Viikon idea: Kurikan kulttuurimaisemat

Keskiviikko 1.4.2009 klo 0.03 - Juhani Eilola


Neljäs viikon idea koskettaa koko pohjalaista kulttuuria. Toivottavasti joku saa ylimääräistä kipinää omaan työhönsä ja miettii millä tavalla esitetynlainen yhteistyö toimisi ja onko se hyödynnettävissä.Kurikan kulttuurimaisemamatkat

- kulttuurimaisemamatkat toukokuusta syyskuulle pikkubussilla Pohjanmaan eri kohteisiin (muutama hyvin suunniteltu reitti, joille säännölliset lähdöt säännöllisinä päivinä, tyyppiä "keskiviikkona Kurikasta, lauantaina Lapualta, sunnuntaina Seinäjoelta", keskivaiheilla etukäteen tilattu, matkan hintaan sisältyvä lounas).

-neuvontaa kulttuurimaisema-asioissa

Varsinkin tuo viimeksi mainittu olisi uskomattoman tärkeä koko väestön henkiselle hyvinvoinnille. Ihmiset olisi saatava heräämään oman ympäristön kvaliteetteihin ja kauneusarvoihin.

Asioiden ymmärtäminen ja sisäistäminen - ja varsinkin niiden eteen toimiminen - kohottaisi valtavasti itsetuntoa, millä puolestaan on oleellinen merkitys kaikelle muulle, koko suhtautumiselle kuntaan ja elämään, yksityisten ihmistenkin elämisen laatuun.

Avainsanat: Ideat


Kommentit

1.4.2009 11.38  Markkanen

Huomasin hiljattain lehdestä (en muista mistä), että maisemantutkimusta ja kulttuurintuotantoa + matkailua voisi opiskella Porin yliopistokeskuksessa! Pohjavaatimukset eivät muistaakseni olleet mahdottomat. Oletan ainakin, että monia asioita voisi opiskella ja suorittaa netissäkin. - Noin mnuuten sanoisin, että ovatkohan pohjalaiset itse oikein heränneet omien kulttuurimaisemiensa upeuteen ja merkitykseen.. Sivusta seuranneena tuntuu, ettei juuri tajuta esim. jo 3-tielle asti näkyviä Oppaan/Luovan harvinaisiksi käyneitä ihanuuksia...? Puhumattakaan ehkä Tuiskulan/Panttilan näkymistä. Voisi mainostaa paljon enemmän.

1.4.2009 11.41  Pennilä

Saatais eres kirkonkylä eli keskusta liepeineen parempaan kuosiin.

1.4.2009 12.38  aatu

Kyllätosiaan Luovankylässä on 3-tien sivussa harvinaista näkymää, aivan tien vieressä kotkanpesä.

1.4.2009 14.29  Senttilä

Enpä tiedä.. Olen itse ollut käsittävinäni, että kulttuurimaisemat eivät sinänsä ole mitään ihmeellisyyksiä eikä erikoisuuksia vaan meille maalaisille aika tavallista avointa (mieluusti vähän kumpuavaakin) peltomaisemaa hyvin hoidettuine rakennuksineen. Vai olenko väärässä? Se on kyllä totta, että sille sokeutuu eikä osaa oikein pitää minään.

2.4.2009 17.38  aatu

Fortumin tilannetta on mielenkiintoista seurata, mitä muutoksia aika tuo, onko huippu osinkojen aika ohi. Kyllä täälä kulttuurimaisema on juuri sitä, aakee laakkee, latoja ja taloja pihapiireineen.
Eihän sellainen maisema hätkäytä pohjalaista, eikä jossain aurinkorannikolla asuvaa hiekkarannat, meri, lämpö ja kaikki muu, ihminen tulee sokeaksi jokapäiväiseen.

2.4.2009 17.47  Juhani

Olin joskus jollain luennolla jossa kerrottiin mistä ulkomaalaiset yleensä ovat olleet kiinnostuneita.

Koska he näkevät ja kokevat kaiken toisin kuin me, niin luettelossa oli mm. joidenkin mielestä järkyttävä hiljaisuus.

Erästä muka mahtavaa kirkkoa esiteltäessä eniten oli kiinnostanut se että talvella kirkon lähellä oli pyykkiä narulla. Erästä toista merkittävää kiinteistöä esiteltäessä tärkeämpää oli pienen roskiksen ihme kuin kiinteistö.

Eli kun jossain Keski-Euroopassa rakennuskanta on jotain ihan muuta masiivisempaa kuin Suomessa, niin millä sellaisella voisi täällä heille elvistellä?

Heille suurta voikin olla joku järkyttävän pieni, kuten äänettömyys, pikkumökki, 100 litran roska-astia jne...

Isä vei kerran amerikkalaisen setänsä katsomaan mitäänsanomatonta asuinpaikkaa. Joka välissä tuli sanat "Oh Boy".

Ehkäpä olemmekin tosi sokeita!

2.4.2009 19.15  Markkanen

Olipa mainioita esimerkkejä Juhanilta! Olen lukenut ja kuullut samantapaista. Kun asuin kaukana Suomesta, fiksuimmat ihmiset osasivat mm. kysellä, miten on mahdollista, etteivät suomalaiset pelkää metsissä /metsiä. He oikein kauhistelivat, kuinka ylittämätön paikka olisi, jos auto pysähtyisi harvaan asutulla seudulla. Eivät olleet uskoa, kun kerroin, etten ollut koskaan vähääkään pelännyt - ja ettei ensimmäisen vastaantulijan tarvinnut pelätä olevan ryöväri.
Mainitsin I viestissäni opiskelusta. Miten hyvä olisikaan, että matkailuun saataisiin laajan näkemyksen omaavia ihmisiä. Osattaisiin esitellä ympäristömme ja yhteiskuntamme ainutlaatuisia puolia itsekin innostuneina, ja tajuten, mikä kaikki muille on ihmeellistä.

2.4.2009 19.27  aatu

Opiskelu ja tutustuminen muihin paikkoihin ja tapoihin tuo oman alueen lähemmäs ja näkee asiat ja aivan uudessa valossa.

2.4.2009 20.08  Juhani (Mosselokaupunki)

Kurikkaan on varmaan lähiaikoina tulossa kylien kehittämiseen taas se ohjausryhmä. Toivottavasti.

Ja toivottavasti silloin myös nämä ajatukset näissä kaikissa ideoissa ovat jonkun mielessä. Nämä neljä ideaa on monella tapaa myös sovitettavissa yhteen tai sitten liitettävissä varmaan monenlaisiin omiin ideoihin.

Lisää ideoita odotetaan.

Käykää nyt muuten tutustumassa noihin Mosselokaupungin sivuihin. Viikossa nousseet sivut alkavat näyttää edustavilta ja niissä on jo nyt tallennettuna arvokasta Kurikan historiaa.

Pääsette Mosselokaupunkiin nimilinkistä.

2.4.2009 22.16  aatu

Kannattaa tutustua Mosselokaupunkilaasten sivuuhin, Matti on tehnyt kovan työ Mosselokaupungin eteen, keräämällä valtavan määrän kuvia, kahden tapaamisen videointi jossa tallennettu historiaa joka ilman tällaisia tapaamisia vois painua unholaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini