Isossakyrössä sata kuollutta

Sunnuntai 11.9.2011 klo 11.09 - Juhani Eilola


Joukkohauta, uhrilähde vai hautausmaa?

Isonkyrön Leväluhdassa tehtiin aikoinaan Euroopankin mittakaavassa harvinainen löytö. Pellolta, joidenkin mukaan entiseltä suolta ja joidenkin mukaan suolammesta, löytyi noin sadan ihmisen jäännökset. Erikoista oli se että jäänteet olivat jopa 1500 vuotta vanhoja. Turha siis enää etsiä syyllisiä.

levaluhtakartta.jpg

Opastauluissa puhutaan uhrilähteestä, mutta uusimpien tutkimusten mukaan kyseessä saattaa olla lähinnä naisten ja lasten hautapaikka, johon kuolleita on haudattu useiden satojen vuosien ajan. Kyse ei siis ehkä olekaan mistään joukkomurhasta tai tautiepidemiasta kuten alunperin on ajateltu vaan normaalista tavasta haudata kuolleet.

Yhtenä vaihtoehtona on pidetty myös Indonesiassa tapahtunutta tulivuorenpurkausta, joka sagan mukaan aiheutti Pohjolassa kolmen vuoden talven. Tutkimuksissa on todettu että alkuperäinen ja viljaravinto on vaihtunut kalaravintoon. Se puhuu tämän vaihtoehdon puolesta.

uhriselitys.jpg


Leväluhdan arvoitus

Isokyrö on tullut tunnetuksi Leväluhdan arvoituksesta myös tutkijapiireissä. Nyt alueen asukkaista on otettu DNA -näytteitä ja niitä pyritään vertaamaan luista eristettyyn DNA:han. Keitä leväluhtalaiset olivat ja mitä heille on tapahtunut? Arvoitus on vielä ratkaisematta, mutta paikalliset asukkaat odottavat jännityksellä ovatko he leväluhtalaisten jälkeläisiä.

uhrilahde.jpg

Tästä lähteestä löytyi noin sadan jäännöksen lisäksi myös kyseiseltä ajalta mm. koruja.

Leväluhdan arvoitukseen voit tutustua tämän blogin jälkeen viisi päivää YLE -Areenassa. Kyseisen dokumentin takia ajoitin tämän blogitekstin tähän päivään. Jos vielä ehdit niin katso kyseinen  dokumentti LEVÄLUHDAN KADONNUT KANSA.

Juurinmäen arvoitus

Isollakyröllä on oma arvoituksensa. Kurikallakin on vielä tuntemattomia arvoituksia. Lähin niistä on kotoani alle kilometrin päässä oleva Juurinmäen 100 vuotta vanha kaivos, joka on edelleen etsinnän alla. Paikka tiedetään ehkä 100 metrin tarkkuudella, mutta suuaukko on kateissa. Ehkä myös oma arvoituksemme joskus ratkeaa.

Tervasmäen iltarasteilla pyrin laittamaan rastin oletetulle kaivoksen suuaukolle ainakin jollekin radalle. Tervetuloa Iltarasteille tutustumaan Juurinmäen arvoitukseen!

Lisää arvoituksia

Edesmenneistä huolimatta arvoituksia on myös tässä elämässä. Allaoleva esihistoriallinen kappale on syntynyt vuosi syntymäni jälkeen. Aikaan jolloin ihmiset vielä savustivat itsensä.

Avainsanat: Historia


Kommentit

11.9.2011 11.46  Aamumatkalainen

Tuon Pienimäen kappaleen jälkeen aiheeseen sopii vielä tuo ikkunaankin jäävä kappale Vanhan veräjän luona.

11.9.2011 12.13  Kiinnostunut

Missä tämä paikka Isossakyrössä on?

11.9.2011 12.35  Juhani

Ylistarosta Isonkyröönpäin ja ensimmäinen tie Orismalaan. Tien vasemmalla puolella on viitta ja tien päässä P-paikka.

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=40000&text=Lev%C3%A4luhdan+uhril%C3%A4hde&srs=EPSG%3A3067&y=6988142&x=267553&lang=fi

11.9.2011 13.54  Metsäläinen

Muaei kiinnosta niinkää tuo Isookyröö, mutta mitä tarkootit tuolla kaivoksella? Mitä sieltä on löytyny ja miksei sitä löydy jos se on olemas?

11.9.2011 14.06  Juhani

Tulin minuutti sitten lapsenlapsen kanssa kaivokselta. Otin pari kuvaa oletetuista paikoista, mutta tulostan ne tuonne iltarasteille Aila-salille ja kirjoitan arvoituksestakin jonkinlaisen taulun.

11.9.2011 15.33  Menneisyyden vanki

On jännää tietää oma menneisyytensä. Luin että harrastat sukututkimustakin. Mistä etsit tietoa? Haluaisin tietää enemmän suvustani.

11.9.2011 18.59  Sukututkija

Kokeile katsoa löytyisikö paikkakunnaltasi vaikka kansalaisopiston piiriä.

11.9.2011 19.39  Juhani

Vaikka olenkin Suomen sukututkijat ry:n jäsen, niin ehkä käytän vähemmän kirkonkirjoja ja tutkin kaikkea muuta enemmän. Netistä löytyy vaikka mitä. Kannattaa aloittaa vaikka sellaiselta sivulta kuin www.genealogia.fi. Otsikon Hiski alta löytyy kirkonkirjoja, joita harrastajat ovat käyneet läpi ja tallentaneet kantaan. Hiski ei korvaa kirkonkirjoja koska siellä voi olla kopiointivirheitä, mutta on hyvä apuväline ja tietysti pääosin oikein.

11.9.2011 19.40  Juhani

15:33 Miltä paikkakunnalta olet?

11.9.2011 21.27  15:33

Karijoelta

12.9.2011 19.02  Juhani

Tietysti joku ...viita. Isoisäni suku on Karijoelta, Viljaviita. Ja muistan jonkun voimamiehen joka taitteli 10 tuuman rautanauloja hampaillaan, Rankaviita.

Minulla taitaa muuten olla mikrofilmit Karijoenkin kirkonkirjoista. Karijoki on hieno paikka.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini