Budjettikuri

Keskiviikko 14.11.2012 klo 0.52 - Juhani Eilola

En pidä vaikeista sanoista enkä siitä että käytetään sivistyssanoja tai poliittista kieltä silloin kun on olemassa selkeä suomalainen kaikkien ymmärtämä termi. Yritetään nyt kuitenkin selittää tätä yhtä vaikeaa termiä ja katsotaan mikä palaute siihen tulee. Emmeköhän löydä lopulta oikeankin merkityksen.img_3152.jpgViime päivinä on paikallisesti keskusteltu termistä budjettikuri. Sanakirjoista ei paljon apua ole, mutta eduskunnassa budjetointiin liittyvästä materiaalista on helppo päätellä mitä budjettikuri Suomen ja EU:n tasolla tarkoittaa ja mitä sen voitaisiin olettaa tarkoittavan pienessä kotoisemmassa Kurikassa.

Budjettikuri ei ole sitä että menotaloudessa rahaa ei käytetä välttämättömyyksiin. Suuri osa näistä yhteiskunnan välttämättömyyksistä on lakisääteisiä eikä niiden summia ole mahdollista tietää tarkasti etukäteen. Ylityksiä tapahtuu lähes varmasti. Tässä budjettikurista ei ole mahdollista pitää kiinni, joskin sitä pystytään mahdollisimman tarkasti noudattamaan silloin kun kyse on monivuotisista hankkeista.

Budjettikuri liittyy enemmän budjetin laatimiseen kuin sen toteuttamiseen. Kun olin eduskunnassa laadittaessa vuoden 2011 budjettia, niin hallitusryhmien kesken sovittiin etukäteen (myös Juha Mieto) ettei siihen tehdä lisäesityksiä. Ei edes suuria tunteita nostattavien paikallisteiden osalta. Ei mihinkään suuntaan Suomea, koska kaikkien toiveiden toteuttaminen olisi tarkoittanut n. 3 miljardin lisämenoja. Tästä sopimuksesta pidettiin kiinni vaikka oppositiossa perussuomalaiset esittivätkin varoja joka tielle "Veltto" Virtasen toimiessa kannatusautomaattina. Millekään kohdalle niitä ei kuitenkaan lisätty. Tästä budjettikurista oli kyse myös Säntintien kohdalla. Esityksellä ei ollut mitään mahdollisuutta mennä budjettikäsittelyssä läpi.

Budjettikuri on kuitenkin muutakin, se on myös budjetin laatimisessa pitkän ajan suunnittelusta eli silloinkin sovitusta kiinni pitämistä, mutta silllä tavalla joustavasti että välttämättömät ylitykset voidaan tehdä. EU-tasolla budjettikuri tarkoittaa talousarviota koskevan pitkäaikaisen kurinalaisuuden säilymistä.

Kurikassa budjettikuri terminä voisi tarkoittaa lähinnä sitä, että noudatetaan budjetin laatimisessa pidemmän aikavälin maltillista rakentamisohjelmaa (viisivuotissuunnitelmaa) ja valtuuston hyväksymiä strategioita eikä vuosittain tai mikä pahinta joka vuoden viimeisessä käsittelyssä lisätä talousarvioon joka ainoan valtuutetun mielen mukaisia yllättäviä populistismia ruokkivia lisäesityksiä. Jos ne lisätään talousarvioon, niin nekin lisätään vasta suunnitellusti tuleviin budjetteihin.

Tämä on budjettikuria. Sovittujen sääntöjen mukaisesti budjetoimista.

5 kommenttia . Avainsanat: Politiikka

Onnellisuuspolitiikka

Sunnuntai 29.1.2012 - Juhani Eilola

WWF:n mukaan ihmiset käyttävät luonnonvaroja tällä hetkellä reilusti yli maapallon kestokyvyn. Keskustelemme vakavasti kuntien talousongelmista ja palveluiden järjestämisestä. Ne ovat vakavia kysymyksiä, mutta niitä paljon vakavampi on ympäristömme tulevaisuus. Pekingiläiset ja japanilaiset sen tietävät. Tulevaisuudessa ympäristöarvot on otettava huomioon kaikenlaisessa päätöksenteossa että myös lapsemme voivat asuttaa tätä planeettaa ja pohjalaista maaseutua.

Alla melko pitkä, mutta puhutteleva ja surullinenkin kuvaus siitä miten kotiseudullemme lopulta voi käydä. Vaikka video Fukushimasta kestää toistakymmentä minuuttia, niin kannattaa katsoa. Tämä tuli minulle tutuksi jo kuukausia sitten. Olen unohtanut välittää sen lukijoille aikaisemmin.

Kuntauudistuksen ympäristöarvot

Tunnustan olevani vihreiden arvojen kannattaja ja siksi ajattelevani monista asioista eri tavalla kuin kyllästyneet ja uudistajat. Esimerkiksi nykyisessä kuntauudistuksessa näen erityisen suurena ongelmana kasvavan liikenteen ongelman. Keskittäminen on jo nyt lisännyt satoja prosentteja liikenteen osuutta arkipäivän elämässä. Joissakin tutkimuksissa on arvioitu että aikaisempi liikenteen määrä oli vain noin 30% nykyisestä.

Lähikaupat ovat kuolleet, kyläkouluista viimeiset ovat kuolemassa. Yhteiskunnan palvelut ovat karkaamassa maakuntakeskuksiin. Kun ennen kotoa lähdettiin kauppaan pyörällä, potkukelkalla tai kävellen, niin nyt ilman autoa se on lähes mahdotonta. Maaseutukodeissa on käytössä pääsääntöisesti kaksi tai useampi auto.

Se että edustan vihreää ajattelua, ei tarkoita sitä että edustaisin Vihreän liiton ajattelua, joka maaseudun kannalta on valtavan ristiriitaista. Ollaan lisäämässä kuljettavia matkoja ja laskuttamassa niitä niiltä jotka pakotetaan näitä matkoja tekemään. Paljon loogisempaa on vähentää tarvetta omalla autolla liikkumiseen.

Kuntien ja valtion virastojen työtä ollaan keskittämässä yhä harvempiin pisteisiin. Se kasvattaa sekä virkamiesten että asiakkaiden tarvetta liikkua tien päällä. Sen takia jokaisessa kuntakeskuksessa pitäisi säilyttää vahvoja yhteispalvelupisteitä. Kaiken huippu on työvoimatoimistojen katoaminen kuntakeskuksista. Ne joilla ei edes ole varaa liikkua, pakotetaan siihen sosiaalisen huolenpidon loppumisen uhalla.

Huomattavasti järkevämpää kuin keskittämiskeskustelut, olisi ryhtyä keskustelemaan etätyömahdollisuuksista. Niillä henkilöillä joilla asiakaspalvelu on keskistetty tietyille päiville tai joilla asiakaspalvelua ei ole, voidaan nykypäivänä luoda mahdollisimman vähän luontoa kuluttava työskentelymalli joka tuo myös säästöä huomattavasti enemmän kuin mikään kuntauudistus. On aivan varmaa että tällainen keskittämismalli on vain välivaihe etätyölle. Jossain vaiheessa tämä mielettömyys paljastuu tyhmimmällekin päättäjälle.

Onnellisuuspoliittinen manifesti

WWF on julkaissut onnellispoliittisen manifestin. Sen sisällössä on paljon varteenotettavaa jota tässä on mahdotonta käsitellä. Kaikkien Kurikan valtuustossakin työskentelevien kannattaa se kuitenkin lukea. Monia siinä suositeltuja asioita omassa kaupungissamme pyritään jopa rajoittamaan. Esim. yhteisten tilojen käyttöä, joka vähentää uudistilojen rakentamisen tarvetta. Tila jonka käyttöä rajoitetaan, tuhlaa tyhjänä illasta toiseen energiaa.

Green Office

Kannattaa käydä tutustumassa myös Green Office -sivuihin. Emme voi ikuisesti jatkaa tietotekniikan keskellä uudistusten lykkäämistä. Joskus tietotekniikkaa on lähdettävä hyödyntämäänkin. Joskus on arvioitu että pahimmillaan työpaikalla käytetystä ajasta 35% menee tietotekniikkaongelmien ratkaisemiseen kun tilanne voisi olla toisinkin päin. Tietotekniikka voisi nopeuttaa työskentelyä nykyisestään vielä ainakin 35% ja erityisesti vähentää muuta kulutusta useita kymmeniä prosentteja.


Tykkään Johanna Kurkelan musiikista, mutta en ole saanut sitä koskaan sovitettua näihin blogiteksteihin. Nyt sovitan tähän Hiljaisen kaupungin koska sen kuvaus nostaa eilisen blogitekstin tapaan muistoja mieleen. Ja tietysti toivon että voimme jakaa matkamme myös toistemme kanssa.

3 kommenttia . Avainsanat: Politiikka

Kieli on valheiden synnyinmaa

Lauantai 2.4.2011 klo 19.09 - Juhani Eilola

Laitetaan tällä kertaa blogiin hiukan musiikkia. Pekka Simojoki on tehnyt onnistuneen laulun kielen kesyttämisestä. Keskustelin eilen erään ystävän kanssa siitä miten puheet muuttuvat ihan toisenlaisiksi, jopa juoruiksi matkan varrella. Molemmilla oli useita hauskoja ja vähemmän hauskoja esimerkkejä.

Erityisesti näinä päivinä kaikkialla on hunajan täyttämiä suita.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Eduskunnassa mansikoita poimimassa

Maanantai 11.10.2010 klo 20.34 - Juhani Eilola

Kansanedustajien palkkakehitys muihin kansalaisiin nähden on jäänyt viime vuosina sen verran jälkeen, että nyt sitä ollaan kerralla nostamassa selkeästi enemmän kuin muilla. Nykyiset edustajat eivät korotuksesta ehdi paljonkaan nauttia, mutta kävin katsomassa onko työ sen arvoista, tekeekö kansanedustaja mitään palkkansa eteen?

 

img_2599.jpg

Makeaa taidetta eduskunnan edessä. Tästä on ilo aloittaa kierros eduskunnassa. Kun asioista käydään vain nauttimassa, niin sanonnan mukaan "pullasta noukitaan vain rusinat tai maalta poimitaan vain kypsät mansikat".

 

img_2600.jpg

Eduskuntatalo jonka käytävillä ja tunneleissa on suunnistajankin vaikea löytää perille ilman karttaa ja kompassia. Tarinan mukaan matka kellarikerroksesta ihmisten ilmoille on parhaimmillaan kestänyt jopa kolme tuntia. Yhtä kauan siis kuin pisimmät osuudet Jukolan viestissä.


img_2603.jpg 

Taidetta ja mahtavia rakennuksia tärkeämpiä ovat ihmiset. Kurikkalaisten ja kaikkien suomalaisten ylpeys Juha Mieto lähdössä klo 9.00 alkavaan Tulevaisuuvaliokunnan kokoukseen. Sieltä kesken kokouksen klo 9.30 Puolustusvaliokuntaan. Lukuisten kokousten, edustusten, istuntojen ja puheenvuorojen jälkeen kello on 22.00 illalla ennenkuin matka asunnolle voi alkaa. Ainakin tämä mallipäivä on todella pitkä ja työn täyteinen, yhteensä 14 tuntia.

 

 img_26042.jpg

Juha Miedon eduskunta-avustaja Matti Ollila työssään. Paikan päällä oli helppo todeta, että kansanedustajalle asiantunteva avustaja on todella tarpeen. Läpi käytävää materiaalia ilmestyy jatkuvasti sähköpostiin ja pöydälle ja yhteydenottojen määrä on yhdelle ihmiselle aivan liian suuri hallittavaksi. En tiedä onko Mieto poikkeus tunnettavuutensa takia.

Avustajan palkkauskin on pienempi kuin yleisesti uskotaan, eli tavallisen ihmisen palkka 2205 € kuukaudessa. Se on pahasti alakanttiin maakunnasta tulevien avustajien kohdalla, sillä kustannukset väliaikaisesta asumisesta ja matkustamisesta nousevat pienimmilläänkin 700 euroon kuukaudessa eivätkä ne kuuluu luontaisetuihin. Verojen ja kulujen jälkeen kotiin jää vietäväksi vähimmillään jopa alle 1000 euroa.

8 kommenttia . Avainsanat: Politiikka, Eduskunta, Juha Mieto

Maahanmuuttopolitiikka

Sunnuntai 15.8.2010 klo 15.55 - Juhani Eilola

Nyt tartun härkää sarvista ja sanon muutaman sanan aiheesta johon kenenkään järkevän ihmisen ei vapaaehtoisesti pitäisi sanoa mitään. Nimittäin maahanmuuttopolitiikasta joka on nousemassa suureen rooliin myös eduskuntavaaleissa.


Syytettyjen penkillä James Hirvisaari

Olen ottanut asenteeksi sen, että elämässä ja varsinkin toisten asioista päätettäessä poliitikoilla pitäisi olla hyvä tahto kaikkia niitä kohtaan joita päätökset koskevat. Alunperin tämä perusasenne on lähtöisin hyvältä ystävältäni James Hirvisaarelta, joka on tulevissa eduskuntavaaleissa Perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaana. James puhui meille hyvän tahdon merkityksestä niin paljon että se syöpyi mieleen ja jäi itsestäänselvyydeksi.

James pitää myös blogia samalla tavalla kuin minä ja on nyt saanut syytteen blogikirjoituksestaan. Kyseessä on kiihotus kansanryhmää kohtaan. Voit tutustua syytteen sisältöön tarkemmin Jamesin omassa blogissa: James Hirvisaari: Ajatusrikollinen?

james.jpg

James meillä vuonna 1990 opettamassa hyvää tahtoa ja tutkimassa hyvän käytöksen opasta.

Maahanmuuttopoliittinen vaalimanifesti

Oma paikallinen valtakunnan poliitikkomme Vesa-Matti Saarakkala kirjoittaa kahdessa viimeisessä blogikirjoituksessaan Perussuomalaisten julkaisemasta vaalimanifestista, jonka kolmentoista allekirjoittajan joukosta löytyvät sekä James Hirvisaari että Vesa-Matti Saarakkala. Molemmat siis sitoutuvat sen sisältöön. Kyseinen tekstin voit lukea Vaalimanifestisivulta.

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Olen lukenut em. tekstin joka sisältää useita hyviä toimenpidevaatimuksia. Olen lukenut paljon myös maahanmuuttoon liittyvää propagandaa joka kumpuaa muualta kuin järkevästä ajattelusta tai hyvästä tahdosta. Se kumpuaa ensinnäkin siitä että nykytoimenpiteillä vastakkainasettelu on jo syntynyt. Toisinsanoen asioiden hoidossa on jo epäonnistuttu, mutta osa kumpuaa myös selkeästä kulttuuri- tai muukalaisvihasta, joka ei millään tavalla noudata hyvän tahdon periaatteita ja josta pitäisi päästä kokonaan eroon.

Vaalimanifestin paras osuus oli sen lopussa. Alleviivaan itse seuraavassa lainauksessa turvallisuutta:

"Tavalliset maahanmuuttajat arvostavat samoja asioita kuin tavalliset suomalaisetkin: kohtuullisia veroja, hyvää koulutusjärjestelmää, yhteiskuntarauhaa, turvallisuutta. Huono maahanmuutto nakertaa pohjaa näiltä vetovoimatekijöiltä. Mitä avokätisemmin Suomi kohtelee sosiaalisia maahanmuuttajia, sitä vähemmän Suomi pystyy kilpailemaan hyvistä ja osaavista maahanmuuttajista."

Vetoomus

En ole tekemässä vaalityötä Perussuomalaisten puolesta. En myöskään hyväksy kaikkia ehdotettuja toimenpiteitä ennenkuin syntyy manifesti myös pakolaisen tai muun maahanmuuttajan näkökulmasta ja ratkaisu siihen, millaisiin samanlaisiin sääntöihin suomalainen alistuu maahanmuuttajana muissa maissa. Hyvä tahto on myös tasapuolisuutta ja maahanmuuttajan asemaan asettumista erilaisissa maahanmuuttotilanteissa.

Jo Jeesus opetti että mitä me haluamme itsellemme tehtävän, tehkää se lähimmäiselle. Eikä Jeesus tässä puhunut itsekkäistä tarpeista, vaan tarpeista jotka ovat kristillisen kulttuurin perusta. Jos kristillinen kulttuuri ja tunnetuksi tullut rauhantahtoinen Suomi halutaan säilyttää, toimitaan myös sen sisältämän hyvätahtoisuuden ja päättäväisyyden mukaan.

Uskon että sekä James että Vesa-Matti taustojensa takia ymmärtävät tämän vetoomuksen. Hyvälle tahdolle on löydyttävä todellinen kulminaatiopiste joka ottaa kaikki osapuolet huomioon.

10 kommenttia . Avainsanat: Politiikka

Kansanedustaja ja ministeri Juho Koivisto

Perjantai 13.8.2010 klo 11.57 - Juhani Eilola

Tänään Kurikanseutu TV:ssä pyörii, tosin ilman ääntä oleva video kurikkalaisen Kunnallisneuvos Juho Koivisto viimeisestä kunnanvaltuuston kokouksesta vuodelta 1956.

Koivisto oli paitsi kansanedustaja, ministeri, kunnallisneuvos ja maatalousneuvos myös mukana lukuisissa muissa luottamustehtävissä. Tuolloin kurikkalaiseen politiikkaan ja poliitikkoon luotettiin.

Käy katsomassa alle 5 minuuttia kestävä video sivulla www.kurikanseutu.fi.

Koiviston luottamustehtäviin voit tutustua mm. eduskunnan linkistä:

Kansanedustaja Juho Koivisto

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka, Kurikan kaupunki

Päättämättömyys

Keskiviikko 7.7.2010 klo 22.20 - Juhani Eilola

Demokratia ja päättämättömyys

Kurikassa puhutaan paljon poliittisesta päättämättömyydestä ja ihmetellään esimerkiksi äänestyspäätöksiä.

Todellisuudessa äänestys ei ole päättämättömyyttä vaan demokratiaa. Äänestystulos on päätös, jonka takana ovat kaikki, myös häviäjät. Toisaalta edes eriävä mielipide ei ole päättämättömyyttä, vaan sanoutumista irti tehdystä päätöksestä.

Eräässä valtuuston kokouksessa Saarakkala kertoi esittävänsä eriävän mielipiteen silloin kun aikoo tulevissa käsittelyissä jatkaa asian vastustamista. Ainakin näin ymmärsin hänen puheenvuoronsa.

Tuo on rehellinen ilmoitus siitä miten tulee toimimaan jatkossa, mutta olen oppinut ymmärtämään demokratian niin että tappiotilanteessa tappio hyväksytään. Enemmistö otti toisen kannan ja päätös on äänestystappiosta huolimatta yhteinen ja demokraattinen. Demokratian sääntöjen ja tappion hyväksyminen on osa yksimielisyyteen kasvamista. Tätä prosessia, ikävä kyllä, haittaa puoluepoliittisen näkyvyyden ja henkilökohtaisen uudelleen valituksi tulemisen haaste.

Sen sijaan eriävällä mielipiteellä voi suojata omaa asemaa laittomia tai uhkatilanteita aiheuttavia päätöksiä vastaan ja siitä syystä päätöksestä sanoudutaan irti. Samasta syystä tulevissa kokouksissa toimitaan johdonmukaisesti laillisuuden ja turvallisuuden puolesta.

Päättämätön Kurikka

Puheet jatkuvasta päättämättömyyden tilasta ovat minusta selvästi liioiteltuja. Pöydällepanot ja oikaisuvaatimukset ovat hidastaneet päätöksentekoa. Niihin on silti oikeus. Paljon pahempaa on asioiden tuominen joka kerta julkisen kinastelun kohteeksi. Se antaa kuvan sellaisesta Kurikasta jossa kinastellaan ja maristaan koko ajan jostakin. Se ei luo turvallista kuvaa yhteisöstä ulospäin.

On puhuttu paljon myös yksittäisten päättäjien antamista lupauksista. En tarkoita ainoastaan viimeisintä episodia. En oikein ymmärrä miksi joku lupaus kiihdyttää mieliä, koska annettu lupaus on päätöksentekokoneistossa aina realisoitava ja se saattaa jäädä hyvinkin lupaajan häpeäksi.


img_0805.jpgMetsä on täynnä yksimielisesti hoidettuja yhteisöjä. Luonto, DNA ja yhteinen ahkera työ sekä oikeat roolit ohjaavat yhteisöä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. 


Kurikasta Suomen parhaiten johdettu kunta

Kurikan johdolla on varmaan paljon opittavaa ja muutettavaa että saavutettaisiin tavoitteena oleva Suomen parhaiten johdetun kunnan asema. Mutta sitä oppimista on myös kansalaisilla ja medialla. Mikä hyöty näillä kahdella viimeksimainitulla on toimia hyvää johtamista vastaan, joka puolestaan johtaa Kurikkaa kohti Suomen parasta kekoa. Sen jurvalaisetkin kokevat omakseen...

4 kommenttia . Avainsanat: Politiikka, Kurikka

Viikon idea: Vihreitä säästöjä strategiaan

Keskiviikko 9.9.2009 klo 6.54 - Juhani Eilola

Tämä yksinajattelu sisältää pieniä ajatuksenpoikasia ja visioita mahdollisesti sisällytettäväksi vaikkapa kaupungin strategiaan tai muihin toimintaympäristön tavoitteisiin.


Kurikan kaupungin ympäristöarvoja

Vihreä toimisto

Kurikan kaupunki liittyy Green Office ympäristöpalveluun, hankkii Green Office -merkin käyttöoikeuden kaupungintalolle ja pyrkii ympäristöarvojen toteuttamiseen myös kaikessa muussa toimistokulttuurissaan kaupungintalolta saatujen kokemusten perusteella.

(Green Office -vuosimaksu on 2000 €, mutta toiminnan aiheuttamat säästöt jopa monikymmenkertaisia ja merkin arvo kaupungille ympäristöystävällisen kunnan imagon kannalta melko suuri. Kauniainen kuuluu Green Officeen ja sen kaltaisesti pyritään toimimaan monessa muussakin kunnassa. Lisäksi virallisuus pyrkimyksissä motivoi henkilöstöä enemmän ympäristösäästöihin kuin pelkkä suositus esim. käyttää vähemmän paperia. Tutustu säästöesimerkkeihin tästä.)

Energiansäästöohjelma

Kurikan kaupunki laatii muistilistan työntekijöitä ja kuntalaisia varten energiansäästökohteista joissa sähkön- ja lämmönkulutusta voidaan pienentää huolellisuudella.

Kaupunki ottaa käyttöön elinkaariajattelun uusien suunnitelmien yhteydessä ja tekee valintoja myös energiankulutuksen perusteella, jolloin hankintahinta ei ole ainoa kriteeri hankinnalle.

(Esimerkkejä säästökohteista energiankulutuksen kannalta voivat olla esim. katu- ja liikuntapaikkavalaistus, jätevesipumppaamot vastaan viettoviemärit, aurinkopaneelien käyttömahdollisuudet jne. Joillakin alueilla jo nyt erilaisia pumppuasemia pyritään korvaamaan muilla vaihtoehdoilla. Kansainvälisten tutkimusten mukaan 3 kW:n pumpun hankintahinta muodostaa vain 5% sen elinkaaren aikana syntyvistä kustannuksista energiakustannusten ollessa 84%)

Nimikkopuistot

Kurikan kaupunki antaa mahdollisuuden yksityisten tontinomistajien sekä kaupunginosa- ja muiden yhdistysten ylläpitämiin nimikkopuistoihin. Omaa puistoa tai sen osaa voi tiedustella kaupungin tekniseltä osastolta. Nimikkopuiston ylläpito tapahtuu yhteistyössä kaupungin puutarhurin kanssa, niin että vain kaupungin oma asiantuntija voi antaa luvan puistossa tapahtuviin toimenpiteisiin.

Nimikkopuistojen ylläpidossa on huomioitava että puistot ovat asuinalueisiin ja tontteihin tiiviisti liittyessäänkin yleisiä alueita.

Kaupunki rakentaa automaattisesti leikkikenttiä, pallokenttiä ja puistoja niitä varten kaavoitetulle alueelle. Kaavoituksessa alueet varataan edelleen, mutta rakentamistarpeesta kuullaan tulevaisuudessa enemmän kaupunginosayhdistyksiä, jotka ottavat myös vastuuta puiston kunnosta. Asukkaat huolehtivat siitä että heidän toimestaan laitteita ja rakenteita käytetään asianmukaisesti sekä saavat oikeuden omanlaisensa puistokulttuurin luomiseen.

(Eritasoisista nimikkopuistoista tai osallistumisesta puistojen ylläpitoon ja ohjelmatarjontaan, on ympäri Suomea. Tässä esimerkki Jyväskylästä)


Vihreä brändi

Vihreisiin arvoihin kytketään myös kaupunkialueen suunnittelu, joka perinteisesti Kurikassa on jo kauan edustanutkin sitä. Kurikan ja Jurvan alueella on myös paljon matkailu- ja palveluyrityksiä ja jopa tuotantolaitoksia, jotka voivat markkinoinnissaan liittyä Kurikan kaupungin viitoittamaan vihreään brändiin. Vihreiden arvojen polttopiste rakennetaan Nikkarikeskukseen, joka pyrkii löytämään vihreyttä myös varsinaisesta toimialueestaan.

(Nikkarikeskus on vahvasti mukana Suomen metsissä ja rahoittajistakin löytyy mm. Suomen metsässäätiö)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ideat, Kunnallispolitiikka

Virheiden hyödyntäminen

Torstai 27.8.2009 klo 23.04 - Juhani Eilola

"Tämän tähden minä tahdon valittaa ja voivotella, käydä avojaloin ja vaipatta, virittää valituslaulun kuin aavikkosudet, suruhuudon kuin kamelikurjet:"
Miika 1:8


Virheitä kaupungin investoinneissa?

Kaupungin varojen kohdentamisesta ollaan yleensä kahta tai useampaa eri mieltä. Aina on ainakin pieni vähemmistö joka näkee rahojen menevän vääriin investointikohteisiin.

Viimeisin keskustelua herättänyt "hukkainvestointi" on Kurikan urheilukeskus. Hiukan yli kahden miljoonan euron kokonaishanke aiheuttaa joissakin heidän omien sanojensa mukaan jopa suuttumusta.

On aika todennäköistä että uusi kenttä rakennuksineen aiheuttaa vielä vuosikausia valitusta ja voivottelua. Koska kohderyhmä on tällä hetkellä kohtuullisen pieni niin valittajat voivat olla osittain oikeassakin.

p7182052.jpg


Virheen kääntäminen voitoksi 

Julkinen jatkuva valitus ja voivotus tuottavat haittaa valmiiksi rakennetulle hankkeelle. Ne kylät joista on lopetettu koulu, ovat tyytyneet osaansa, muuten yhteisöön ei palaisi koskaan rauhaa hyödyntää uutta kouluverkkoa. Sama koskee urheilukenttää. Nyt siitä on otettava kaikki hyöty irti miettimättä enää kun se on valmis vain menoja !

Ollaan iloisia siitä kaikesta mikä meillä Kurikassa on rakennettu valmiiksi ja tehdään itse kaikkemme sen eteen että oli kohde mikä tahansa, se tuottaisi jotakin. Rahaa ja toimeentuloa, harrastusmahdollisuuksia ja mielihyvää, terveyttä ja hyvinvointia tai vaikkapa hyvää mielikuvaa Kurikasta.

Urheilukeskusalueen mahdollisuuksia

Asiantuntijoiden mukaan säännöllinen liikunta on statiinilääkityksen veroinen keino ehkäistä sydänsairauksia. Sydänkohtausriskiä voidaan alentaa useita kymmeniä prosentteja jo kolmella viikkotunnilla.

Olen odottanut Jikiltä jonkinlaista avausta sairauksien ennaltaehkäisyn saralla, koska se mainittiin eräässä kokouksessa jossa olin paikalla. Ehkä eniten odotan sitä juuri liikunnan osalta. Kenkien nastoitus on yksi tällainen avaus. Urheilukeskuksen viikottainen käyttö terveyskasvatukseen olisi toinen.

UKK kävelytestillä ja monella muulla tapahtumalla olisi paljon suurempi painoarvo terveysviranomaisten järjestämänä kuin odottaa että urheiluseurat ottaisivat sen hoitaakseen. Ainakin Jik:n on oltava yhteistyökumppanina paikalla antamassa liikunnalle sen terveydellisen arvon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kunnallispolitiikka

Maaseudun kehittäminen

Maanantai 3.8.2009 klo 19.06 - Juhani Eilola

"Ja heidän kylänsä olivat Eetam, Ain, Rimmon, Tooken ja Aasan - viisi kaupunkia; siihen lisäksi kaikki heidän kylänsä, jotka olivat näiden kaupunkien ympärillä..." 1.Aikakirja 4:32-33

"Ja he löysivat lihavan ja hyvän laitumen, ja maa oli tilava joka suuntaan sekä rauhallinen ja levollinen....

Mutta nämä nimeltä luetellut tulivat... ja valtasivat heidän telttansa ja voittivat meunilaiset, jotka olivat siellä, ja vihkivät heidät tuhon omiksi, aina tähän päivään asti..." 1.Aikakirja 4:40-41


Maatalous ja markkinavoimat

img_3203.jpgProfessori Hannu Katajamäki esitteli Kokkolan Farmarissa ajatuksiaan ja tutkimuksiaan maaseudun kehittämisestä.

Hän toi esille kolme vaihtoehtoa maaseudun kehittämisen tiellä. Ensimmäinen niistä oli maatalouden kehittäminen. Tämä tie maaseudun kehittämisessä on käyty loppuun monen muunkin kuin Hannu Katajamäen mielissä.

Maanviljelys keskittyy suuriin yksiköihin ja maaseudulla asuu jo paljon enemmän muiden ammattiryhmien kuin maanviljelijöiden edustajia. Maatalouden ja maaseudun kehittäminen ovat kaksi eri asiaa ja niitä tulee pohtia kokonaan irrallaan toisistaan.

Toinen vaihtoehto on kehittää maaseutua markkinavoimien ehdoilla. Tätä keinoa ei käytetä sen enempää keskustaajimassa kuin sitä tulee käyttää maaseudullakaan. Toisaalta kaikki yritykset jotka maaseudulle syntyvät ovat luonnollisesti tervetulleita. Siinä mielessä markkinavoimat voivat olla osa kolmatta tietä - niin myös äsken mainittu maatalous.


Maaseudun kolmas tie

Tämä on Katajamäen visio ja tutkimusten lopputulos. Palataan tähän kolmanteen tiehen vielä tulevaisuudessa, nyt annan mietittäväksi vain hänen laatimansa kaavion kolmannesta tiestä.

Kunnallispoliittisesti kolmas tie vaatii täydellistä poliittista käännöstä ja mitättömien resurssien nostamista oikeudenmukaiselle tasolle. Tämä koskee myös Kurikkaa ja nyt laadittavana olevaa strategiaa. Muussa tapauksessa kaupungin keskustaajamien ulkopuolella viljava ja rauhaisa maa vihitään vertauskuvallisesti tuhon omaksi.

img_3210.jpg


En millään malta olla laitamatta loppuun vielä paria Farmarissa ottamaani kuvaa. Kimi Räikkönen on lehtien mukaan kasvattanut näyttävän "takatukan". Tässä vuorostaan mallia "etutukasta".

img_3181.jpg

Ja tässä aasien aasi, joka pyöri kehää ja löi välillä päätään seinään.

img_3176.jpg

4 kommenttia . Avainsanat: Kunnallispolitiikka

Presidentti Tarja Halonen

Lauantai 1.8.2009 klo 23.39 - Juhani Eilola

Olin tänään kuuntelemassa alue- ja maaseutupoliittisia tutkimuksia Farmarissa. Vietimme alueella käytännössä muutenkin koko päivän. Kuvasatoa varmaan nähdään myöhemminkin täällä.

Sikafarmari Hannu Koivisto julkaisi blogissaan Sirkka-Liisa Anttilan kuvan Farmarin tiedotustilaisuudesta. Laitan hiukan paremmaksi. Arvatkaapa kuka näissä kuvissa on tuo vahvasti anoppini näköinen naishenkilö?

img_3161.jpg

img_3159.jpg

4 kommenttia . Avainsanat: Politiikka

Sekavaa politiikkaa ja suunnistusta

Torstai 30.7.2009 klo 23.35 - Juhani Eilola

"Sillä paljon unet ovat pelkkää turhuutta; samoin paljot puheet. Mutta pelkää sinä Jumalaa.

Jos näet köyhää sorrettavan sekä oikeutta ja vanhurskautta poljettavan maakunnassa, niin älä sitä asiaa ihmettele; sillä ylhäistä vartioitsee vielä ylhäisempi, ja sitäkin ylhäisemmät heitä molempia." Saarn. 5:6-7


Sekavuutta, eripuraa, pilkkaa, riitaa

Jos nämä neljä sanaa kuvaavat uuden Kurikan poliittista keskustelua niin se ei ole kauhean poikkeuksellista. Samantyyppisiä asioita ja samanlaista tunnetta on esillä myös muiden kuntaliitoskuntien keskustelusivustoilla. Tässä lähistöllä kinataan sekä Seinäjoella että Kauhavalla. Eikä suurinkaan kuntaliitos Salossa ole aivan täydellistä tyytyväisyyttä tuottanut.

Tuo on siis hyvin yleistä eikä siihen kannata takertua. Me ihmiset olemme sellaisia. Kuntaliitoksiin on saatu kehoituksia ylhäisiltä ja jos mitään ei tapahdu niin määräyksiä vielä ylhäisemmiltä. Jos sen toteuttamisessa ilman epäoikeudenmukaisuutta on vaikeuksia, niin ei sitä tarvitse ihmetellä. Ylhäiset eivät ole ottaneet sitä huomioon tai arvosta häviäjää samalla tavalla kuin voittajaa.

Pelätkäämme me vain Jumalaa.

Järjestelmällisyyttä kehiin

Sekavaa tilaa pitäisi jotenkin korjata. Olen jäävi kyllä siitä puhumaan kun oma elämäkin on sekavaa. Mutta kenen ei olisi?

Jollain lailla kuitenkin pitäisi saada nopeasti käyttöön uusi strategia, joka ohjaa vetämään yhtä köyttä. Lisäksi pitää keskittyä koko ajan jokaiseen pieneenkin asiaan jolla jotakin edistystä kaupungin ongelmiin ja talouteen voitaisiin saada.

Yksi työllistynyt ihminen, yksi perustettu yritys, yksi ketään haittaamaton säästötoimenpide, yksi terveenä pysyvä ihminen ja sadat muut yhdet asiat kasvavat satojen asioiden virraksi. Niin maailman valtavimmat joetkin syntyvät.

Siinä rinnalla toimisivat hyvin harkitut suuret hankkeet jo valmiin joen rannoilla, joiden kustannuksia ja vaikutuksia seurataan. Tyhjän joen rannalla isot hankkeet ovat kuitenkin ihan turhia.


Tänään suunnistettiin Sulvassa Merenkurkun rastipäivillä ja illan suunnistus oli sekavaa kuin Kurikan kunnallispolitiikka. Olin 15. kun 22 suunnistajaa oli mukana. Parhaalla välillä 1-2 olin 5. ja heikoimmalla 7-8 olin 20.

Huomiseksi on pienet asiat tarkoitus laittaa järjestykseen ja kokeilla uudelleen paremmalla osaamisella Laihialla.

Myös suunnistuksessa lopputulos syntyy useista rastiväleistä. Kun kaikki välit sujuvat mallikkaasti, niin lopputulos on hyvä ja voidaan kokeilla suurempaa projektia.

meren2009_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kunnallispolitiikka

Sydämen puutarha osa 2

Sunnuntai 8.2.2009 klo 2.13 - Juhani Eilola

Tänään en saanut itsestäni irti sitä mitä halusin. Uhrasin parhaat hetkeni turhalle väittelylle. Mutta laitetaan nyt osa 2 vaikka en olekaan siihen tyytyväinen. On pakko kirjoittaa vielä ainakin osa 3, jossa on oma puutarhani. On vain niin vaikeaa tunnustaa mitä sieltä löytyy. Tai ehkä en tunnustakaan.


1. Puutarha: Poliitikko

Ensimmäinen puutarha jossa vierailemme, kuuluu poliitikolle. Hänestä on helppo aloittaa.

Hänen puutarhansa rajoittuu kirkkaaseen väriin, jolla puutarhaa kiertävät seinät on maalattu. Yleisimmät värit ovat sininen, vihreä ja punainen, tässä järjestyksessä. Grand Kanyonin jälkeen värit voivat näyttää hiukan levottomilta ja irvokkailtakin, mutta varsinkin samaan väriin ihastunut matkailija voi kokea tulleensa turvalliseen paikkaan, joka näyttää siltä että siellä asutaan ja huolehditaan toisista.

Vilpittömästi muiden hyvää ajavien poliitikkojen kaivossa saattaa olla vettä - tai ainakin sitä tulee naapurien kaivoista. Mutta pahimmillaan lähde on tukkiutunut vuosikymmenten takaisista käyntikorteista ja vaalimainoksista. Ei ihme että poliittinen jano tuntuu koko ajan vain yltyvän.

Niillä joilla on vettä yllin kyllin, ei ole mitään hätää. He voivat ottaa rennommin ja keskittyä puutarhansa siistinä pitämiseen ja sen hoitamiseen rakkaudella.

Tunnen kurikkalaisia valtuutettuja joiden puutarhassa on paljon viherkasveja kuvastamassa siellä olevaa elämää. Osa on tosi kauniisti kukassa. Eräillä on jopa aina valmiina odottamassa kukkanen vietäväksi ystävälle tunnustukseksi ystävyydestä tai hyvästä työstä.

Hyvä poliitikko nukahtaa puutarhan perällä olevaan kotiinsa levollisesti, mutta paha poliitikko narskuttaa hampaitaan, on hengittämättä pitkiä aikoja ja kuorsaa niin että herää jo aamulla huonotuulisena uuteen päivään. Hän yrittää joka päivä aloittaa uuden elämän ja istuttaa kukkasen, mutta aina se kuolee muutamassa päivässä.

Poliitikolla on hieno terassi ja pitkä grilli juhlia varten. Jonkun grillissä on kanaa, jonkun kasviksia, jonkun possu, jonkun grillissä elävä ihminen.

Jos uskaltautuisin nimeämään tuntemani poliitikon yksi kerrallaan, löytäisin heidän puutarhoistaan hienoja yksityiskohtia. Esim. Heikkilän puutarhassa tuntuu käyskentelevän toinenkin hyvin lämminhenkinen ihminen. Saman asian voi aistia monen muunkin kurikkalaispoliitikon puutarhassa. Taustalla on usein hänelle itselleen arvokas tuki, puoliso tai joku muu joka osaa arvostaa ja tukea häntä.

Lapsia ja heidän kädenjälkiään unohtamatta! 

aut_5603.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Toivotan ja toivon kaikille luottamusmiehille hyvää vaalikautta oman puutarhan suhteen. Huolehtikaa myös itsestänne ja perheestänne. Olen ehkä itse jäävi sitä sanomaan, mutta se lienee kaikkien psykologien toive.

6 kommenttia . Avainsanat: Politiikka, Elämänhallinta

Naapurisopu

Sunnuntai 4.1.2009 klo 12.50 - Juhani Eilola

Kurikan poliittinen tilanne on aiheuttanut melkoista "myrskyä vesilasissa". Onneksi myrsky on enemmän puolueiden ja kansalaisten välistä kuin näiden kahden liittyneen kunnan välistä.

Tähän poliittiseen tilanteeseen sopii aivan loistavasti vuonna 1924 Suomen Kuvalehdessä julkaistu pieni uutistyyppinen kommentti. Siltä varalta etteivät kaikki saa skannatusta tekstistä selvää niin alla teksti kirjoitettuna:

sk_kaivot.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kuvamme yllä esittää 7 kaivoa Pirkkalan Nokialta. Siinä on 5 kaivoa aidan tällä ja kaksi toisella puolella, kaikki 24 neliömetrin alalla. Mikä oivallinen suurkaivo olisikaan saatu yhteistoiminnalla. Nyt on kullakin asukkaalla oma kaivonsa ja se kovasti lukossa. Val.P.Lehtioksa

Vertauskuvallisuus

Kuvan vertauskuvallisuus Jurva-Kurikka -tilanteeseen on hämmästyttävä.

Meillä on rajan molemmin puolin omia kaivojamme ja niitä halutaan pitää visusti lukossa. Yhteistyön tarve ymmärretään, mutta jokainen pelkää että vesi omassa kaivossa pilataan. Ja jos totta puhutaan niin julkinen keskustelu on jo osittain sillä tasolla ettei kohta kukaan haluakaan yhteistä kaivoa. Usko loppuu halukkailtakin.

Toinen tarina kymmenien vuosien takaa

Muistan asiaan liittyvän toisenkin tarinan. Tämä tarina perustuu toteen, mutta kun se on levinnyt huhuna suusta toiseen, niin onhan se varmasti tapahtunut toisella tavalla. Mutta kerrotaan sekin opiksi.

Eräällä kylällä oli vierekkäin kaksi maataloa. Toinen tien vieressä ja toinen kauempana niin että kauemmalla talolla oli kukuoikeus tämän toisen tilan alueella.

Kauemman talon kissa oli koko ajan häiriöksi ja sanotaan nyt että vaikka kävi paskomassa lasten hiekkalaatikolle päivittäin.

Lopulta kissaan kyllästyttiin ja isäntä ampui sen ja heitti naapuritalon katolle.

Kun naapuri näki katolla kuolleen kissansa, niin hän otti kissan yöllä ja kiikutti sen naapurinsa vesikaivoon.

Kissa ehti mädäntyä kaivoon ennenkuin se huomattiin. Vettä juotiin luonnollisesti koko ajan. Kun kissa huomattiin, niin isäntä raivostui ja meni yöllä rakentamaan kulkuoikeustielle aidan. Tolppia oli 50 cm:n välein eikä naapuri päässyt seuraavana päivänä tielle.

No paikallehan kutsuttiin ensin poliisi, joka selvitti asian. Aita otettiin pois, mutta riita jäi kytemään.

Kun isännät jonkin ajan kuluttua tulivat kylätiellä vastakkain, niin siitähän oli molemmille seurauksena sairaalareissu.

Mitä me näistä opimme:

Ensiksikin mitään yhteistä ei rakenneta riidalla. Asioita ei ratkota puimalla niitä persoonattomasti yksin yöllä tai haukkumalla naapuria blogeissa. Sellaiset ovat yhtä sokeita kuin tarinamme isännät.

Ja mitä muuta siitä seuraa. Siitä seuraa kuluja yhteiskunnalle. Tuossa tarvittiin sekä poliisia että lääkäreitä. Luultavasti siinä tarvittiin myös terveystarkastajia ja maanmittauslaitostakin. Riitelemällä kasvatetaan vain kuluja eikä pienennetä niitä.

Virkamiesten haukkuminen ja "yöunien vieminen" ei aiheuta säästöjä vaan terveysmenoja ja sairaslomakuluja. Yhteistyö on ihan jotakin muuta. On ymmarrettävä että tässäkin asiassa kaikki osapuolet ovat ihmisiä. Ei jatkuvasta arvostelusta selviä ehkä kukaan ilman vammoja. Vaikka kohde siinä kehittyisikin, niin yhteiskunnan menot ihan varmasti lisääntyvät.


Onko sinulla lisää vertauskuvia?

10 kommenttia . Avainsanat: Politiikka, Elämänhallinta

Kurikan uusi vaakuna

Keskiviikko 31.12.2008 klo 23.17 - Juhani Eilola

Kurikan uusi vaakuna hyväksyttiin juuri äsken kaupunginvaltuuston kokouksessa.

img_2184.jpg

 

 

                      

 

 

 

 

 

 

 

Vaakuna kuvaa puuhun tehtävää lohenpyrstöliitosta, joka puheen pitäneen valtuuston puheenjohtaja Pekka Heikkilän mukaan on oikein tehtynä kenties vahvin liitos.

Tilaisuudessa oli myös kaksi Olli Orrenmaan musiikkiesitystä, jossa laulettiin siitä miten ystävät löysivät ja liitettiin toisiinsa.

img_2180.jpg

 

 

 

 

                           

 

 

 

 

 

Valtuuston puheenjohtaja Pekka Heikkilä kertoi että vanhat vaakunat jäävät kotiseutuyhdistysten kovaan käyttöön. Hän myös kertoi ettei tällä liitoksella katoa mikään, vaan alkaa uusi. Koska mukana ei ollut kirjaamisvälineitä, niin tarkkoja sanamuotoja en muista, mutta joka tapauksessa puheesta jäi hyvä mieli varmasti kaikille.

img_2182.jpg

 

 

 

 

                          

 

 

 

 

 

Myös vaakunan suunnittelija käytti puheenvuoron. Kirkossa on juuri menossa Vesper ennen vuodenvaihdetta ja torilla tapahtuvaa uudenvuodenjuhlaa ja ilotulitusta.

Paikalle on ollut myös linja-autokuljetus, ja paluu sivukyliin alkaa noin klo 12.30.

Jatkettu 1.1.2009 klo 0.39

Kaupungintalolla tarjotun kahvin jälkeen osa kävi kirkossa Vesperillä ja ennen puoltayötä Kirkkoherra Heikki Sariola piti torilla puheen.

img_2353.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...ja yhteisen Maamme-laulun ja kirkonkellojen jälkeen uusi vuosi 2009 alkoi massiivisella ilotulituksella, jonka vangitseminen filmille on luonnollisesti liian työläs tehtävä.

img_2379.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämän myötä. Hyvää Uutta Vuotta 2009 kaikille niille joille en sitä vielä ole tullut toivottaneeksi.

12 kommenttia . Avainsanat: Politiikka

Fundamentalistinen strategia

Sunnuntai 28.12.2008 - Juhani Eilola

Fundamentalistisesta ajattelusta on syntynyt äärimmäisesti ja usein väkivaltaisesti toimivien liikkeiden ja uskonlahkojen takia kielteinen asia. Jo sanaan "fundamentalistinen" kuulija suhtautuu  kielteisesti. Siitä on kehittynyt adjektiivi joka rinnastetaan pahaan, väkivaltaiseen ja kiihkeään toimintaan. Se koetaan yleensä sokean fanaattisuuden synonyymiksi.

Minä olen fundamentalisti

Suhtaudun itse joihinkin asioihin fundamentalistisesti, mutta en pidä itseäni minkäänlaisen kiihkon tai pahuuden ruumiillistumana. Insinööri on usein eräänlainen fundamentalisti, samoin skeptikko. Kaikelle on olemassa heidän ajattelussaan tarkka, joskin vielä usein tuntematon tieteellinen ja looginen selitys. Sekin on tietynlaista fanaattisuutta tieteellisen maailmankatsomuksen puolesta.

aut_30072.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 Kuinka fanaattinen fundamentalisti olen, sen voi päätellä oheisesta valokuvasta. Kuvassa fundamentaliset ajatukset ovat juuri kaikkein päällimmäisinä. Ei näytä kovin vaaralliselta.

Poliittinen fundamentalismi 

Yleisimmin fundamentalismi liitetään uskonnollisen kirjallisuuden yliarvostukseen. Politiikassa ongelma on yleensä päinvastainen. Mihinkään ei voi luottaa eikä mikään sopimus tai strategia ole päätöksenteon yhteydessä minkään arvoinen. Yksi melkoisen arvoton teos on Kurikan kaupungin strategia.

Olisiko syytä laatia nyt kunnollinen strategia yhteisin voimin. Ottaa mukaan strategian kehitystyöhön virkamiehet, päättäjät ja aloitelaatikon/netin kautta myös kuntalaiset, joiden ideat ovat julkisesti nähtävissä vaikkapa strategiaseminaarissa.

Sen jälkeen voitaisiin laatia, konsultin kanssa tai ilman, yhteinen pitävämpi strategia, johon suhtauduttaisiin tähänastista sitoutuneemmin.

Strategia, johon kukaan ei päätöksenteon hetkellä suhtaudu mitenkään, tai edes muista/tiedä sellaisen olemassoloa, on turha. Nyt voimassa olevan strategian kohdalla on tapahtunut juuri näin.

Kun strategia on laadittu, niin sen jälkeen siitä pitäisi tehdä valtuustolle Pyhä Kirja, johon suhtaudutaan fundamentalistin tavoin. Samalla on kuitenkin huolehdittava siitä, että strategiaa seurataan ja päivitetään. Se saisi olla jopa niin pyhä, että sen vastaista päätöstä tehdessä pitäisi strategiaa ensin muuttaa. Vaikka sitten samassa kokouksessa.

Nämä nyt olivat vain minun ajatuksiani eikä niiden takaa ehkä löydy kannatusta. Mutta kuten etusivulla sanonkin, tätä blogia ei kannata ottaa vakavasti. Toivon kuitenkin että Kurikan kaupungin strategia voitaisiin ottaa tulevaisuudessa minua vakavammin.

1 kommentti . Avainsanat: Politiikka, Uskonto

Synkkiä ajatuksia ja Bruno

Keskiviikko 24.12.2008 klo 0.42 - Juhani Eilola, 1.kuva Marko Stenius minusta, 2.kuva Minä itse Heittolantiestä

Olen nyt kirjoittanut vuoden iloisimpana päivänä vuoden synkimmän tekstin. Toivon totisesti että kaikki iloitsevat tästä päivästä. Haluan kuitenkin kirjoittaa tänään tämän tekstin myös kaikkien niiden ihmisten puolesta jotka kokevat synkkyyttä Jouluna esim. yksinäisyyden takia. Ehkä joku herää muistamaan heitä.

Synkkyyden päivä

ehdotus2.jpgMielialat heilahtelevat. Eilen näin enkelin, tänään näen vain synkkiä pilviä.

On joskus vaikeaa olla ystävällinen, vaikeaa olla puolustamatta itseään, vaikea kääntää hiljaisena toinen poski. Kuunnella kun joku puhuu  puolustus-kyvyttömästä ystävästä asioita joita nimetön puhuja ei tunne vaan ainoastaan uskoo tuntevansa.

On kuin sananlaskussa jossa lähdetään hakemaan villoja, mutta tullaankin kotiin itse kerittynä. Kuin mentäisiin kauppaan ostamaan lämmintä ylle, ja tultaisiin ulos kaupasta alastomana ja ilman rahaa. Kaikki menikin toisin kuin mihin vilpittömässä mielentilassa lähti.

Erityisen vaikeaa se on silloin kun ainoana ihmisenä maailmassa tietää mitä kaiken takana tapahtuu eikä sitä voi kertoa kenellekään. Muistan samantyyppisiä kommentteja erään toisen bloginpitäjän kirjoittamana.

Nyt ymmärrän miten pimeitä asioita taustalla voi tapahtua, asioita jotka estävät täysipainoisen osallistumisen koska niistä kärsiikin joku muu kuin minä. Kun yksin ja ainoana ihmisenä maailmassa on ottanut vastaan rienaavat yhteydenotot, niin tietää miten vaikeaa politiikka voi olla niille jotka laittavat itsensä kokonaan sen varaan. En karehdi hetkeäkään Matti Ollilaa, en Pekka Heikkilää, en Saarakkalaa enkä Parkkamäkeä! En vaihtaisi paikkaa heidän kanssaan. He ja kaikki muutkin valtuutetut ovat kunnioituksensa ansainneet.


Voiko kaiken sanomisensa harkita tarpeeksi tarkasti? Mitä seuraa kun julkaisen tämän? Seuraako siitä ilveilyä "Voi, voi raukkaa..." Seuraako siitä osanottoa ja siunausta ? Seuraako siitä vastalauseiden ryöppy koska en ole maininnut muita kuin neljä valtuutettua?

On mahdotonta keksiä mitä pahantahtoinen ihminen saa aikaan. Voi olla että lause johon tartutaan, on joku minulle täysin merkityksetön lause...

aut_0142.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tie voi olla joskus hyvinkin synkkä mutta silti se vie kulkijansa perille jos hän tietää kumpaan suuntaan tulee kulkea.Mutta että tämänkin päivän blogissa paistaisi ennen loppua aurinko. Minulle soitettiin ja kysyttiin mikä mies oikein on ollut Bruno Gröning.

Bruno Gröning oli hyväntekijä joka paransi sairaita. Ainakin hänen oma yleisönsä kertoi niin. Mutta hyväntekijän tie päättyi oikeudenkäyntiin ja kuolemaan sen oikeudenkäynnin aikana. Alla olevassa linkissä on videoita. Suosittelen vaikka tuon pdemmän version katsomista. En sen takia että yrittäisin vakuuttaa ketään ihmeparantumisista, vaan siksi että jokainen käsittäisi että teki ihminen mitä hyvää tahansa, niin aina voi käydä toisin kuin oli tarkoitus.

http://www.bruno-groening.org/suomi/film/defaultfilm.htm

1 kommentti . Avainsanat: Uskonto, Politiikka, Elämänhallinta

Mitä ihminen kaipaa

Maanantai 22.12.2008 klo 5.45 - Juhani Eilola, Kuvat: Anopin puutarhasta

Vaikka ihmiset ovat hyvin erilaisia, niin suurin osa ihmisistä haluaa elää tavallista elämää. He haluavat nukkua yönsä rauhassa, ilman huolia ja herätä uuteen aamuun ilman pelkoa siitä, miten selviän yli tästä päivästä.  

aut_0213.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monet uskonnolliset opit ja rituaalit ovat syntyneet mielen seesteisyyden tavoittelemisesta. Myös kristittyjen Raamattu kehottaa katsomaan taivaan lintuja jotka eivät murehdi huomisesta ja kuitenkin ne saavat ruokansa. Kerrotaanpa vielä kuinka paljon mieluummin Luoja huolehtii meistä, jotka kaikki olemme hänelle rakkaita. Raamatussa se lähtee tästä: "Etsikää ensin taivasten valtakuntaa, niin sen kautta saatte kaiken sen mitä tarvitsette ..."


Pitääkö kaupunkina lähteä siitä että ensin olemme huolissamme ja iskostamme sekä kuntalaisiin, henkilökuntaan että päättäjiin peruslähtökohdan "Me emme kuitenkaan selviä ellemme..." Meidän on pakko lopettaa, meidän on pakko olla tehokkaita, meidän on pakko leikata... meidän on pakko lomauttaa... meidän on pakko tapella! Me haluamme nöyryyttää sitä ja tätä....aut_0211.jpg

Vai pitäisikö lähtökohta olla toinen. Pitäisikö rakentaa murheeton tulevaisuus laittamalla lähtökohdaksi Kurikan hyvinvointi. Pyrkiä rakentamaan yhdessä "taivasten valtakunta" jossa jokaisen on hyvä elää ja asua. Nousta toivorikkaana uuteen aamuun ja tehdä iloiten työtä, oli yrittäjä, työläinen tai kaupungin hallintoon kuuluva henkilö.


Mitä näistä kahdesta erilaisesta linjasta seuraa? Mihin ne johtavat? Johtaako luottamus tulevaisuudessa taloudelliseen katastrofiin. Pelastaako meidät talouden kaatumiselta jokapäiväinen huoli ja kauhukuvien kylväminen? Pelastaako meidät viha kanssaihmisten tekemisiä kohtaan? Vai onko hyvyyteen perustuva tie sittenkin se parempi vaihtoehto ?

aut_0206.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miten em. linjat vaikuttavat mm. seuraaviin tekijöihin:

-Tahtoon avioliiton jälkeen jäädä Kurikkaan ja perustaa tänne perhe

-Tahtoon hyväksyä kaupungin talouden kriisit ja osallistua niiden hoitoon mm. väliaikaisella kunnallisveron korotuksella

-Tahtoon perustaa Kurikkaan yritys tai tahtoon käyttää tätä arkipäivän elinympäristönä vaikka kävisikin muualla töissä

-Tahtoon kehittää kaupungilla omaa työtä ja olla kuntalaisten uskollinen palvelija

-Mikä sen kokonaisvaikutus elämäniloon ja elinvoimaan on ?


En anna vastauksia, annan vain kysymyksiä.

aut_0209.jpgOlen lukenut useita kertoja Novetos-nimisen yrityksen sivuja. Tässä niiltä sivuilta yksi mielenkiintoinen ja mielestäni oikeinkin tärkeä linkki vastaa ainakin osaltaan näihin kysymyksiin:

Ihminen kaipaa innostusta ja arvostusta 

1 kommentti . Avainsanat: Uskonto, Elämänhallinta, Politiikka, Luonto

Blogikirjoittelua ja Kurikan kehittämistä

Torstai 18.12.2008 klo 6.40 - Juhani Eilola

Salaisuuksia blogikirjoittelusta: 

Blogien ylläpitäjillä on salaisuuksia ja toimintoja jotka koskevat näitä blogeja.  Paljastetaan niitä nyt ensimmäisenä. Ensimmäinen salaisuus on se, että vaikka olisin sängyn pohjalla aamulla klo 6.40, tämä blogijuttu ilmestyy näkyviin siihen aikaan. Toisinsanoen ihmisten nukkumisesta voidaan vetää vääriä johtopäätöksiä.

Toinen salaisuus on se että blogi jättää ylös siellä kävijöiden jäljet. Jos joku käyttäytyy rikollisesti tai törkeästi muita kohtaan, voi kotisivukone toimittaa jäljet tutkintaa varten. Selville voidaan saada rikostapauksissa mm. käyttöjärjestelmä, selain, se mistä linkistä sivustolle on tultu ja kone josta viesti on kirjoitettu.

Kenelläkään ei siis ole minkänlaista varaa toimia rikollisesti. Tosin tietojen luovutus tapahtuu vain silloin kun rikollista tai herjaavaa käyttäytymistä esiintyy.

Omaa päiväkirjaa: 

Vietin kaksi aktiivista kuukautta Matin blokissa omalla nimelläni. Omasta mielestäni olen osoittanut siellä kunnioitusta jokaista ihmistä kohtaan vaikka kirjoitinkin liikaa.

Yhden viestin kirjoitin "ironisesti" jotain toista ihmistä vastaan nimeltä mainiten. En ymmärtänyt ottaa huomioon että ihmisillä on työtovereita, perheenjäseniä ja lapsia. Hän otti minuun yhteyttä ja korjasin virheeni heti, vieläpä työaikana. Onnea hänelle kaikessa tulevassa elämässä tästä eteenpäin !

Toivon ettei koskaan tule enää vastaan tilannetta jossa ulkopuoliset ihmiset joutuvat millään lailla häpeämään miestään, vaimoaan, lapsiaan tai ketään näiden juttujen takia.

Muistakaa kun kirjoitatte muista ihmisistä mihin tahansa, se ei koske vain heitä. Se koskee hänen edustamaansa ideologiaa, perhettä, työpaikkaa ja erityisesti lapsia. Se on pakko oppia muistamaan! Kurikkaa ja ympäristöä ei kerta kaikkiaan enää kehitetä pahoilla puheilla tai oman egon kohottamisella. Ne keinot saavat olla nyt tiensä päässä.

Jos joku huomaa minkä tahansa sellaisen kohdan blogiteksteissäni, huomauttakaa vaikka ette olisikaan asianosaisia. Ketään ei loukata enää vahingossakaan. Olkoot puheet tästä lähtien vain hyvää tahtovia.

Vahingoittaminen on helppoa 

Itselleni jäi paljon taustamateriaalia yhteydenottojen takia. Niistä saisi aikaan  millaista häväistymateriaalia tahansa melkeinpä kenestä tahansa. Mitä hyötyä siitä olisi ? Tiedän että ihmiset ovat kuten Matti sanoo, raadollisia ja syntisiä. Siinä on tarpeeksi heidän itsensä kannettavaksi. Siihen ei kenenkään tarvitse lisätä mitään.

Mutta on siihenkin tultava korjaus. Ei raadollisuus saa olla mikään syy toimia ajattelemattomasti kanssaihmisiä kohtaan. Ihmisten painostus ja kaikenlainen lyöminen kerta kaikkiaan pitää loppua.

Kohteena ei ole helppo olla

Myös minä olen ollut kohteena. Ajattelin että kestän mitä tahansa eikä sellaisia asioita edes elämässäni ole missä joutuisin vaikeuksiin. Mutta pahantahtoinen ihminen löytää niitä aina. Jos hän ei löydä niitä minusta niin hän löytää niitä työtovereista tai perheenjäsenistä.

Olen onnistunut muutamassa asiassa. Mielestäni olen rauhoittanut keskustelua. Pitkä kirjoitettu kommentti mistä tahansa aiheesta keskeyttää kiihkeimmän vuodatuksen. Olen saanut tukea tähän saakka mm. uudelta valtuuston puheenjohtajalta Pekka Heikkilältä
ja yrittänyt olla rauhoittava tekijä.

Nyt rauhoittava tekijä poistuu hetkeksi aikaa Matin blogeista. Täällä minua ei kukaan rajoita eikä millään tavoin hallitse. Saan olla oma itseni ja nauttia siitä mitä kirjoitan.

Vielä kerran

Voisiko Kurikan koko "poliittinen kerma" unohtaa kaikki mahdolliset julkiset antipatiat toisiaan kohtaan. Ymmärrän että oikein asiaan on vaikeaa keskittyä. Se ei ole niin mielenkiintoista. Mutta jos keskitytte toisiinne, niin pyrkikää rakentamaan siltoja eikä hävittämään niitä lopullisesti.

Sama koskee meitä ulkopuolisia. Joskus näyttää siltä että meillä on valtuutettu jonka ympärillä haukkuu terrierilauma ja kokeilee kestääkö sidostesukka.

Korjataan tapamme, ollaan ihmisiksi ja kehitetään Kurikasta myönteisiä mielikuvia. Ota yhteyttä sähköpostitse jos et halua kommentoida. juhani.eilola@kurikanseutu.fi

8 kommenttia . Avainsanat: Tietotekniikka, Politiikka

Kurikan kaupunginvaltuusto 15.12.

Keskiviikko 17.12.2008 klo 11.24 - Tigru, yli-innokas tiikeri

Kerrotaan se nyt mytologiankin muodossa muistoksi historiallisesta päivästä. Kaikkihan perustuu siihen että kokoomus ja perussuomalaiset pudottivat vaaleissa vahingossa munankuoren puusta niinkuin Nalle Puh aikoinaan.

Taivaankannen kannattelijat

Kurikassa on jonkin aikaa pidetty yllä Nalle Puh -neuroosia. Melkein kaikki ovat pelänneet että taivas putoaa niskaan. Joidenkin mielestä se putoaa väistämättömästi, joidenkin mielestä taivasta on kannatellut vain titaani jonka nimi on Matti Ollila. Kreikkalaisessa jumaltarustossa Atlas kannatteli taivasta paitsi käsillään, myös päällään.

Uuden Kurikan kaupunginvaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran 15.12.2008 ja valitsi johtoonsa uuden titaanin. Sydämelliset onnittelut Pekka Heikkilälle myös minun puolestani. Luotan sinuun tehtävässäsi lyhyen tutustumisemme jälkeen ja toivon että kaikki laittavat pois antipatiansa ja antavat tukensa valtuuston puheenjohtajalle, kuin myös koko puheenjohtajistolle. Lasse Mukkala on pitkäaikainen yhteistyökumppanini kylien kehittämistoiminnassa, Raimo Mäkynen on johtanut puhetta aikoinaan nuorisolautakunnassa jonka jäsen olin ja Juha Mikkilästä parhaiten mieleen on jäänyt tietenkin tilanne jossa hän kehui minua rauhalliseksi ja luotettavaksi perheenisäksi. Kurikkalaisia teitä laitoimme myös joskus hallituskauteni aikana yhdessä järjestykseen. Toivottavasti Juha muistat vielä pitää Hakunintietä ylhäällä listalla.


Lappalaiset ovat kannatelleet taivaankantta pystyttämällä patsaan, vereldenradin (maailmanpatsaan) maan ja taivaan väliin. Maailmanpatsaan ääressä palvottiin "veralden olmai" -jumalaa, jonka uskottiin ylläpitävän koko maailmaa.

Toivottavasti Kurikassa ei tällaista maailmanpatsasta tarvita ja Matti "Nimrod" Ollila saa siirtyä uusiin tehtäviin valtuustossa myöhemmin tehtävien valintojen mukaan. En tarkoita patsaalla kielteistä asiaa, vaan vain sitä että nykyinen johto ottaisi vastaan sen vastuun joka kuuluu nyt heille eikä odottaisi että vanha puheenjohtaja olisi vielä vastuussa taivaiden kannattelusta.

Suora selostus valtuustosalista

Koska pidin yllä valtuustosta suoraa lähetystä, en puutu muihin valintoihin muutoin kuin onnittelemalla myös hallituksen puheenjohtajistoa. Toivottavasti Margit Parkkamäki, Pentti Ylinen ja Maire Lammi saavat hallituksessa valmistelurauhan ja myös kaiken mahdollisen tuen kurikkalaisilta. Onnittelut erityisesti Margitille, koska sinulla tulee olemaan nyt kädet uskomattoman täynnä työtä. Olet mukana niin monessa ja vielä aktiivisuutta vaativassa tehtävässä että tarvitset jaksamista ja terveyttä!

Viime kauden puheenjohtaja antanee sinulle hyviä neuvoja alkuun pääsemisessä. Hän on se Nalle Puhissa mainittu Viisas Pöllö.

Ja ettei nyt unohtuisi, niin uusi kaupunginjohtajakin valittiin. Onnea myös Paavo "Risto Reipas" Tyrväiselle ! Hän on tulossa "Puolen hehtaarin metsään" Luumäeltä.

Suora selostus löytyy klikkaamalla: Valtuusto 15.12.2008

Talousarvio eli Sammon taonta

Agricola sanoi aikoinaan että Väinämöinen oli virsien takoja. Tietynlaisella tiedolla, kasvatuksella, ohjauksella ja manipuloinnilla voidaan takoa kasaan mitä tahansa. Myös Kurikan talousarvio.

Olin kokouksesta pois talousarvion käsittelyn aikana. Olen kuullut kuitenkin jälkikäteen että sitä taottaessa salista kuului normaalia suurempi kalske ja meteli. Budjetti oli kuuma ja tulinen, sitä käännettiin, taottiin jälleen, lisättiin rautaa ja lopulta saatiin taos valmiiksi.

Nyt kun takojat katsovat taideteosta, niin siihen ei olla hikisestä illasta huolimatta tyytyväisiä. Sammon rattaat pyörivät tehottomasti, korvat joista sitä nostetaan, ovat liian pienet sillä Sampo on aivan liian täynnä investointeja ja juuret eli käyttötalousmenot ovat aivan liian lujassa Kurikan maaperässä.

Mitään ei voi enää muuttaa.

Taitava takoja, Seppo Ilmarinen

Ilmarinen keräsi aikoinaan kultaa ja hopeaa ja rupesi tekemään niistä naista itselleen. Pumpattava Barbara ei käynyt, se ei saanut olla täynnä ilmaa vaan sen hiusten piti olla kultaa ja pään hopeaa.

Tulevaisuuden Sammon taonnassa on oltava taitava. Talousarviossa ei saa olla ilmaa, vaan kaiken on oltava arvometallia. Tyhjää ei kannata takoa.

Mutta miten saadaan pidettyä luolat ja polut kunnossa ja infra muutenkin sellaisessa kunnossa ettei hopeaa ja kultaa tarvitse lähteä hakemaan muualta.

Viimeaikaisten tekstieni johdosta minusta on vedetty johtopäätös ettei "puolen hehtaarin metsän" käyttötalousmenoihin eli Nasuun ja Puhiin ei saa sattua. En tiedä ottaneeni sellaista kantaa missään, mutta sen tiedän että kuntaliitos tuo jokaiselle metsän eläimelle viiden vuoden työsuhdeturvan ja eläinten vähentäminen on luonnollista poistumaa lukuunottamatta asia johon voidaan palata vasta viiden vuoden kuluttua. Nasun ja Puhin palkkakulut eivät ole ainoa käyttötalousmeno.

Tulevaisuudessa tarvitaan vain paljon hyväntahtoisuutta jokaista metsän asukasta kohtaan.

Jolla on korva se kuulkoon mitä Nalle Puh sanoo!

6 kommenttia . Avainsanat: Politiikka, Ikivihreitä, Mytologia

Vanhemmat kirjoitukset »