula 8,0 km aika 59.35

59. TV-rasti: 3.8 km, 6.43 kärkeen, (sijaan 52 0.23)
76. TV-rasti: 6.0 km, 9.29 kärkeen, (sijaan 52 1.38)
75. Varvaus: 6.8 km, 10.13 kärkeen (sijaan 52, 2.03)
71. Varoitusrasti: 10.59 kärkeen (sijaan 52 2.36)
71. Viimeinen rasti: 11.19 kärkeen (sijaan 52 2.36)
69. Vaihto 8.0 km: 11.23 kärkeen (sijaan 52 2.22)

- Pari n.30sek virhettä, mutta väkeä tuntui puskevan ohi oikealta ja vasemmalta, kun keuhkoista puuttuu pari vaihdetta ja sen myötä juoksusta myös pari pykälää. Perusvarma viestisuoritus.


3. Osuus: Piia Latva-Kiskola 5,0 km, putki, aika 35.59

67. TV-rasti: 12.56 kärkeen (sijaan 52 1.47)
64. Varoitusrasti: 14.50 kärkeen (sijaan 52 2.41)
65. Viimeinen rasti: 15.06 kärkeen (sijaan 52 2.36)
68. Vaihto: 15. (sijaan 52 2.34)

4. Osuus: Suvi Heittola 7,6 km aika 64.37

84. TV-rasti: 3.8 km 25.48 kärkeen (sijaan 52 7.12)
84. TV-rasti: 31.51 kärkeen (sijaan 52 9.36)
87. Varoitusrasti: 33.42 kärkeen (sijaan 52 9.03)
91. Viimeinen rasti: 34.13 kärkeen (sijaan 52 9.25)
93. Vaihto: 34.39 kärkeen (sijaan 52 9.40)

5. Osuus: Alexandra Voytova 9,2 km

79. TV-rasti: 38.29 kärkeen (sijaan 52 8.36)
73. TV-rasti: 40.06 kärkeen (sijaan 52 7.33)
74. Varvaus: 41.52 kärkeen (sijaan 52 9.00)
71. Varoitusrasti: 40.06 kärkeen (sijaan 52 5.39)
73. Viimeinen rasti: 42.23 kärkeen (sijaan 52 5.35)
70. Maali: 42.17 kärkeen (sijaan 52 jäi 5.11)
Miesten viesti,  Rasku-YKV  (sijoitus hylätty /334)

Viime vuoden sijoitus 62. pelkästään Rasti-Kurikan joukkueella. Nyt mukana olevat RasKun suunnistajat olivat mukana viime vuodenkin joukkueessa.

1. Osuus: Tapio Perä, RasKu 8,6 km aika 50.44

- Lähtö on tapahtunut ja Perä pääsi jo ennen lähtöä lähikuvaan.

108. TV-rasti: 4.0 km 2.28 kärkeen, mukana kakkosletkassa
120. Radioväliaika: 2.43 kärkeen
121. TV-rasti: 6.8 km 3.06 kärkeen
125. Varvaus: 3.57 kärkeen
125. Varoitusrasti: 4.15 kärkeen
125. Viimeinen rasti: 4.24 kärkeen
125. Vaihto: 4.51 kärkeen (sijaan 62 2.02)

2. Osuus: Denis Grishman, RasKu 8,6 km aika 47.52

63. TV-rasti: 4.0 km 5.12 kärkeen
49. Radioväliaika
46. TV-rasti: 6.8 km 4.53 kärkeen
46. Varvaus: 4.59 kärkeen
52. Varoitusrasti: 4.33 kärkeen, varmaan pieni pummi
50. Viimeinen rasti: 4.31 kärkeen
49. Vaihto: 4.30 kärkeen

- Aivan uskomaton nousu


3. Osuus: Jari Välikorpi , RasKu 13,0 km, putki, aika 1.32.10

92. TV-rasti: 6.8 km 10.08 kärkeen (letka 58-96 sijat)
96. Radioväliaika n. 14 min kärjestä
84. TV-rasti: 11.3 km 12.30 kärkeen (sijaan 62 0.34 )

88. Varoitusrasti: 14.36 kärkeen (sijaan 62 1.49)
88. Viimeinen rasti: 15.11 kärkeen
88. Vaihto: 15.34 kärkeen (sijaan 62 2.23)

- Kutosella tiheikössä 5min, ja aivan paras vääntö ei löytynyt juoksussa, tästä on matkaa Jämi-Jukolan ankkuriosuuden juoksuun!
- Näin kotiseuraajan mielestä hienosti veti ja televisiokuvasta näki että reitille oli jätetty kaikki voimat!


4. Osuus: Jaakko Istolahti, YKV 11,6 km aika 1.33.07

84. Lähestymisrasti: 21.53 kärkeen (sijaan 62 6.55)
82. TV-rasti 7.3 km: 27.03 kärkeen (sijaan 62 10.56)
84. Tv-rasti: 34.44 kärkeen (sijaan 62 12.01)
84. Varoitusrasti: 36.20 kärkeen
83. Viimeinen rasti: 36.58 kärkeen
83. Vaihto: 37.21 kärkeen (sijaan 62 12.18)


5. Osuus: Ville Uitto, RasKu  11,6 km aika 1.36.43

94. Lähestymisrasti: 47.01 kärkeen (sijaan 62 17.36)
95. TV-rasti:55.53 kärkeen
98. TV-rasti: 10.0 km 61.15
95. Varoitusrasti: 62.38 kärkeen (sijaan 62 22.01)
95. Viimeinen rasti: 63.01 kärkeen
95. Vaihto: 63.08 kärkeen (sijaan 62 21.25)

Nyt blogisti poistuu unten maille.... klo 3.07!
 
6. Osuus: Eero Koski, YKV, 17,1 km, putki, aika 2.30.34

114. Vaihto: 17.1 km, 110.33 kärkeen (sijaan 62 45.32)

7. Osuus: Teemu Sipilä, YKV,  8,7 km aika 1.06.37

109. Vaihto: 8.7 km, 126.36 kärkeen (sijaan 62 42.36)

8. Osuus: Arto Fränti, YKV   (12,9 km)

104. Vaihto: 12.9 km, 145.17 kärkeen (sijaan 62 43.56)
....... Ero parhaaseen pohjalaisseuraan Lapuaan 21.44


9. Osuus: Tuomo Istolahti, YKV (15,6 km)

...... blogisti heräsi klo 8.50 ...

92. TV-rasti: 147.33 kärkeen (sijaan 62 32.33)
...... Tuomo ohitti Lapuan, ero 5.30
88. TV-rasti: 151.01 kärkeen (sijaan 62 30.29)

- Tuomolla väärä leimaus. Viesti kuitenkin juostiin loppuun saakka ja Tuomo olisi vaihdossa ollut 86.

10. Osuus: Jussi Uitto, RasKu 8,5 km aika 56.02

- Joukkue olisi ilman hylkäystä ollut loppuajoissa 83.
- Lapualla oli hyväksytty suoritus ja loppusijoitus 185.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rasti-Kurikka, suunnistus

FinnSpring 2014 viestit 27.4.2014

Sunnuntai 27.4.2014 klo 10:56 - Juhani Eilola


Miehet 21A (sijoitus 15. / 71)

1. Osuus: Tapio Perä 7.5 km aika 50.21

26. Väliaikarasti 4.6 km 3.18 kärkeen
33. Väliaikarasti 6.1 km 5.16 kärkeen
37. Väliaikarasti 6.9 km 6.06 kärkeen
35. Vaihto 7.5 km 6.21 kärkeen

- Yksi pieni pummi mutta valitteli juoksua. "jojon päässä mentiin" (Esa Kuoppala)

2. Osuus: Denis Grishman 7.5 km aika 44.36

12. Väliaikarasti 4.6 km 6.05 kärkeen
9.   Väliaikarasti 6.1 km 6.57 kärkeen
8.   Väliaikarasti 6.9 km 6.40 kärkeen
8.   Vaihto 7.5 km 5.30 kärkeen

- Kerkesi myös tekemään n. minuutin pummin loistavaan juoksuunsa. (Esa Kuoppala)

3. Osuus: Antti Iivari 7.5 km aika 51.55

11. Väliaikarasti 4.6 km 11.28 kärkeen
15. Väliaikarasti 6.1 km 13.34 kärkeen
15. Väliaikarasti 6.9 km 14.43 kärkeen
14. Vaihto 7.5 km 14.59 kärkeen

- Henkisesti, fyysisesti ja suunnistuksellisesti rankka maasto. Muutama pieni ja yksi vähän isompi koukku ja maailman kärki karkaa, joten ei mahtanut mitään

4. Osuus: Ville Uitto 7.5 km aika 52.17

14. Väliaikarasti 4.6 km 10.20 kärkeen
14. Väliaikarasti 6.1 km 11.27 kärkeen
15. Väliaikarasti 6.9 km 12.24 kärkeen
15. Maali 7.5 km 13.15 kärkeen

- Antti ja Ville ok juoksut pienillä pummeilla. Kaikkiaan miesten viesti hyvä suoritus eli jokainen pystyi juoksemaan tämänhetkisen tason mukaisesti ilman isompia virheitä. Sijoitukseen oltiin tyytyväisiä. (Esa Kuoppala)


Miehet 21 AL (sijoitus 5. / 24)

1. Osuus: Jari Välikorpi 5.8 km aika 43.11
12. Vaihto 5.8 km 6.08 kärkeen

- Sanotaan nyt vaikka, että nousin väärään mäkeen ja siinä karkas kärki ja pari muutakin

2. Osuus: Pekka Huhtanen 5.8 km aika 46.48
12. Vaihto 5.8 km 12.26 kärkeen

- Huomattavasti parempaa tekemistä kuin eilen henkilökohtaisessa kisassa. n. 4-5min virhettä. Kisoja kun saa vielä muutaman alle, niin hyvä tulee.


3. Osuus: Jussi Uitto 5.8 km aika 39.50
5. Maali 5.8 km 10.30 kärkeen

- Aikalailla nappiin meni. Juoksukin kulki paremmin ku henk.koht kisassa. Minuutin ois voinu saada pois jos täydellisesti ois menny


Miehet 120 (sijoitus 4. / 21)

1. Osuus: Esa Kuoppala 5.8 km aika 43.06
10. Vaihto 5.8 km 2.32 kärjestä

- Kaikki joukkueet juoksivat ihan ok eli hyvillä mielin lähdettiin kotiin päin.

2. Osuus: Timo Nurmela 5.8 km aika 41.40
3. Vaihto 5.8 km 5.57 kärjestä

3. Osuus: Jarno Kallio-Könnö 5.8 km aika 39.57
4. Maali 5.8 km 5.56 kärjestäNaiset 21AL (sijoitus 4. / 14)

1. Osuus: Maarika Taipalus 3.8 km aika 33.27
5. Vaihto 3.8 km 6.29 kärjestä

- Radan toiseksi viimeiselle mennessä, helpolla juoksuvälillä 3 nuorta naista pyyhälsi ohi. Yhden päänahan sain otettua takaisin maalisuoralla. Täytyy siis olla tyytyväinen:)

2. Osuus: Outi Ala-Kasari 3.8 km aika 30.12
4. Vaihto 3.8 km 6.53 kärjestä

- Hieno maasto ja hyvät kisajärjestelyt!

3. Osuus: Leena Ojala 3.8 km aika 36.26
4. Maali 3.8 km 10.36 kärjestä

- Lauantain kisan koukerot nollattu ja viestihän sytyttää aina. Tyytyväinen oon suoritukseen, virhettä yhteensä 1min. Hieno maasto.

FinnSpring 2014 lähtö:


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rasti-Kurikka, suunnistus

Blogitekstit jatkuvat

Torstai 26.9.2013 klo 23:25 - Juhani Eilola

Pitkä hiljaisuus blogissani alkaa päättyä ja sen myötä positiivinen ilme palata kurikkalaisiin blogiympyröihin.


Elämyksiä

Luonnollisesti oma elämysmaailma hallitsee tulevaisuudessakin tätä blogia. Yksi niistä elämysmaailmoista on metsä, josta on helppo nauttia varsinkin syksyisinä pimeinä iltoina yösuunnistuksen myötä. Metsä muuttuu unenomaiseksi satumaiseksi ympäristöksi josta on haasteellista etsiä rasteja. Ikävä vain että olen hukannut Hertzl-otsalamppuni. Jos joku sen löytää, niin toivon että toimittaa minulle.030620092262.gif


Kurikkalaista yrittämistä ja harrastuksia

Jos joku haluaa näkyä tuotteillaan blogissani tai tarjota omia tuotteita mainostavia tekstipätkiä, niin se sopii. Keskustellaan niistä lisää, mahdollinen pieni tuotto menköön lahjoituksina kahden yhdistyksen, Korpikotkien ja Rasti-Kurikan hyväksi riippuen hiukan mainoksen aiheesta ja mainostajan tahdosta.

Mainittakoon että kaikkein luetuin blogiteksti on otsikolla Koirankoppi. Kyseinen blogiteksti on tuottanut myös kyselyjä ja tilauksia. Joten sen innoittamana klikkaa Kurikan Keilahallia ja tutustu nettisivuihin ja ensi viikolla itse halliin.

keilahallimainos.jpg

5 kommenttia . Avainsanat: Rasti-Kurikka, Blogi

Tämä on minun reviirini

Perjantai 31.5.2013 - Juhani Eilola

Jokaisella jotakin omaa

Puoli seitsemän -ohjelmassa haastateltiin Katri-Helenaa. Hän oli sitä mieltä että kaikilla ihmisillä, julkisuudenkin henkilöillä, pitää saada olla jotakin omaa.

Myös julkisen sanan neuvosto otti median liian pitkälle menevään uutisointiin kantaa jo vuonna 2004. Lausuma julkisuuden henkilöiden yksityisyyden suojaa koskevassa asiassa.

Vanhoissa suomalaisissa elokuvissa kuvataan hauskasti silloisia juoruakkoja jotka usein miellettiin puhelinkeskusten hoitajiksi. Ei tarvinnut olla edes mikään julkisuuden henkilö joutuessaan juorujen kohteeksi. Tämä sama koskee nykypäivääkin. Edes vaitiolovelvollisuus ei estä juorujen liikkeellelaskua.

1 kommentti .

Tiomila 2013

Lauantai 4.5.2013 klo 13:34 - Juhani Eilola

Tiomila -suunnistusviestit juostaan tänään ja ensi yönä Tukholmassa.

Nuorisoviesti on käynyt tätä kirjoitettaessa ensimmäisessä vaihdossa. Paras suomalaisjoukkue Helsingin Suunnistajat oli kuudentena 23 sekuntiä kärjestä. Eteläpohjalaisia joukkueita nuorisoviestissä ei ole.

Naisten viesti alkaa klo 15.30 Suomen aikaa. Siinä viestissä mukana on kaksi joukkuetta EP:ltä. Ähtärin Urheilijat ja Rasti-Kurikka.

Rasti-Kurikan naisjoukkue:

1. Satu Heittola 7.9 km (klo 15.30 Suomen aikaa)
2. Kati Fränti 7.8 km
3. Outi Ala-Kasari 5.9 km
4. Suvi Heittola 7.8 km
5. Aleksandra Voytova 10.4 km

Joukkueen menestystä voit seurata suorana reaaliaikaisena klikkamalla tästä.

Miesten viesti alkaa kello 23.15 Suomen aikaa ja mukana ovat kaikki EP:n kovat perinteiset kilpakumppanit Kurikka, Lapua ja Ylistaro.

Rasti-Kurikan miesjoukkue:

1. Ville Uitto 13.5 km (klo 23.15 Suomen aikaa)
2. Matti Vainionpää 8.1 km
3. Jarno Kallio-Könnö 13.6 km
4. Niko Koskela 17.9 km
5. Antti Iivari 10.7 km
6. Jussi Uitto 10.8 km
7. Jari Välikorpi 6.9 km
8. Juha Fränti 13.4 km
9. Tapio Perä 9.6 km
10. Denis Grisham 15.5 km

Miesjoukkeen seurannan löydät tästä linkistä.

10Mila -sivuilta löytyy myös suomenkielinen radiolähetys ja maksullinen televisoseuranta.

Seuraan jonkun verran viestiä myös tämän blogitekstin kommenteissa, josta saat pikatietoa sen kummemmin keskittymättä.

78 kommenttia . Avainsanat: Rasti-Kurikka

Jos ymmärrät, mitä tarkoitan

Torstai 25.4.2013 klo 20:21 - Juhani Eilola

Kirjoitin joitakin päiviä sitten Tom Lundbergista ja positiivisuudesta. Äsken kun avasin Ykköset-lehden sama mies hyppäsi sieltä silmilleni elämäkerta-ajatuksineen.


Omaelämäkerta

Tekstin juonena oli siis omaelämäkirjan kirjoittaminen. Tomin kohdalla se olisi ollut niin positiivinen ettei se ehkä olisi tarpeeksi paljon myynyt.

Millainen olisi minun elämäkertani? Olisiko se yhtä positiivinen?

wp_000158.jpgMelkein on pakko myöntää että elämä on ollut negatiivisuudestaan huolimatta hyvinkin positiivista. Onnellinen lapsuus, tarpeeksi erilaisia elämänkokemuksia, paljon jälkeläisiä, joista viimeisin eli 16. tässä muutamien päivien takaa.

Ei huonosti! Vain lompsa on tyhjä, mutta sen suhteen voi aina lohduttaa sillä ettei tarvitse tunkea toiselle puolelle neulansilmän läpi.

Esimiehet  ja naiset

Ykkösen jutussa kirjoittaja uhkasi paljastaa totuuden entisistä esimiehistään ja naisista joiden kanssa hänellä on ollut suhde.

Hyvin tylsä olisi itselläni ollut sekin lopputulos! Esimiehet ovat loppua kohden vain parantuneet. Jalasjärven entinen kunnaninsinööri Olavi Pitsinki (sittemmin Laihian kunnanjohtaja) sanoi läksiäisissäni että "Juhani on ollut minulle ihan kuin oma poika!" Kenelle sellaisesta esimiehestä ei olisi jäänyt lämpimiä muistoja. Ja kun kylmää ei ollut koskaan!

Eikä ole ollut huono esimies Kurikassakaan. Vaikka Olavista onkin vaikea laittaa paremmaksi, niin Seppo on kyllä siinä onnistunut. Pojaksi en tosin enää kelpaa, olen liian vanha siihen, mutta ehkä pikkuveljeksi.

Ja mitä naisiin tulee, niin paljon siitä olisi ehkä kerrottavaa, mutta vain yhdestä naisesta. Ja kun hänessäkään ei ole valitettavaa. Viat ovat ainoastaan minussa itsessäni, niin hän ainakin on kertonut.

Paitsi että kirja olisi tylsä, se olisi myös lyhyt ;-) Millainen omasi olisi?


Tämänkertainen youtube-kappale on niin erikoinen että se on jo hyvä! Jos edes pieni positiivisuuden pilkahdus löytyisi jokaisen elämästä.

2 kommenttia .

Kurikkalaisia hankkeita

Maanantai 22.4.2013 klo 22:28 - Juhani Eilola

Nyystin Puutarha

Jurvassa Metsäkyläntiellä sijaitseva Nyystin Puutarha haki vuonna 2009 patenttia kehittämälleen alaslaskurullalle tiptop-reelille. Yksinkertainen, mutta kätevä laite helpotti ja nopeutti huomattavasti taimirivin latvojen laskemista ja nostamista.

Nyystin Puutarha haki Suupohjan Kehittämisyhdistykseltä kehittämistukea laitteen valmistuksen ja pakkaamisen aloittamiseen ja hankkeen seurauksena tuote on myynnissä.

Voit tutustua netissä sekä hankkeeseen, että sen kehittäneeseen yritykseen.

Laitteesta oli juttua myös Puutarha-sanomissa vuonna 2010.

Katso myös video:Muita hankkeita

Kurikan alueella, jostain syystä pääosin Jurvassa Suupohjan Kehittämisyhdistyksen alueella on menossa myös useita muita vastaavia kehittämishankkeita. Näistä voi mainita tuoreen Kestinkyläläisen SK-Steel Oy:n samantyyppisen hankkeen ja laajat hankkeet Botniaringillä.

Muista että SINÄKIN VOIT!!

SELAA HANKEREKISTERIÄ

4 kommenttia .

Heikosta vahvaksi

Maanantai 22.4.2013 klo 0:44 - Juhani Eilola

Vain vahva pystyy osoittamaan lempeyttä

Tämä viisaus on pyörinyt viime aikoina televisiossa ja lienee alunperin lähtöisin Leo Rostenilta, joka on sanonut että "...heikot ovat julmia ja lempeyttä voi odottaa vain voimakkailta."

Tämä liittyy vahvasti edelliseen tekstiini.

Heikot sivuuttavat, tekevät naurunalaisiksi ja vihaavat niitä jotka kokevat jollain tasolla uhkaksi itselleen. Heikko näkee asemansa uhkaajia kaikkialla. Vaikka hän ei näytä heikkouttaan ulospäin, niin ei sitä pysty salaamaankaan. Ellei se näy olemuksesta, se näkyy käytöksestä.

Heikon taistelu paikasta yhteiskunnassa tapahtuu puoliksi vainoharhaisin askelin ja hänen näkemänsä uhka synnyttää taistelua omasta edusta, alistamista, voimainnäyttöä ja jopa julmuutta ja kostoa.

Vahva taas luottaa itseensä ja tekee niinkuin sydämessään oikeaksi näkee. Hän ei välitä siitä uhkaako joku hänen asemaansa tai egoaan, koska hän ymmärtää ettei todellista vahvuutta mitata sellaisilla mittareilla.


Hyväntahtoisuus on vahvuutta

Tuossa alussa toteisimme että vain vahvalta voi odottaa lempeyttä. Lempeä ihminen on hyväntahtoinen.

James Hirvisaari markkinoi aikoinaan ideologiaa hyväntahtoisesta ihmisestä. Se upposi itseeni kuin lämmin puukko voihin ja uskon siihen edelleenkin.

Tutkija Anne Birgitta Pessiin hyväntahtoisuuden ideologia on myös purrut. Hän uskoo tutkimusten perusteella että hyväntahtoisuus on voimista suurin.

Vapaaehtoistyö on yksi hyväntahtoisuuden osoittamismuoto. Ainakin sitä se on parhaimmillaan, vaikka kaikkeen toimintaan mahtuu myös väärinkäytöksiä. Alla em. tutkijan lyhyt haastattelu vapaaehtoistyöstä.

Kommentoi kirjoitusta.

Sivuutus, nauru, viha ja voitto

Lauantai 13.4.2013 klo 16:14 - Juhani Eilola

Gandhin viisaus sivuuttamisesta, naurusta, vihasta ja voitosta on tullut tutuksi Himasen lainattua sitä puolustuspuheessaan.


Sivuuttaminen

Tuttu ilmiö politiikassa jossa useilla paikkakunnilla ja isommissakin ympyröissä on totuttu siihen ettei puolueessa muutu mikään vaikka kannatusasetelmat vaalien, julkisuuden ja virheiden yhteydessä muuttuvat.

Sama ilmiö toistuu huonohenkisillä työpaikoilla, joissa viisaus asuu omasta mielestään ylivertaisen työtoverin tai johtajanarsistin päässä. Toiset tai ainakin joitakin joko sivuutetaan tärkeissä asioissa tai ainakin heiltä pimitetään ja pantataan asioita. Näitä sitten puidaan aina julkisuutta myöten.

Lapsia sivuutetaan aikuisten toimesta perheissä, kouluissa, urheiluseuroissa ja muissa harrastuksissa enemmän tai vähemmän harkitusti. Siitä kai se onkin sitten helppo siirtää sivuuttamisilmiö uudelle sukupolvelle.

Monissa parisuhteissakin kotona asuu narsisti seuranaan alistettu renki tai piika. Yksinvalta ja salailu ovat monessa kodissa arkipäivää. Sivuuttamista sekin.

Naurunalaiseksi tekeminen

Naurunalaiseksi tekeminen on seuraava vaihe ja siihen tullaan kun sivuuttaminen ei enää suosion tai pätevyyden takia onnistu tai itse on jäänyt kiinni narsistisesta käytöksestään jolloin naurunalaiseksi tekeminen on jonkinlainen vastahyökkäys.

Sitä parempi mitä suuremman joukon edessä vastapuoli nolataan ja mitä suurempi joukko lähtee tukemaan häntä. Tulee pakostakin mieleen lasten "lällättely" hiekkalaatikolla johon yllytyshullut yhtyvät. Hakemattakin tulee omasta elämästä mieleen useita tällaisia tilanteita.

Viha

Edellisestä vaiheesta seurauksena saattaa olla se että naurunalaiseksi tekijä paljastaa itsekkyydestään sen ruman puolen. Kun lopputulos kääntyy häntä itseään vastaan, niin otetaan astetta kovemmat aseet käyttöön. Alistettu ihminen voi olla varma ettei ajojahti lopu koskaan. Loukattu narsisti ei unohda itse itselleen luomaansa loukkausta edes julkisen anteeksipyynnön jälkeen vaan jatkaa ja jatkaa... jatkaa...

On olemassa paljon esimerkkejä siitä että nämä ihmiset ovat itse laiskoja ja  saamattomia kaikessa muussa paitsi muiden ihmisten alistamisessa tai delegoinnissa joksi he varsin usein osaamisen puutettaan nimittävät.

Voitto

Tähän Gandhin lopputoteamukseen on vähän vaikea yhtyä. Kyllä se on niin että rikas rikastuu, köyhä köyhtyy ja narsisti narsistuu. Ainoa voitto on se että molemmat kuolevat ja narsistin on vaikeampi päästä neulansilmän läpi.


Ja lopussa YHDEN MIEHEN ORKESTERI kertoo
SATUMAASTA!


Kommentoi kirjoitusta.

Optimisti onnistuu paremmin

Tiistai 9.4.2013 klo 11:07 - Juhani Eilola

"Optimisti näkee mahdollisuuden joka ongelmassa. Pessimisti näkee ongelman joka mahdollisuudessa." 
Advisor -yhtiöiden johtaja Tom Lundberg


Avoimuuden puute ja sen tuomat mahdollisuudet

Edellinen blogitekstini kertoi avoimuuden puutteesta. Siinä on vaikea nähdä hyviä mahdollisuuksia. Vai onko?

Roomalaiskatolisessa kirkossa nimitettiin aikoinaan paholaisen asianajaja etsimään ihmeistä petoksen mahdollisuutta. Paholaisen asianajajan toimintaa ei voinut pitää näennäisesti kovinkaan positiivisena mutta pitkäaikaiset vaikutukset olivat sitäkin positiivisempia.

Positiivisuus ei tarkoita sitä että hyväksytään ja nautitaan muiden kärsimyksestä tai minkäännäköisestä vääryydestä. Lehdet kertovat juuri tyttölapsesta joka pakotettiin pahoinpitelevän 60-vuotiaan miehen aviopuolisoksi. Kun tyttö lopulta pakeni, niin hänen veljensä etsi hänet käsiinsä ja tappoi hänet kirveellä. Tyttö kuitenkin jäi henkiin pahoin vammautuneena. Positiivisuutta ei ole tällaisten asioiden hyväksyminen.

Positiivisuuteen kuuluu hyvä moraali ja loppumattomat toiveet paremmasta tulevaisuudesta ja pyrkimys myös toimimaan sen puolesta.

"Sytytä tuli lukijasi sisälle, älä hänen alleen."

Väliotsikko on myös Tom Lundbergin käsialaa. Edellisen tekstini kanssa olin sytyttämässä tulta ehkä altapäin. Nyt on aika siirtyä innostavampiin aiheisiin ja toivon mukaan pystyn myös innostamaan ihmisiä toimimaan paremman maailman ja paikkakunnan puolesta ilman että siihen sisältyy vihamielisyyttä. Ainakin itse pyrin siihen.

Lundberg on laatinut 24 suosirtun aiheen luettelon. Aiheissa on hyvin vähän sellaisia jotka sopivat minulle, mutta aion kirjoittaa useimmista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kirjoittaminen

Kuntarakenneselvitys Kurikka-Jalasjärvi-Seinäjoki

Sunnuntai 7.4.2013 klo 10:45 - Juhani Eilola

Avoin valmistelu

Kuntarakenneselvityksen avauksessa Kurikka-Jalasjärvi-Seinäjoki painotettiin  avointa valmistelua ja kerrottiin että kaikki materiaali tulee löytymään Seinäjoen kaupungin sivuilta.

Selvitystyöryhmä on pitänyt useita kokouksia ja pöytäkirjat ovat luettavissa nettisivulla. Pöytäkirjojen mukaan niihin liittyviä liitteitä on ainakin pitkälti toistakymmentä. Yhtäkään liitettä sivuilla ei ole vaikka esim. selvityksen aikataulu kuuluu liitteisiin. Sivuilla ei ole myöskään mitään yhteystietoa josta näitä liitteitä voisi pyyttää tai antaa palautetta.

Kuntarakenneselvityksen valmisteluun on valittu neljä toimialaryhmää ja jokaiseen sekä virkamiehiä, luottamusmiehiä että henkilöstön edustajia. Esityslistoja ei löydy, mutta toivottavasti pöytäkirjat tulevat löytymään sivuilta.

Epävirallista ei-avointa valmistelua

Valmistelu on käynnistynyt epävirallisesti virkamiestasolla. Johtavat virkamiehet ovat epävirallisessa johtoryhmien tapaamisessa itse valinneet henkilökunnasta epävirallisia pienryhmiä valmistelemaan eri toimialojen yksityiskohtia.

Näistä epävirallisista valmisteluista poliittiset ja henkilöstön luottamusmiehet ovat ulkona eikä johtoryhmien tai heidän valitsemiensa ryhmien kokouksista tuoteta mitään julkisia muistioita.

Tunnustusta tällaisesta valmistelusta on annettava sen takia että valmisteluun voi osallistua suurin ja ammattitaitoisin osa virkamieskunnasta. Kritiikkiä taas siksi että muut pysyvät sitäkin paremmin ulkona.

2012-11-13-6162.jpg

Nähtäväksi jää nouseeko verenpaine kuinka monella taholla ennenkuin Seinäjokeen liittymisestä ollaan päättämässa valtuustotasolla.

Roolit sekaisin?

Minulla on kolme roolia. Olen Kurikan kaupungin toimihenkilö ja siinä roolissa teen mitä esimieheni käskevät ja sijoitun sinne minne tulevassa mahdollisessa organisaatiossa asetun. Valinnanvaraa tuskin on.

Toinen rooli on poliittisena toimijana. Siinä roolissa olen tietenkin vapaa toimimaan työajan ulkopuolella niinkuin näen Kurikan asukkaiden parhaaksi. Tällä tietoa tulen taloudellisin ja palveluihin, sekä kokemukseen Seinänaapuritoiminnasta liittyvin perustein olemaan kyseisen rakenteen selkeimpiä vastustajia. Mutta jos valmistelut tapahtuvat salaillen, niin moraalillakin on tulevassa uudessa kunnassa joku rooli. Se on osoitus luottamuksesta.

Kolmas rooli on henkilöstön edustajana, jossa roolissa edustan yhtä osastoa konaisuudessaan. Tarkoituksena on pitää henkilöstö ajan tasalla siitä miten neuvottelut edistyvät.

Tiedotuskanava

Nyt näyttää vähän siltä ettei tiedotus tule toimimaan. Toivottavasti erehdyn.  Ainakin voin pyrkiä itse tiedottamaan blogissani tästä lähtien siitä mitä on tapahtumassa. On sitten eri asia saanko itsekään mistään tavoittelemaani materiaalia.

Sähköpostini juhani.eilola@kurikanseutu.fi on käytettävssä.

2 kommenttia . Avainsanat: Kuntarakenneselvitys

Puolen vuoden täyslepo!

Lauantai 6.4.2013 klo 15:05 - Juhani Eilola

Esimerkkinä muille

Olen käynyt kohtuullisen säännöllisesti suunnistamassa H50-sarjassa ja lenkkeillyt säännöllisesti 5 vuotta. Kunto on noussut rapakunnosta edes kohtuulliseksi, tai aika hyväksikin.

Alla oleva testijuoksu kertoo vähän viime vuosien tasosta. Punainen syke on pysynyt maltillisella tasolla, juoksu tuntunut aika kevyeltä ja nopeus pysynyt 12-13 km:n välillä melko helposti.

27_10_20082.jpg

En tiedä onko kukaan muu Rasti-Kurikan suunnistaja kokeillut olla totaalisesti liikkumatta 6 kk. Toki minulla oli siihen oli syynsä, mutta samalla tuli tehtyä yhteiskunnan kannalta arvokas koe.

Levon jälkeen toisella lenkillä tein mielenkiinnolla ja hampaat irvessä saman testin uudelleen - vähän vaarallisestikin ilman lääkärintarkastusta.

Sykkeen tilanne on muuttunut todella paljon, joka johtunee tietysti myös pienestä painon noususta.. Nopeus laski 3 km / tunnissa ja juoksu oli kuin kivireen vetämistä!


1_4_2013.jpg

Muutos on niin totaalinen että jokaiselle varmaan tuli pelkästään näillä kuvilla todistetuksi että liikkuminen kannattaa. Nyt sitten vain testataan miten nopeasti tilanne alkaa palautua vai palautuuko ollenkaan.

Nuorena ei kannata lopettaa

Suunnistin nuorena. Sitten pidin 30 vuoden tauon ja aloitin uudelleen. Kun lenkkeilyn puute näkyy kuudessa kuukaudessa jo noin rajusti, niin kaikki voivat arvata miten paljon se vaikuttaa 30 vuodessa.

Kurikalla on hyviä nuoria suunnistajia siirtymässä aikuisikään. Vaikka tavoitteet joskus huipulle pääsemiseksi tai siellä pysymiseksi muuttuisivatkin, niin aivan oman terveyden takia liikuntaa kannattaa jatkaa läpi elämän. Ja suunnistuksen parissa se on helppoa ja hauskaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rasti-Kurikka

Salailun filosofiaa

Torstai 4.4.2013 klo 21:42 - Juhani Eilola

"Nuorille käy niinkuin viljan tähkille: niin kauan kuin ne ovat tyhjiä, ne nostavat vartensa suorina ja varmoina kohden korkeuksia; kun niiden jyvät kypsyvät, taivuttavat ne päänsä alas." Professori Kaarlo Hartiala


03062009226.gif


Blogini on elänyt hiljaiseloa kuukausia koska elämässä on tapahtunut useita muutoksia - myös täysin peruuttamattomia. Se tulee vaikuttamaan tekstien sisältöön tässä yhä vaikeammin tulkittavassa maailmassa.

Jonkun vanhan kirjan takakannessa oli alussa lainaamani Kaarlo Hartialan teksti. Olisin mielelläni vaihtanut ensimmäisen sanan joksikin muuksi kuin puhunut nuorista. Yhtä lailla tyhjä tähkä on pystyssä kenellä tahansa kokemattomalla poliittisella yltiöpäällä tai kenellä tahansa pelkästään itseään arvostavalla toisten arvostelijalla.

Tyhjällä päällä sitä luulee itsestään ja ajattelustaan niin paljon. Mutta kun ihminen kasvaa ja viisastuu niin hän oppii näkemään muitakin värejä kuin mustan ja valkoisen. Hän oppii ymmärtämään ettei viisaus ole kiinni arvostuksen määrästä, taloudellisesta runsaudesta tai oppiarvoista. Todella viisas ihminen on sekä viisas että nöyrä ja painaa päänsä - ei luovuttaakseen vaan kunnioittaakseen muitakin.

Diktaattorien, vaimonhakkaajien, pompottajien ja kaikenlaisen väkivallan edustajien viisaus on, vaikka se olisi mitä laatua tahansa - tyhjän veroista.

Jotkut haluavat pysyä loppuun saakka muita päätä pidempinä. Sitä voidaan kutsua tässä tapauksessa hukkakauraksi, joka pitäisi kitkeä kokonaan pois.Ja lopuksi arvoitus lukijoille. Mikä ajankohtainen aihe on kyseessä ja onko se hyvä vai huono uutinen ?


- Paras tapa toimia salaisesti on julistaa avoimmuutta -


1 kommentti .

Kaunis mieli

Torstai 31.1.2013 klo 23:52 - Juhani Eilola

Suunnittelin kirjoittavani blogitekstin yksilön arvosta, mutta en saanut sen sisältämiä vihjeitä tarpeeksi selkeiksi. En ollut tyytyväinen ulosantiini. Päädyin siihen etten vihjaile vaan kerrankin sanon suoraan.


Yksilö on Kurikka

Meille kurikkalaisille ja varsinkin Kurikan parasta ajatteleville jokaisen yksilön pitäisi olla arvokas. Jos meillä olisi rajattomasti aikaa ja resursseja, niin kaikkein kannattavinta olisi käydä jokainen kuntalainen yksilönä läpi ja miettiä hänen parastaan ja tehdä aidon kansan kannalta parhaat yhteisölliset ratkaisut.

Tekstin lopussa on musiikkia. Kuuntelin kappaletta ensin moneen kertaan erään kurikkalaisen keskustavaikuttajan Facebook -sivulta. Se sopii tähän yhteyteen ja kertoo melkein enemmän kuin tämä teksti.

Me saamme kurikkalaiset yksilöt voimaan pahoin jos me siihen jo mielessämme ja sen jälkeen teoissamme pyrimme. Toisaalta voimme saada aikaan hyvääkin kehitystä pyrkimällä etenemään hyväntahtoisin ajatuksin.

021.jpgYmmärrän asiallisen arvostelun kun sitä tapahtuu hyvää tarkoittavan ja virheitä korjaavan keskustelun tasolla. Mutta en ymmärrä mitään viha- tai kostoelementtejä toinen toistamme kohtaan. En myöskään huhujen tai oman tietämättömyyden käyttämistä ketään vastaan. Vain hyvä tahto saa keskuudessamme todellista hyvää aikaan.


Kuvassa ruma naama mutta kaunis mieli!Näitä kauniin mielen vastaisia elementtejä on käytetty julkisuudessa varsinkin kaupungin virkamiehiä vastaan.

Minun ei tarvitse puolustella ketään, kaikki vastaavat itse toimistaan. Mutta viimeistään nyt kaunista mieltä ja vilpittömyyttä tarvitaan kaikkialla vaikka sitä ei uskottaisi enää Kurikasta löytyvänkään. Hyvää tahtoa kuntalaisten ja heidän palvelijoidensa kesken, hyvää tahtoa kaupungin johdon ja henkilöstön kesken. Hyvää tahtoa päättäjistä joka ainoaan suuntaan ja päinvastoin.

Saan kuulla itsestänikin koko ajan uusia tarinoita jotka perustuvat epäluuloihin ja huhuihin. Toivottavasti nekin vaihtuvat joskus parempiin ajatuksiin. Sellaisiin jotka pitävät paikkansa.

1 kommentti .

Liekeissä!

Sunnuntai 6.1.2013 klo 22:33 - Juhani Eilola

007.jpgBlogiotsikko on lainattu TV:stä tutun "pyromaanin", Tapani Kiminkisen kirjan nimestä. Hänen tekstinsä sai minutkin jo hehkumaan, mutta sitten soi puhelin ja luurista työntyi paloletku joka murhasi liekit jo ennen niiden syttymistä.


Aika on rakentaa ja aika repiä

Paitsi fyysinen rakentaminen niin myös rakennetun rikki repiminen tulee meille tutuksi kohta oman kaupungintalomme elinkaaren päättyessä. Henkinen rakentaminen ja repiminen lienee hyvinkin tuttua Kiminkiselle joka kirjoittaa kirjansa takakannessa:

"Meillä ihmisillä on pelottava valta kannustaa tai latistaa, nostaa tai mitätöidä, palkita tai tuomita, rakastaa tai raiskata, hyväksyä tai hylätä, pelastaa tai antaa kuolla, sytyttää tai sammuttaa."

Näitä valintoja minäkin olen nuorekkuudestani huolimatta nähnyt jo yli puoli vuosisataa. Kun olin vielä kaunisvartaloinen nuorimies, niin enemmistö käytti valtaansa yleensä parempaan vaihtoehtoon.

Näinä viimeisinä  päivinä näkee paljon enemmän pahantahtoista vallankäyttöä. On kuin paimen käyttäisi lampaisiin sähköpiiskaa.  Itsekkyys, valta, kunnia ja jossain määrin rahakin ovat syöneet ihmisiltä hyväntahtoisuuden minimimittoihin. Niiltä joilla ei mitään arvokasta ole, niiltä hyvän kalvaa kateus ja katkeruus tai ainakin sen velipuoli herraviha.

Sellaiseksi tämä maailma vain on mennyt. Kannibalismi on palannut! Hyvää tahtoa, arvostusta, kannustusta ja yleensäkin positiivista asennetta pitää etsiä siihen koulutettujen koirien kanssa. Todellisen maailman sijaan hyvyyttä löytyy parhaiten satukirjoista, joissa paha saa edes palkkansa toisin kuin reaalielämässä.

Kutsu, näky, visio

Posti toi myös entisestä kotikylästäni yhden kirjan luettavaksi. Se kertoo avustustyötä tekevän Jussi Latvalan elämästä. Kirja perustuu kolmeen kutsuun jotka hän kokee saaneensa Jumalalta ja myös toimineensa niiden mukaisesti.

Kristillisissä piireissä kutsun sijasta puhutaan usein myös näystä ja maallisemmissa yhteyksissä visiosta.

Millainen kutsu meidän oikein pitäisi saada että johtajista alimpiin yhteiskuntaluokkiin saakka lähtisimme rakentamaan positiivisin mielin kotikaupunkia? Kuka luovuttaisi kuninkaallisen kirjakäärön ritareiden kuljetettavaksi ja katoilta luettavaksi? Millainen näky tai visio pitäisi olla tulevaisuudesta että myös päättäjät ymmärtäisivät ettei kyse ole sodasta eikä vallan osoittamisesta vaan onnen, rauhan, toimeentulon, turvallisuuden ja terveyden rakentamisesta.

Sen tiedän että se vaatisi ainakin viranomaisten sisäisen ja ulkoisen työrauhan kunnioittamista ja motivoivan johtajuuden käyttöönottoa kaikissa julkisissa yksiköissä hallintoelimiä myöten. Muuten suola alkaa käydä mauttomaksi eikä sillä maustettu ruoka kelpaa kenellekään.

Uskonnollisissa yhteisöissä näyn saavat usein suuret johtajat. Heille syntyy visio siitä millaisena he haluavat nähdä yhteisönsä viiden vuoden kuluttua. Valitettavan usein he haluavat nähdä itsensä guruina tai palvonnan kohteena. Samanlaisia visioita valtioiden tasolla on ollut pahimmilla diktaattoreilla. Ja mehän olemme nähneet mihin sellaiset mahdit ovat kadonneet. Vision on oltava yhteinen ja kaikki ovat tarinan sankareita!

Eikö nyt jos koskaan olisi viimeinen aika motivoida kansa rakentamaan kotikaupunkia?


Olen ehkä käyttänyt seuraavaa kappaletta jo aikaisemminkin jossain blogitekstissä koska pidän siitä, mutta nyt haluan soittaa sen niin että omistan sen ensimmäisessä kappaleessa mainitsemalleni soittajalle.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »