Arvot 10: Mielipiteen ja uskonnon vapaus

Torstai 2.6.2011 klo 18.42 - Juhani Eilola

Sananvapaus

Suomessa on sananvapaus, johon on tehty välttämättömät rajoitukset. Esim. kaikenlaista kuvamateriaalia ei saa julkaista, koska lapsia tulee suojella. Rikoslaki kieltää myös ainakin kiihottamisen kansanryhmää vastaan sekä kunnian loukkaamisen.

Me pidämme tärkeänä että meillä on sananvapaus, mutta emme yleensä pidä muiden sananvapaudesta. Sen kunniaksi, että on olemassa meidän omista mielipiteistämme poikkeavia mielipiteitä, seuraava video esitettäköön tässä:

 

Uskonnonvapaus

On hienoa että ihmiset saavat vapauden uskoa niinkuin haluavat. Vapaus harjoittaa uskoaan on kuitenkin pysyttävä väkivallattomana ja lakeja pitää noudattaa niin kauan kun lain ainoa tarkoitus ei ole vain estää uskonnon harjoittamista.

Sarjassamme lähtee pyörimään nyt viimeinen kappale:

Sarjani arvoista päättyy. Täydennän myöhemmin näistä ajatuksia.

1 kommentti . Avainsanat: Arvot

Arvot 9: Turvallisuus

Torstai 2.6.2011 klo 10.40 - Juhani Eilola


Liikenneturvallisuus

Jo edellisiin arvoihin liittyen vanhusten, lasten, naisten ja perheiden turvallisuus on paljon päätöksenteossa huomaamattakin esillä. Kurikka on joskus ollut esim. liikenneturvallisuustilastoissa sijoittuneena todella huonosti. Seuraava video ei varsinaisesti liity liikenneturvallisuuteen vaan ralliautoiluun. Mutta taustalla soiva kappale liittyy siihen mitä me itse voimme tehdä kunnallisten liikenneturvallisuunnitelmien lisäksi.

 

Turvallisuus kotona

Onnettomuuksilta vältytään parhaiten ennaltaehkäisemällä niitä. Seuraava videolyhennelmä on tarkoitettu lasten tulileikkien ehkäisyyn. Kannattaa tarkistaa heti tämän blogin lukemisen jälkeen omat palohälyttimet ja miettiä läpi muitakin kodin turvallisuusriskejä.

 

Viinaa huumeita ja väkivaltaa

Yhteiskunnan suurongelmia on aina ollut viina ja siihen liittyvä väkivalta. Vaikka en pidä oikein seuraavasta musiikkityylistä, niin sanoitus voi herättää ajatuksia. Nämä ongelmat ovat yhteiskunnankin ongelmia.

1 kommentti . Avainsanat: Arvot

Arvot 8: Koulutus

Keskiviikko 1.6.2011 klo 20.57 - Juhani Eilola

PERUSOPETUSLAKI


Oppimisen ylistys

Valtakuntien muuttumisen kehitysmaasta hyvinvointivaltioksi yksi tunnusmerkki on koulutus. Siellä missä on koulutusta, on taitoja osallistua yhteiskunnan ja työelämän kehittämiseen. Jo lukutaidon kynnyksen ylittäminen on suuri asia.

Esim. Afganistanissa ennen talebanien kaatumista vain muutama tuhat tyttöä kävi koulua. Nyt 2.4 miljoonaa tyttöä saa koulutusta. Kun heidän koulutustaan vertaa suomen peruskoululakiin, niin silti Suomi on vielä erikoisasemassa. Afganistanissa koulutus tapahtuu alkeellisissa oloissa, usein jopa ulkotiloissa. Mutta oppimiseen on kuitenkin tullut nyt oikeus. Se on alku se.

Suomessa vasemmistolauluja laulanut AgitProp esitti vuonna 1975 laulua "Oppimisen ylistys". Se saattaa huvittaa nyt ja tuoda esiin nostalgisia muistoja, mutta en malta sitä olla laittamatta tähän. On esitys niin loistava:

2 kommenttia . Avainsanat: Arvot

Arvot 7: Tasa-arvo

Keskiviikko 1.6.2011 klo 1.03 - Juhani Eilola

Arvot ovat selvästi kadotettua aikaa.
Matti Ollilan blogi  31.5.2011

Kadotettu aika

Jos arvot ovat kadotettua aikaa päätöksenteossa, niin mitä jää jäljelle? Arvottomat päätökset?

Tasa-arvo

Tämän kierroksen arvo on tasa-arvo, joka ei voi vanhentua. Se ei saa jäädä toteutumatta. Seuraava Naiskeskuksen video kertoo enemmän kuin pystyn tähän kirjoittamaan. Tätä kannattaa kuunnella, sillä tässä sivutaan hieman kunnallistakin päätöksentekoa.


On olemassa myös yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus, jonka seuraavassa esittää Päivi Paunu.

2 kommenttia . Avainsanat: Arvot

Arvot 6: Demokratia

Maanantai 30.5.2011 klo 20.51 - Juhani Eilola

Missä miehet ratsastaa?

Ennenvanhaa kuningas määräsi verojen keräämisestä, joskus hirmuvaltiaan tavoin. Kaikki me muistamme Robin Hoodin tarinan. Hän taisteli riistäjiä vastaan. Riistäjiä jotka keräsivät veroja vain itselleen ja kansa kärsi menettäen kaiken, joskus jopa rakkaimman ihmisen tai perheen.

Kun verot on kerätty...

Se tarkoittaa nyky-yhteiskunnassa yhteisten palvelujen rakentamista. Kaikki veronmaksajat osallistuvat yhteiskunnan rakentamiseen omaisuudellaan ja heillä on oikeus osallistua siihen myös vaikutusmahdollisuudellaan. Yhteistä kaupunkia, yhteistä maata rakennetaan veljeyden hengessä! Seuraava laulu loppuu aika hienoihin arvoihin!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Arvot

Arvot 5: Lapset

Sunnuntai 29.5.2011 klo 13.24 - Juhani Eilola

Lasten hyvinvointi


Lasten hyvinvointi ja oikeus turvalliseen lapsuuteen on niin tärkeä arvo että sitä julistan kyllä nyt useiden laulujen kautta. Kuunnelkaa niitä! Aloitetaan Pekka Simojoen laululla lapsesta jota on rukouksin odotettu ja toivottu. Todella hieno laulu!


Lastensuojelu

Lapsia tulee suojella kaikelta pahalta. Niin tärkeää työtä kuin lastensuojelu tekeekin, niin silti hyväkin maku joskus ylitetään. Lastensuojeluilmoituksia tehdään pienimmistäkin lasten puheiden tulkinnoista, koulujen toimesta, terveydenhuollon toimesta ja melkein kenen toimesta tahansa usein täysin harkitsemattomasti koska "määräykset ovat sellaiset".

Vanhemmille on taattava myös onnellinen vanhemmuus rakastamansa lapsen kanssa. Vanhempien pelko ja jatkuva ahdistus näiden ilmoitusten takia on useissa perheissä jo paljon suurempi ongelma lapsillekin kuin lasten arkipäivän ongelmat. Kun oikeitakin ongelmia on, niin lastensuojelutyön ammattilaisia tarvitaan ja he tekevät arvokasta työtä. Silti suhde isään ja äitiin on lapsen tärkein ja kaikin tavoin suojeltavin suhde! Ehkä perhesuojelu olisi parempi nimitys lastensuojelulle. Sitä tarvitaan kuuden ikäisenäkin.


Vanhemmuus takaa sen että lapsen puheita on helpompi ymmärtää. Se jolla on lähellä joka päivä sama lapsi, ymmärtää paremmin sen millä tavalla erotetaan tosiasiat ja höpöhöpöt.

Lapsi maailmalla

Lapsia uhkaavat uskomattoman monet vaarat joista aikaisemmin ei edes tunnettu. Ja tuntemattomia monet niistä ovat meille vieläkin täällä Suomessa ja maaseudulla. Mutta maailmalla on lasten kidnappauksia, uskonnollista ja seksuaalista hyväksikäyttöä, sotaa ja vaarallisia ympäristöjä.

Loppusanat:

Maailmassa on paljon mieleltään sairaita ihmisiä jotka käyttävät hyväkseen lapsia. Sen takia en voi olla laittamatta vielä toistakin enkelilaulua tähän loppuun! Lapset on otettava erityisen tarkasti päätöksenteossa huomioon!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Arvot

Arvot 4: Hopeinen kuu

Lauantai 28.5.2011 klo 21.59 - Juhani Eilola

"Arvokas vanhuus ei ole raha-asia, se on hyvän tahdon asia. Arvokkaaseen vanhuuteen eivät kuulu sänkyyn sitominen, lääkkeillä huumaaminen ja perushygienian laiminlyönti, kuten nykyisin tapahtuu."
Perussuomalaisten välikysymys 29.9.2009

Arvokas vanhuus


En tiedä kuinka paljon on tapahtunut em. välikysymyksen jälkeen. En tiedä todellisuutta, koska omia vanhuksiamme ei ole laitoksissa. Mutta sitä emme voi tietää olemmeko siellä joskus ehkä itse. Miten meitä silloin kohdellaan?

Yksi tärkeimmistä arvoista on se että me annamme omille vanhuksillemme sellaiset hoivapalvelut että he voivat elää arvokasta elämää.

Hopeinen kuu on lyhyt Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun valmistama draamakomedia mummosta, jonka tytär sysää vanhainkotiin. Olosuhteet ovat karut, lähes vankilamaiset. Sisukas Elviira ei kuitenkaan jää nuolemaan näppejään. Paitsi hoitolaitoksesta elokuva kertoo lyhyesti myös omaisten suhtautumisesta vanhuksiinsa. Molemmissa on korjaamista.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Laura Pyykkönen
Tuottaja: Juho Nilivaara
Pääosassa Jussi-palkittu Pirjo Leppänen

1 kommentti . Avainsanat: Arvot

Arvot 3: Työ

Lauantai 28.5.2011 klo 0.34 - Juhani Eilola

Minä kylvän epätoivon siemeniä,
minä sammutan toivon kipinöitä,
romahdus on kynnyksellä,
mielikuvitus on sen lääkeenä!
Raaka-Aine: Miehen työ


 

Ilman työtä

Yllä oleva laulun teksti sopii hyvin näiden "lopun aikojen" blogitekstien kuvaukseksi, myös työttömyyden iskiessä perheeseen. Oikeus ja mahdollisuus tehdä työtä perheen ja oman elannon eteen on yksi tärkeimmistä arvoista. Tätä kirjoitettaessa valtakunnallinen työttömyys on hiukan yli 9% lukemissa, Kurikassa hieman sen alle.

Pitkäaikaisen työttömyyden vaikutukset voivat olla dramaattisia, mutta toivottavasti seuraavassa laulussa mennään liian pitkälle:

 

Työttömyys kasvattaa hätää!

Vaikka tämän lukijoista useimmat ovat töissä ja jotkut meistä ihmettelevät liikatyöllistettyinä, miten työttömyyttä voi olla, niin todellisuutta ihmisillä on taloudellista hätää. On puhuttu paljon leipäjonoista. Ohessa Helsingin Sanomien juttu leipäjonoista ympäri Suomea.

Yhteiskunnan yksi tärkeimpiä arvoja on hankkia tai tukea yrityksiä niin että kaikilla olisi töitä, myös erilaisilla vähemmistöillä. Itse oikeutettu videoklippi aiheesta on Matin ja Tepon kappale "Mä joka päivä töitä teen". Valitsin siihen hiukan poikkeuksellisen version, jossa on Veltto -tyyppistä liikettä.

4 kommenttia . Avainsanat: Arvot

Arvot 1: Valokuva

Maanantai 23.5.2011 klo 19.13 - Juhani Eilola

Arvoja valokuvissa?

Kun menemme kirjahyllylle, otamme valokuvakansion ja alamme selata sitä, niin muistojen vyöry alkaa tulla ulos valokuvista. Useimmat meistä ovat eläneet aikoja joiden arvon tajuamme vasta jälkeenpäin.

Valokuvakansiot ovat täynnä perhearvoja, rakkautta ja suruakin. Jos googletamme netistä vaikkapa sanan kasvokuva, niin harva niistä kuvista välittää meille sellaisia tunteita kuin oma historiamme, oma lapsuutemme, nuoruutemme ja elämämme meille tärkeiden ihmisten keskellä. Ystävien, perheen ja kaikkien rakkaiden kasvokuvat ovat meille niitä tärkeimpiä kuvia.


Laajempaa näkemystä arvoihin

Kun on kysymys meistä itsestämme, me ymmärrämme mitä me arvostamme. Yhteiskunnassa päättäjänä olevan täytyy nähdä asia laajemmin kuin vain oman itsensä kannalta. Kurikan kaupunki on se alue josta meidän on huolehdittava. Se on meidän perheemme valtuutettuina. Silloin ehkä voidaan nähdä pieni häivähdys siitäkin käskystä, että me tekisimme toisille sitä mitä toivoisimme itsellemme tehtävän.

Hallitusneuvotteluissa on otettu köyhyys ja syrjäytymisen ehkäiseminen yhdeksi kolmesta pääteemasta. Se perustuu arvoille. Se perustuu juuri oikeille arvoille.

Lisää muistojen kuvia arvojen luontiin:

4 kommenttia . Avainsanat: Arvot

Arvoja ja innovaatioita

Sunnuntai 22.5.2011 klo 16.27 - Juhani Eilola

"Uudenlaista arvoa ei synny itsepintaisuudesta ja kyvyttömyydestä tarkistaa omia kantoja vaan uuden tiedon omaksumisesta, kyvystä kuunnella ja asettua toisen asemaan."

Minna Ruckenstein, Johannes Suikkanen, Sakari Tamminen:
Unohda innovointi

Hyvät ideat kullan kalliita

Uudet innovaatiot ovat usein sananmukaisesti kullan arvoisia yritystoiminnalle. Ne saattavat olla kullan arvoisia myös yhteiskunnalle silloin kun taloudelliset resurssit pitää saada riittämään. Tällainen niukkuuden aika on Suomessa juuri tällä hetkellä.

Valtio ja kunnat eivät ole kuitenkaan yrityksiä, joiden ainoa päämäärä on tavoitella taloudellista voittoa. Menestyksen pitää perustua enemmän tukevalle arvopohjalle.

Ihmisten on pystyttävä elämään elämisen arvoista, vapaata mutta kuitenkin turvallista elämää. Sen takaamiseksi meistä jokainen maksaa veroja, joilla on tuotettava palveluja juuri näihin tarpeisiin. Ei voittojen, ei yksittäisten ihmisten etujen, ei poliitikkojen vallan vaan elämisen arvoisen elämän maksimoimiseen.

03042010070.jpg

Millainen on lastemme tulevaisuus? Tuotammeko me palveluja heitä varten vai tuotammeko palveluja tuottamaan heillä voittoja?


Kirjoitan muutaman blogitekstin verran arvoista ja niiden huomioimisesta tulevaisuudessa.

3 kommenttia . Avainsanat: Arvot