Yliajo Laulajantiellä

Perjantai 2.3.2012 - Juhani Eilola, Valokuvat jurvalaista koristeveistoa Sellasta


Olin viittä vaille ajaa tänään nimeltä mainitsemattoman kaupunginvaltuutetun yli Laulajantien ja Keskuspuistikon risteyksessä. 120 euron mersuni ei meinannut millään pysähtyä vaikka ajoin pienimmällä vaihteella eikä renkaissakaan ole vikaa. Oli mielettömän liukasta - tie oli kuin peiliä.

Onneksi valtuutettu sai moponsa pysäytettyä ja viittasi minua ystävällisesti jatkamaan hallitsematonta luisua eteenpäin. Olen anteeksipyynnön ja kiitoksen velkaa! En yrittänyt tahallani ajaa yli.


Säästöjä kunnallistalouteen

Matti Ollilan blogissa on menossa keskustelu kuntatalouden säästöistä. Vastaan hiukan omalta osaltani tuohon keskusteluun tässä blogissa, koska kyse on kuitenkin omista poikkeuksellisista ajatuksista joita ei tunnu olevan oikein kenelläkään muulla. Ei varsinkaan politiikoilla.

2012-03-01-065.jpg

Ensimmäinen ja tärkein ero muiden ajatteluun nähden on siinä, että minä näen hallinnolliset uudistukset marginaalisena keinona säästää. Toinen ero siinä, että näen verojen maksamisen rinnalla kuntalaisten menoina myös palvelumaksut ja yksityiseltä palveluntarjoajalta pakkotilanteessa haetut palvelut. Hyvä esimerkki näistä ovat terveyspalvelut joka haetaan yksityiseltä ellei aikaa anneta terveyskeskuksesta.

Viitaten edelliseen kappaleeseen, näen ainoana oikeana keinona kunnallistalouden säästönä palvelujen kestävän kehittämisen niin että niiden tuottaminen tulee maksajasta tai tuottajasta riippumatta edullisemmaksi kuin palvelun järjestäminen aikaisemmin. Tämän työn pitäisi olla pääosin riippumatonta hallintorakenteista.

2012-03-01-068.jpg

Itse hallintorakenteita ehtii uudistaa ja yhdistää myöhemminkin. Hallinnon purkamisesta seuraava säästö on varsinkin pienissä maaseutukunnissa pientä, koska hallinnossa olevat henkilöt ovat useinmiten myös suorittavaa porrasta ja hoitavat hallinnollisia tehtäviä muun aktiivityön ohella. Hallintoa yhdistämällä henkilöstö vähenee paljon oletettua vähemmän riippumatta onko olemassa jotakin irtisanomissuojaa vaiko ei.

2012-03-01-071.jpg

Unohtuuko oleellinen?

Minun mielestäni tämän kuntatalouden uudistusbuumin aikana on jo nyt unohtunut oleellinen. Enää ei mietitä miten itse työstä muodostuisi kannattavampaa. Kuntia yhdistämällä tämä viisari ei paljonkaan liikahda. Ja jos liikahtaakin niin joku maksaa säästön. Asiakas joka ajaa palvelun ääreen, luonto joka samasta syystä saastuu enemmän, työntekijöiden pendelöinti entisten kuntakeskusten välillä jne.

2012-03-01-074.jpg

Talousarvio 2012

Olen lukenut aika tarkasti oman kuntani talousarvion vuodelle 2012. Omat muutokseni kohdistuisivat siihen, vaikka se vaikeaa olisikin, eikä kuntien yhdistämiseen.

Myös terveysmenojen 3 prosentin vuotuista kasvua on arvosteltu suureksi. Jikkyn toiminnassa enneltaehkäisy on nostettu puheissa suureen arvoon ja sairaanhoitopiirin nettisivulla se on saanut oikein aitiopaikan. Mutta mitkä ovat ne toimenpiteet mitä esim. sairaanhoitopiiri on oikeasti tehnyt terveellisen ja turvallisen elämän eteen? Niitä on ehkä syytä tutkia osana jotakin tulevaa blogitekstiä. Onko niitä vai onko kyse vain puheista?

Tälläkin hetkellä Kurikasta on erikoissairaanhoidossa mm. useita liukastuneita ihmisiä. Minä olen aikoinani ollut itse yksi heistä. Asettamalla terveyden ja kaikenkattavan turvallisuuden keskeiselle paikalle Kurikan strategiassa ja varaamalla siihen kohdistettua rahaa myös liikuntapuolen, tekniikan ja myös sosiaalipuolen talousarvioissa, tuo 3% kasvu voidaan takuuvarmasti pysäyttää. "Turvallisuus, onnellisuus ja terve elämä" -projekti pitäisi nostaa omaksi, kaupungin ykkösprojektiksi tavoitteena säästöt hoidon tarpeessa. Kansalaisia ei voida saada mukaan omaehtoiseen toimintaan vain odottamalla.

2012-03-01-077.jpg

Olen saanut ulkopuolisilta sosiaalipalvelujen tarjoajilta myönteistä palautetta Kurikan sosiaalipuolen toiminnasta ja yhteistyön tasosta verrattuna joihinkin muihin nimeltä mainitsemattomiin kuntiin nähden. Meillä ymmärretään että yhteiskunnallisista säästöistä aika paljonkin voidaan saavuttaa kotien seinien sisäpuolella tapahtuvan elämänlaadun parantamisella (syrjäytyminen, alkoholismi, perheväkivalta, lasten kasvattaminen jne.) Näihin asioihin kohdistettu tuki palaa moninkertaisena takaisin sotepalvelujen piiristä.

Vaikka olemme jos siirtyneet kevääseen ja ulkona sataa juuri nytkin vettä, niin lopuksi palaamme aiheen ja edellisen kuvan innoittamina vielä jouluun.


Kommentit

5.3.2012 22.19  Kauno Kyvykäs

Metsien kirkassilmäinen Nopsajalka on pistänyt näytille Kunnon Kenttäsihteerin rakkaimmat peilit.
Kelpaa näistä katsella omaa kuvaansa, hienostuneesti korostuvat Kunnon Kenttäsihteerin uljaat ja kadehdittavan ikiaikaiset piirteet. Samaa henkilön Jumaloitumista kokee nykyään harvassa maassa.
Viikon kysymys onkin, jotta mikä on se maa, jossa kansalaiset saavat kokea samanlaisen täydellisyyden?

6.3.2012 22.26  Juhani

Ruotsi?

7.3.2012 8.39  Kauno Kyvykäs

Väärin, eikä se ole myöskään kanada!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini