Viikon idea: Historiapolku

Maanantai 13.4.2009 - Juhani Eilola


Historiapolku

Jonkun jo olemassaolevan palvelun yhteyteen - esimerkiksi maatilamatkailutilan yhteyteen tai sitten kokonaan omana yrityksenä, voisi perustaa luontopolun tyyppisen reitin, joka matkaa ajassa taaksepäin esim. 200 metriä /100 vuotta.

Aika voidaan osoittaa kylteillä tai porteilla aina kun siirrytään uudelle vuosikymmenelle tai uudelle vuosisadalle.

Vaikka vuosikymmenten varrella voisi olla esim. autoja, niin polku pitäisi olla todella siististi suunniteltu ja tilaa voisi ottaa lisää sivupistoilla. Esim. muutamien kymmenien metrien välein voisi lähteä seuraavan vuosikymmen kohdalle sivupolku joka kuvaa tuota vuosikymmentä.

Reitti voi kuvata myös pienoismallein eri rakennusten rakentamisajankohtia, maailman tapahtumia, uskontoja, hallitsijoita jne... voisi olla jopa niin että toisella puolella polkua olisi maailman historiaa ja toisella puolella oman alueen historiaa.

Tästä ideasta on muokatavissa erilaisia versioita sen mukaan kuinka opetuksellinen tai kuinka viihdyttävä reitistä aiotaan tehdä.

Avainsanat: Ideat, Historia


Kommentit

13.4.2009 7.17  Mikko toiselta vuosituhannelta

Kun siirrytään esihistoriaan niin Aarni Jäske voi astua töineen esiin. Polku on aika hyvä idea mutta vaatii paljon harrastuneisuutta ja hyvän suojaisan alueen jossa historian saa näkyviin niin ettei alue näytä kaatopaikalta.

13.4.2009 13.02  Markkanen

Muistan kuinka aikoinaan naureskeltiin ruotsalaisten historiantajun (ja samalla yleissivistyksen) puutetta. Nyt sama on nähtävissä meillä, surkealla tavalla. Mutta surkeus sikseen ; onneksi ihmisissä on säilynyt kyky innostua ja ihastua ilmiöihin ja ideoihin, kun vain joku avaa silmät. Tämä on loisto idea - ja muuten varmasti yhdistettävissä johonkin aiemmista ideoista.
Mutta pitää osata myös rajata: ei mitään maailmanhistorioita; valtavasti tekemistä ja mielenkiintoa on jo oman maan/alueen historiassa. Ihan matkailuvalttihan tuosta tulisi.

13.4.2009 22.28  aatu

Joskus kaupungintalon suuntaan ehdotin, että voisin tehdä eläinpuiston Kurikan eläimistöstä, ilmoitin myös että ettei maksa mitään kunhan kaupunki tekee sijoituspaikat. Silloin asialle ei tullut vastakaikua kaupungin taholta, niinpä päätin ettei enää koskaan tule tilannetta että tekisin Kurikalle töitäni.

14.4.2009 7.20  Hirnuva koni

Ajassa siirtymistä voitaisiin tehostaa lasten kannalta hauskasti tekemällä myös sissäntulo jossa ajasta toiseen siirrytään aikakoneella. Pieni huone joka väpäjää ja kääntyy niin että ovi on toisella puolella porttia kun se pysähtyy ;-) Ja valotaulusta näkee miten aika vaihtui vuodesta se ja se vuoteen se ja se... ja dam... ollaan ajassa joka näyttää erilaiselta kuin edellinen ;-)

16.4.2009 11.43  Jarkko Siekkinen

Historiaa voimme tuskin koskaan arvostaa liikaa. Rakennukset, työkalut ja muut esineet kertovat omalla sanattomalla kielellään ajasta, joka ei enää koskaan palaa. Tällainen "puolikaupallinen" historiapolku varmasti ansaitsee paikkansa, toivottavasti sille löytyy toteuttajia. Minä olen tehnyt omat ratkaisuni historian tallettamisen suhteen, olen luvannut itselleni pelastaa niin monta vanhaa hirsirakennusta, kuin Jumala, aika ja pankkitili suovat. Tässä järjestyksessä.

18.4.2009 0.20  Juhani

Olen lukenut että sinulla on tuollainen projekti meneillään juuri nyt. Historia ja suvun menneisyys ovat aina sellaisia aiheita joissa löytyy helposti keskustelukumppaneita. Lähes kaikkia kiinnostavat omat juuret ja oman kotiseudun menneisyys.

Onnea myös näiden projektiesi suhteen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini