Kehittyvä Kurikka - proaktiivisuus

Maanantai 7.12.2009 klo 20.02 - Juhani Eilola


Eiliseen kirjoitukseeni innoituksen antoivat asuntoministeri Jan Vapaavuori ja Stephen Covey. Jatkan hiukan näistä jälkimmäisen jalanjäljissä.


Ärsyke ja reaktio

Kuten olemme julkisesta keskustelusta huomanneet, niin kurikkalainen reagoi pieneenkin ärsykkeeseen erittäin voimakkaasti. Jos toimittaja tai blogisti kirjoittaa yhdenkin poikkipuolisen sanan, sohaisee ns. ampiaispesään, niin vastaus tulee nopeammin kuin vastaaja ehtii edes miettiä sanojaan ja niiden seurauksia. Räjähdysherkkyys ja periksiantamattomuus kuuluvat pohjalaiseen mentaliteettiin.

Olen ehkä poikkeus räjähdysherkkyyden suhteen, mutta reagointinopeudessa olen ihan yhtä raadollinen kuin kuka tahansa muukin. Ärsykkeen ja reaktion väliin ei kerta kaikkiaan mahdu edes sanomalehteä eikä siinä ehdi kissaa sanoa. Ne ovat lähes elimellisesti kiinni toisissaan.

p7182051.jpg

Pelkkä kuva Kurikan urheilukentästä saattaa joillain ihmisillä edustaa välitöntä ärsyke - reaktio yhdistelmää.


Valinnan vapaus

Ihmisellä on oikeasti vapaus valita reagoiko hän ärsykkeeseen vai ei ja millä tavalla hän sen tekee. Se vain unohtuu oikeassaolemisen ja negatiivisuuden huumassa.

Kun ärsyke ja reaktio irrotetaan toisistaan vaikkapa laskemalla ensin ärsykkeen jälkeen kymmeneen, niin väliin tulee vapauden tila. Olemme vapaita valitsemaan ulosantimme niin kauan kun emme reagoi.

Proaktiivisuudella parannetaan Kurikan imagoa

Proaktiiviset ihmiset pystyvät valitsemaan reaktionsa laadun. He tuntevat vastuuta siitä miten reagoivat ja pystyvät punnitsemaan tärkeimpiä arvojaan yllykkeen ja reaktion välissä.

Jos kurikkalaisessa keskustelussa haluataan olla proaktiivisia, niin yksi arvo voisi olla se mitä keskustelumme taso tekee kaupunkimme imagolle. Reagoimalla oikein pahimpiinkin ärsykkeihin voisimme saada aikaan imagon kannalta paremmankin lopputuloksen.

Liike-elämän psykologiaan perehtynyt Stephen Covey on kirjoittanut havainnekuvaan ärsykkeen  ja reaktion väliselle alueelle neljä sanaa: minätietoisuus, vapaa tahto, omatunto ja mielikuvitus.

Mielikuvitusta arvojen rakentajana en oikein sisäistä, mutta ainakin näiden muiden avulla voimme ohjata ajatteluamme ennen reaktiota niin että lopputuloksena on hyvää imagoa rakentava esiintyminen.

Meillä on valinnan mahdollisuus markkinoida Kurikkaa oikeinkin kun hillitsemme ja harkitsemme sanojamme hetken aikaa.

Avainsanat: Kurikka


Kommentit

8.12.2009 11.43  Repolainen

Parempi olisi jos kiihtymistä aiheuttavien ärsykkeiden antamistakin harkittaisiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini