Satumaista

Torstai 22.7.2010 klo 20.29 - Juhani Eilola


Yritän kesäloman aikana saada blogiin päivittäin jotakin. Aloitetaan tästä!

21072010104.jpg

Kauhajoen Harrinjärvi on kuin sadusta luontoon siirtynyt kosteikko. Se on 1.3 km pitkä, 9.4 ha ja vesipinta on 137.8 metrin korkeudella merenpinnasta. Järvi on hyvä lintujen bongauspaikka ja siellä on pesinyt mm. laulujoutsen ainakin vuosina 2001-2007, jolloin joutsenparista tehtiin havaintoja. 

Harrin alue on Kauhajoella merkittävä soranottoalue ja niinpä Harrinjärvikin on sora-alueen kainalossa. Raimo Vistbacka on yrittänyt joskus ajaa eduskunnassa ohi kulkevan Harrintien parantamista, mutta liikenneministeri Ole Norrback totesi vastauksessaan että tärkeämpiäkin kohteita on olemassa.

Itse olen käynyt mittaamassa tänä kesänä Harrinjärven lähialueella yhden sora-alueen ja olen menossa mittaamaan toisenkin.

21072010100.jpg

Kauhajoen Jokimaalla on ainakin osittain ihmiskäsin muokattu kosteikkoalue. Liekö saanut Lemmenlampi -nimensä lähellä sijaitsevasta tanssilavasta. Myös tällä alueella bongataan aika harvinaisiakin lintuja. Nyt paikalla oli vain lokkeja.

Mutta kaunista oli täälläkin. Vasta-aurinkoon otettu kännykkäkameran kuva on tosin hiukan tumma, mutta piirtää veteen hienon aurinkosillan. 

22072010108.jpg

Kun edellämainittujen kaltaista kasvillisuutta alkaa löytyä kaupungin keskustasta, niin esim. horsman kauneusarvot käyvät yllättäen vähiin. Ehkäpä ne tarvitsisivat kuitenkin parikseen kosteikon ja näkyvää vesipintaa luodakseen kauniin vaikutelman. Ainakaan kuvan seinämaalaukset eivät paranna kokonaisvaikutelmaa.

Mielestäni ennen Kurikan keskustan suurempia kehittämissuunnitelmia pitäisi luoda jonkinlainen järjestelmä jolla nykyinen ympäristö omistussuhteista riippumatta pystyttäisiin pitämään viehättävässä kunnossa. Se ei vaadi välttämättä erityistoimia, vaan esim. 4H-kerhon kesäinen lammas/vuohilaidun innostaisi myös lapsiperheitä keskustaan ja äkkiä pusikko olisikin suosittu ja eläimet luonnollisia ja kauniita kosteikon korvaajia. Lahden kaupungissahan 4H-kerholla tuollainen pieni keskus on. Linja-autoaseman toisesta päästä voisi eri tapahtumien yhteydessä lähteä Kurikan kiertoajelu hevosella.


Kommentit

22.7.2010 22.02  Lue Lemmenlammesta

Jokimaan Lemmenlammesta löytyy kunnollinen selitys otsikon linkistä.

23.7.2010 7.41  Lampaiden ystävä

Tuosta olisi myös helppo päästä eroon kun tontti otetaan siihen tarkoitettuun käyttöön. Aika hyvä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini