Nettikiusaaminen ja hyväksikäyttö

Sunnuntai 15.1.2012 - Juhani Eilola


Kiusaamisen monet muodot

Palaan kolme päivää sitten kirjoittamaani blogiin, jossa käsittelin koulukiusaamista. Silloin päätin tekstin videoon. Siinä vajaa kaksi kuukautta sitten 10-vuotias pikkutyttö mieluummin hirtti itsensä kuin meni kouluun. Tämä on niin vakava aihe että perheen vanhempana sinulla täytyy olla aikaa tutustua kunnolla tähän aiheeseen ja mm. seuraaviin linkkeihin.

Nettikiusaamisesta: Protect The Children (suomeksi)

Mitä teen kun kiusataan: Keep Control  EU (suomeksi)

Ruotsinkieliseltä kanavalta tulee juuri dokumenttia lähinnä Tanskasta, jossa lapset istuvat eniten tietokoneilla. Nettikiusaamisesta on tullut niin vakava ongelma, että siellä 15% pojista ja 35% tytöistä eli joka kolmas joutuu nettikiusatuksi. Mutta lehtiartikkeleiden mukaan ongelma on samansuuntainen mm. Oulussa. Useimmiten kiusaaminen huipentuu väkivaltaiseksi tai pilkkaavaksi käytökseksi myös normaalielämässä. Tässäkin dokumentissa oli esimerkki 15-vuotiaasta pojasta joka kiusatuksi jouduttuaan päätyi samaan ratkaisuun kuin aiemmin mainitsemani tyttö.

Jos sinua kiusataan tai jos itse kiusaat, tämä video on sinulle! Ja jos tutustut paremmin aiheeseen, niin huomaat että tämä on jonkinlaista sukua nimettömille blogikirjoittelijoille, jotka pilkkaavat ja nimittelevät kanssakeskustelijoitaan tai kolmattaa osapuolta. Kyse on samasta asiasta, mutta lapsi ei ota asiaa yhtä kevyesti kuin aikuinen.


Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö: www.nettivihje.net

Otsikon osoite vie Pelastakaa Lapset Ry:n sivulle, jossa voi myös tehdä ilmoituksen Keskusrikospoliisille. Käyttäkää sitä surutta kun voitte vaikuttaa. Minun toimestani netissä on suljettu palvelujan tai niiden osia. Me aikuiset - mutta myös lapsi itse voi vaikuttaa.

Em. sivusto keskittyy lasten seksuaalisen hyväksikäyttöön, josta vielä loppuun video. Netissä kaikki ei ole sitä miltä se vaikuttaa:


Kommentit

15.1.2012 10.24  Kauno Kyvykäs

Näissä kiusauspuheissa häiritsee aina se, jotta miksi viattomia pikku enkeleitä, heitä, joiden touhuissa ei ole koskaan mitään vikaa kiusataan. Totuus on se, jotta näiden kiusattujen on syytä miettiä tekemisiään erittäin tarkkaan ja oppia jotakin, eikä olla välttämättä itsekkyyden perikuvia joka asiassa. Kaikkia kiusataan joskus, normaalia ihmistä pieni kiusaaminen kasvattaa ja vahvistaa mailmaa vastaan, jossa ei välttämättä itsesäälissä rypemällä pärjää.

15.1.2012 11.57  Juhani

Kuinka oikeassa oletkaan! Monet luottavat lapsiinsa, omiin enkeleihinsä kuin seinään. Se on virhe.

Mutta tiedän tässä tapauksessa kokemuksesta mistä kirjoitan. On turhaa enää jälkikäteen sanoa että oma vika. Silloin sitäkään ei enää saa takaisin. Oli kenen vika tahansa, se pitää loppua.

Kurikassa tätä kiusaamista on ihan yhtä lailla kuin muuallakin ja täällä ainakin geneettinen perimä antaa siihen tehokkaan lähtökohdan. Kurikkalaiset osaavat olla toisiaan kohtaan julmia.

Tosi paljon kouluissa - varsinkin ammatillisissa kouluissa tapahtuu sitä että kiusaamisen, joskus jopa opettajasta lähtöisin olevan kiusaamisen, takia vaihdetaan opintolinjaa tai koulua.

Se että pieni kiusaaminen kasvattaa, on ehkä johonkin mittakaavaan asti totta. EHKÄ! Voi olla että se on myös kokonaan puppua. Asiasta tehdyt tutkimukset taitavat olla jälkimmäisen vaihtoehdon puolella.

15.1.2012 12.42  Kauno Kyvykäs

Näistä ns. kiusatuista on suurin osa sellaisia, joiden suurin vaiva on luulotauti ja itsekkyys. Tätähän ei saisi julkisesti sanoa, sillä ihmiskunnan älyköt ovat keksineet, jotta heittäytymällä sorretun rooliin saa pilata muiden elintilan. Kaikella keinotekoisella ja puolueellisella pakottamisella saadaan aikaan sellainen olotila josta kärsii koko yhteisö ja aina joltain palaa käämit. Ammattimaiset rääkkääjät ovat helppoja tunnistaa ja mikäli hyvää halua riittää, niin nämä saadaan järjestykseen. Ammatti kiusatut jäävät jäljelle kiusaamaan tavallisia ihmisiä. Olisikohan syytä tasapuolisuuden nimissä syytä hoitaa molemmat ammattilaisryhmät.

15.1.2012 18.45  Juhani

Kiusaaminen on vienyt oman luokkatoverini hengen ja kaksi rinnakkaisluokan oppilasta on pelastettu samassa tilanteessa. Minua itseäni on myös kiusattu ja voin vakavalla naamalla sanoa ettei takana ollut luulotautia eikä itsekkyyttä muulla tavalla kuin että halusin pysyä hengissä. Hengen lähtö ja toisella kerralla vammautuminen kiusaustilanteessa on ollut lähellä. Kummallakaan kerralla kiusaaja ei outunut mihinkään vastuuseen.

Viimeksi Härmässä tapahtunutta murhenäytelmää ei pystytty estämään ja sama meno jatkuu ellei asiaa oteta vakavasti vaan kiusatut tehdään syylliseksi omaan kiusaamiseensa.

Kuvaamasi tilanne on aivan mahdollinen, mutta oli tai ei, ihmishenget pitää silti pelastaa. Kurikassa on muistaakseni eräs opettaja palkittu ansiokkaasta toiminnasta koulukiusaamisen estämiseksi. Siitä voitaisiin vieäkin palkita. Mutta toivottavasti näistä Härmän kaltaisista kokemuksista myös oppilaat oppivat jotakin.

15.1.2012 20.20  Kauno Kyvykäs

Ketäpä tässä mailmassa ei olisi joskus kiusattu. Kukapa luulosairauttaan tai itsekkyyttään omalta osaltaan tunnustaisi. Aina tässä mailmassa sattuu ja tapahtuu, mutta varmaa on aina se, jotta syytä on, niin sysissä, kuin sepissäkin.
Ihanneyhteiskuntaa ei saavuteta milloinkaan, ei henkisesti, eikä taloudellisesti, mutta liian tiukalla lainsäädännöllä saavutetaan viidakon lakia pahempi holhousanarkia, joka kaiken kukkuraksi hävittää ihmisten henkisen luovuuden.
Kiusaamista ja hyväksikäyttöä saa tapahtua suhteellisen vapaasti, riittää, kun se tapahtuu jonkin uskonnollisen piirin suojissa. Maailma on mennyt mallilleen, kun näitä nykyään tulee yleiseen tietouteen, joten tätä yleisesti kaivattua sivistystä tapahtuu suljetuissakin piireissä.

15.1.2012 23.25  Juhani

Minun mielestäni lainsäädäntöä ei tarvitse kiristää vaan hoitaa asiallisesti se joka on nyt säädetty.

Eikä kyse ole pelkästä tietoisuuden kasvusta, vaan siitä että kunnioituksessa on syntynyt melkoinen vaje entiseen verrattuna. Lainsäädäntö on siis ehkä jo nyt liian tiukka ja poistaa vanhemmilta ja opettajilta sellaisen auktoriteettiaseman joka heillä ennen on ollut.

15.1.2012 23.53  Kauno Kyvykäs

Lainsäädännöllä on tosiaankin viety vanhemmilya ja opettajilta keinot lasten kasvatuksesta, mikäli kohdalle sattuu hankala, suorastaan ilkiö lapsi. Koivuniemen herra on ollut historiallisesti todella hyvä kasvattaja ja on säästänyt lapset monen monituista kertaa hermostumisesta johtuneelta pahoinpitelyltä. Itse en ole lapsiani koskaan piiskannut, mutta olen lisännyt tietoisuutta mahdollisuudesta ja tämä jo yksistään riitti kasvatuksen apuna.
Itse en ymmärrä nykyajan kasvatusmenetelmiä joiden ansiosta ilkeälle lapselle annetaan mahdollisuus piinata vanhuksensa ja koko ympäristö hermoromahduksen partaalle. Kuvittelevatko nämä todella viisaat kasvatusnerot tämän sairaan touhun olevan lasten ja koko yhteiskunnan edun mukaista.

15.1.2012 23.56  Juhani

Kuvittelevat. Lapsille annetaan puhelinnumero johon voi heti soittaa kun siltä tuntuu. Ja siltä tuntuu kun lasken kolmeen ;-)

16.1.2012 17.05  Kauno Kyvykäs

Ainahan löytyy näitä tuhkimotarinoita, joita yksilmäiset kapean järjenjuoksunsa kannustamana vetää esiin ainoana ja todella yksinkesrtaisena, yksinkertaiselle ihmiselle sopivana totuutena. Syytä on tässäkin asiassa miettiä totuuksia hieman laveammin, jottei kaikki joudu kärsimään näistä yksipuolisista totuuksista.

16.1.2012 17.18  Juhani

Kauno. Näitä tuhmikotarinoita löytyy liikaa. Kyllä me aikuiset kasvatamme lapsemme eikä kukaan tule kohdusta ulos ilkeillen.

16.1.2012 17.34  Kauno Kyvykäs

Tosiasioita ei tarvitse pitkään miettiä.
Itkuhan tässä syntymän ihmeessä on ylinnä, jotkut eivät kuitenkaan hoksaa sitä lopettaa milloinkaan.

17.1.2012 12.08  Neuvonantaja

Jos koette että viesteissä loukataan teitä henkilökohtaisesti, niin lähettäkää blogin pitäjälle viesti, kuka lieneekin. Yhteystiedot pitää löytyä blogin etusivulta. Hän on velvollinen poistamaan loukkaavan viestinnän.

17.1.2012 12.17  Kauno Kyvykäs

Onhan se ihmeellistä, jotta, jos ihminen esiintyy nimimerkillä ja alkaa vaittää tulleensa loukatuksi. Ei se ihme ole, jotta tälläisellä ihmisellä ovat kaikki arvot sekaisin. En yhtään ihmettelisi, vaikka tässäkin tämä sorrettu yksilö olisi eläkkeellä ja syytä ei tarvitse ihmetellä.

17.1.2012 17.56  Juhani

Olen pyynnöstä poistanut kommenteista yhden keskustelijan ja häntä koskevat kommentit. Toivon ettei hänen henkilöään tässä yhteydessä enää arvostella. Hän on halunnut näin.

Tämän verran kuitenkin haluan säästää:

Harju-Säntin Tuula sai Kiusattujentuki Ry:ltä plakaatin ansiostaan kiusaamiseen puuttumisesta.

17.1.2012 18.58  Kauno Kyvykäs

Joo, pyyhi vain kaikki pois, mikäli joku rakkikoirasyndroomasta kärsivä pistää hameenhelmat lepattamaan.

18.1.2012 0.09  Juhani

Näin on nyt kuitenkin hyvä. Tämä 12:08 kirjoittaja on oikeassa. Ja ollaanhan mekin varmaan yhtä mieltä siitä että hyvähän olisi että kaikki voisivat olla tyytyväisiä elämäänsä. Tällä tavalla ollaan lähempänä unelmaa ja asia on kaikesta huolimatta vakava niille joita se koskee.

Aiotko muuten olla vaaleissa ehdokkaana? Vai onko meitä harmaita varten oma lista? ;-)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini