Kuntakartat jaossa

Perjantai 10.2.2012 - Juhani Eilola

Sain tänään sähköpostissa esityksen uudeksi kuntajaoksi. Esitys on mielestäni aivan hieno. Tarkoitus on karsia nykyiset kunnat yhteen. Virastotalo rakennetaan kuntalaisten kannalta keskeiselle paikalle Piippolaan.

Kuntakartta kävi lausuntokierroksella pääkaupunkiseudulla eilen. Alueen kunnilla oli kaksi sekuntia aikaa antaa lausuntonsa. Määräaikaan mennessä vastauksia ei saapunut ja virastojen siirto Helsingistä Piippolaan alkaa maaliskuun alussa.

1kunta.jpg


6 kommenttia . Avainsanat: Kuntauudistus

Nettikeskustelijat

Torstai 9.2.2012 klo 1.10 - Juhani Eilola

Nettikeskustelijat

Eduskunta.net -sivulla on aika mielenkiintoinen teksti nettikeskustelijoista ja nettikirjoittajista yleensäkin. Minähän itse tietysti olen heistä yksi ja koska harrastan itsetutkistelua, niin keskityin kyseiseen tekstiin oikein kunnolla itseäni tutkien.

Kirjoittaja aloittaa tekstinsä:

"Heitä yhdistää eriytyneisyys, suoranainen syrjäytyminen, itsekeskeinen ajattelu, ylevä tai lattea narsismi ja loputon, rajoittamaton halu osallistua yhteiskunnalliseen ja teemakohtaiseen keskusteluun. Heistä harva kantaa vastuuta tai tuntee sellaista. Netti on tarjonnut uuden kanavan tuhrata voimia, suunnata patoutumia ja antaa tuta."

Kyseinen kirjoittaja on aika selkeästi kyllästynyt muutenkin elämäänsä kirjoittajana ja kirjoittanut oman tekstinsä siihen tyyliin ettei siitä tai mistään muustakaan voi kukaan kirjoittaa. Tai ainakaan sitäkään ei oikein voi arvostella syyllistymättä niihin syytöksiin joita hän esittää ketä tahansa kirjoittajaa kohtaan. Jopa itsensä lainaajankin hän onnistuu syyllistämään ja tekemään ikäänkuin itsestään ainoan asian taitajan.

Mutta kyseinen teksti kannattaa lukea ajatuksella. Olenko minä narsisti, olenko syytösten kohde? Jos olen, niin mitä sitten? Pitääkö tuntea pisto sydämessä? Onko taidemaalari tai musiikkitaiteilija samanlainen? Onko hänen ilmaisunsa sallittavampaa? Kaikesta lukemastaan voi aina oppia. Varsinkin oppia olemaan hiljaa ja huomata ettei voi osallistua minkäänlaiseen keskusteluun tai minkäänlaiseen tuottavaan ilmaisuun olematta syyllinen johonkin mielen sairauteen.

No jos ei uskalla kirjoittaa nettiin ja osallistua keskusteluun, niin kannattaa kirjoittaa postikorttiin ja muistaa ystävää! Sillä tavalla pysyy hyvä mieli. Muskan vanha kappale lohduttaa ketä tahansa joka kokee kirjoittamisen nyt synniksi. Videolla punaisessa kitarassa ja vähän laulaakin kurikkalainen Jukka Riitaluoma!

2 kommenttia .

Kuutamolla

Keskiviikko 8.2.2012 klo 0.49 - Juhani Eilola

Olin äsken 13 km:n lenkillä ja kyllä oli kaunista! Pakkasta oli 24 astetta, mutta kun oli pukeutunut hyvin, niin se ei haitannut.

Mutta kuutamo, uskomatonta miten aurinko heijastuu kuun hiekka-aavikosta ja siitä syntyy kuin lamppu taivaan kanteen. Lamppu joka valaisee lumisia teitä ja piirtää puiden oksista aavemaisia kuvioita maan pintaan. Tai valaisee veteen ja lumisiin maisemiin kuunsillan. Aina joskus maailma on silmiinpistävän kaunis.

Ne samat maisemat jotka toisena päivänä eivät näytä miltään, ovat toisena päivänä kuin satukirjasta. Ja ne maisemat jotka joskus olivat kuin parhaasta prinsessasadusta... ja niin he elivät onnellisina elämänsä loppuun saakka... kuinka siinä lopulta kävi, elivätkö ?

Ja vielä kerran. Muistakaa tänään kirjan päivä Kurikan kirjastossa klo 9.00 alkaen. Sieltä löytyy ne parhaimmat sadut ja myös faktat ja uskomukset kuusta...

1 kommentti .

Lainan päivä

Tiistai 7.2.2012 - Juhani Eilola

Huomenna vietetään Kurikan kirjastoissa lainan päivää. Molemmissa kirjastoissa päivä alkaa klo 9.00 ja vierailevina tähtinä on mm. kolme kurikkalaista kirjailijaa sekä tietysti Ryskööremmi ja EP:n musiikkiopiston oppilaita. Kahvia ja kaikkea muutakin mukavaa on myös tarjolla.

Lue tarkemmin kirjaston Krannit ja Plokkari -sivustoilta.


Kurikkalaista kulttuuria

Kurikassa on useita kirjailijoita joista siis kolme vierailee huomenna Kurikan kirjastossa. Kannattaa mennä katsomaan. Myös Ryskööremmi ja musiikkiopisto edustavat jo perinteistä kurikkalaista kulttuuria.

Kurikan kehittyvän musiikin yhdistys KEMU edistää omalla sarallaan kulttuuria. Siitä seuraavassa näyte. Video on minun kuvaamani ja leikkaamani, mutta nyt on tarkoitus esitellä musiikkia. Kuuntele sillä korvalla!

Huomenna mukaan

Te jotka ette tunne näitä kurikkalaisia kirjailijoita tai ole kuulleet esim.  Ryskööremmiä aikaisemmin, niin kannattaa huomenna löytää aikaa.

Oli tarkoitus kirjoittaa tämä blogi vasta huomenna, mutta näin on enemmän aikaa valmistautua.

1 kommentti .

Pohjanmaan Valtias

Maanantai 6.2.2012 klo 0.22 - Juhani Eilola

7-9.6. Senaatintorilla järjestetään pikkuusen häjymmät pidot eli Etelä-Pohjanmaan oma maakuntajuhla. Pitojen valmistelua voi seurata projektipäällikön pitämästä häjystä blogista. Ja voithan olla itsekin sen verran häjy että osallistut vaikka näytteilleasettajaksi.


Kuntourheiluseura Häjyt

Paitsi pitojen järjestäjinä ja elokuvana, Häjyt ovat järjestyneet myös kuntourheiluseurana. Ja aktiivisena sellaisena. Kurikkalaisiakin on mukana vaikka kuinka. Seuraava Häjyjen tempaus on 3.3. Botniahallin 400 metrin radalla juostava Maraton ja puolimataron. Ei se tee kun vähän yli 105 kierrosta ;-)

Ja tottakai heilläkin on omat nettisivut: Hajyt.net

Häjyt -teema

Alunperin Härmästä lähtenyt Häjyt -teema on tullut erottamattomaksi osaksi pohjalaisuutta. Ei se mielestäni aluksi mikään ylpeilyn aihe ollut, mutta kuvasi kai jo silloin periksiantamatonta pohjalaista luonnetta. Puukot ovat jääneet Kauhavan omaisuudeksi ja väkivalta on vaihtunut Lauri Tähkän myötä muille elämän osa-alueille, vaikka vielä seuraavassa videossa puukkoa vuoleekin. 

Pohjanmaan Valtias

Varsinainen syy miksi valitsin tänään tämän aiheen on se, että haluan muistuttaa kaikkia Kurikan omista häjyistä. Duudsonit ja Rehupiikles muistetaan, mutta muistetaanko Pohjanmaan Valtias, jonka takana ovat yrittäjät Kurikan Jurvasta! Käy tutustumassa heidän sivuihinsa.

2 kommenttia .

Jurva maailmankartalle

Sunnuntai 5.2.2012 - Juhani Eilola

9-14.7. järjestetään Jurvassa ja Teuvalla kenties Kurikan mittakaavassa kaikkein suurin tapahtuma kautta aikain. Nikkari-Jukola Jurvassa oli aikoinaan iso tapahtuma, mutta kahden osakilpailun tapahtumana FIN5 taitaa tuoda Jurvaan sitäkin suuremman ihmismassan. Parhaimmillaan väkeä voi olla 9-10.7. Jurvassa jopa 10.000 ihmistä päivittäin. Oheisessa videossa otteita Imatran FIN5 -tapahtumasta.


FIN5 ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen FIN5 -viikolle on alkanut ja muutamassa päivässä ilmoittautuneita on tullut 644 kappaletta. Tavoitteena on käsittääkseni vähintään 3500 suunnistajaa, jotka useinmiten saapuvat tällaisille viikoille perheineen.

Eniten ilmoittautuneita on vielä Jurvan lähialueilta, mutta myös Belgiasta, Venäjältä ja Ruotsista on jo tullut ilmoittautumisia. Ilmoittautuneiden listaa johtaa Seinäjoen Rasti-Jussit 33 suunnistajalla, toisena Lapuan Virkiä 25 suunnistajalla ja kolmantena Helsingin suunnistajat 20 suunnistajalla. Rasti-Kurikan suunnistajia on ilmoittautunut 12 kappaletta joissa olen itsekin mukana.

FIN5 -sivusto löytyy osoitteesta www.2012.fin5.fi

Tässä videota metsästä viime vuoden FIN5 -tapahtumassa. Jollakin suunnistajalla on ollut actionkamera mukana ja voit seurata kaatumista myöden etenemistä sekä maastossa että kartalla. Yritän saada kesällä samanlaista kuvaa jostakin osakilpailusta.



Oheistapahtumat ja majoitus

Jos haluat vuokrata tapahtumalle omia tilojasi majoitukseen tai liittää tapahtumia FIN5 -tapahtuman oheistapahtumiin, niin ota yhteyttä em. sivulta löytyviin yhteyshenkilöihin. Tapahtuma on tosiaankin mahdollisuus, ei riesa kurikkalaiselle ja jurvalaiselle yrityselämälle ja yksityistalouksille.

Ja loppuun paikkakunnalla syntynyttä ja aiheeseen sopivaa gospelia. Jurvalainen pastori HM Ojala soittaa hienosti ja laulaa kapeasta polusta. Kaikki eivät näinä suvaitsemattomuuden aikoina pidä gospelista mutta tuosta soitosta ei voi kai olla kukaan pitämättä. Jurvalaisten kustannuksella aina pilaillaan. Jurvalaisen kuulemma tuntee siitä että vähintään kaksi sormea puuttuu. Ojalalta ei puutu!

1 kommentti .

Hippa

Lauantai 4.2.2012 klo 12.29 - Juhani Eilola

Painajaiset ovat mietityttäneet vielä tänäänkin sen verran paljon että valitsin sen päivän aiheeksi. Painajaiset eivät aina merkitse sitä mitä niissä nähdään. Tuo johdantovideo kertoo hyvin piinaavasta painajaisesta.

Johdantovideo:

Painajainen kuntauudistuksesta

Viime aikoina eniten askarruttanut painajainen on tietenkin hallituksen valmistelussa oleva kuntauudistus. Onneksi senkin täytyy päätyä lopulta pelkkään hippaan.

Painajainen Kurikan kaupungin taloudesta

Myös Kurikan kaupungin talouskehityksestä on nähty painajaisia. Painajaiset ovat vallanneet ajatukset aika ajoin jo niin ettei normaaliin talouden tasapainottamiseen ja kehittämiseen enää kohta kiinnitetä mitään huomiota.

Se että isot linjat valtaavat koko painajaisen, on ikävä asia koska pienet ja oikeita kestäviä säästöjä tuovat, ketään haittaamattomat ja ympäristöä kehittävät/säästävät uudistukset jäävät käsittelemättä. Jätetään ne seuraaville sukupolville - hippa.

Painajainen ELM Streetillä

Kun vanhin poika oli hiukan toisella kymmenellä, niin meille tuli ongelma hänen nukkumisensa kanssa. Hän pystyi lähestulkoon valvomaan viikon yhteen mittaan. Mikään ei auttanut kunnes paljastui että hän oli katsonut Hermannin kanssa lapsilta kielletyn elokuva lastenmurhaaja Freddy Gruegeristä. Hänet kohdattiin aidosti painajaisissa.

Aiheesta on tehty yhteensä kuusi elokuvaa ja sarja päättyy Freddy Gruegerin ja  painajaisten kuolemaan.

Mutta niin vain kävi että ELM Streetin painajainen alkoi uudelleen. Seitsemäs elokuva oli nimeltään "Uusi painajainen". Niin käy ihmiskunnallekin. Kuljemme painajaisesta toiseen elleivät uudistuksemme ole alusta saakka kaikin tavoin kestäviä. Ja siitä jokainen voi olla aivan varma että esim. kuntauudistuksissa keskittäminen ei ole lähellekään synonyymi kestävälle kehittämiselle. Päinvastoin, painajainen syvenee ja johtaa uudistusten jatkuvaan kierteeseen joka on kohta kunnan päätehtävä. Vanhukset, lapset, sairaat ja sosiaaliset ongelmat hoidetaan vain siinä sivussa leikatuin varoin. Ja Kauno Kyvykäs saa lisää virtaa. Rahat menevät konsulteille ja kehittäjille kun ne voisivat mennä kokonaisuudessaan palvelujen pyörittämiseen ja varsinaiseen työntekoon.

Mutta Toivossa on hyvä elää sanoi lapamato!

8 kommenttia .

Voin hyvin ja hyvin huonosti

Perjantai 3.2.2012 klo 0.08 - Juhani Eilola

Olen ollut tänään aika hankalien mietteiden äärellä eikä blogitekstiä sen takia meinaa millään syntyä. Olen toisaalta huolissani kolmenkin ihmisen jaksamisesta ja iloinen siitä että yksi on selvinnyt koulukiusaamisesta onnelliseen aikuisuuteen ja voi sanoa:

"Nykyään elän onnellista elämää ja hymyilen päivittäin".


Ajattelemattomuudestako on kysymys?

Kiusaaminen voi kohdistua paitsi koululaiseen, työpaikalla myös aikuiseen. Meillä on tästä tuore valtakunnallisen uutiskynnyksen ylittänyt esimerkki. Mutta ennenkuin mennään eteenpäin, niin haluan lainata tänään saamastani sähköpostitekstistä toisenkin kohdan:

"Herkästi unohdetaan, että myös aikuinen voi olla kiusaaja, ennakkoluuloillaan, piittaamattomuudellaan ja syyllistämisellään, niin lapsia kuin toisia aikuisia kohtaan."

Minusta tuntuu että tästä on usein työpaikoillakin kyse. Ei haluta opastaa uutta ehkä itseä koulutukseltaan pätevämpää työntekijää tai sitten toisaalla ei arvosteta pitkäaikaista työntekijää eikä hänen ammattitaitoaan vaan annetaan ymmärtää että tämän nyt osaa kuka tahansa. Melkoinen loukkaus jos kyse on minun elämäntyöstäni - vaikka sen joku muu osaisikin. Se mitä ihminen on ehkä kuvitellut arvostetun, katoaa kuin tuhka tuuleen. Saattaa olla että ainoan tunnustuksen lopulta saa eläkejuhlapuheessa jos siinäkään. Aivan varma merkki kaikkien mittareiden mukaan työpaikkakiusaamisesta on eristäminen työyhteisöstä.

Kun olin eduskunnassa siellä oli juuri valmistunut ns. varhaisen puuttumisen malli, jossa ongelmiin puututtiin aina työntekijän edun kannalta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Puuttumisen syy saattoi olla joko työntekijästä itsestään tai työyhteisöstä johtuva syy. Nyt myös Kurikan kaupungilla sellainen on juuri valmistunut ja jaettu henkilöstölle tutustuttavaksi. Toivoa vain sopii että jokainen tutustuu siihen ja oppii myös ymmärtämään itseään.

Jälkikirjoitus aamulla:

Näin viime yönä painajaisia jotka ylittivät painajaisten painajaisetkin. Tapasin paljon tuttuja ihmisiä niin että paikalla oli vain jokaisen ihmisen pimeä puoli. Niitä on meistä jokaisella. Sitä suuremmalla syyllä elämässä pitäisi miettiä: Enhän minä itse ole pimeällä puolella se ongelmien aiheuttaja. Joko omien tai työtoverin?

Sun särkyä anna mä en!

3 kommenttia .

Vihan punttisali

Torstai 2.2.2012 klo 0.20

Ihmiset hakevat vihan punttisalilta, sosiaalisesta mediasta ja keskustelualueilta päivittäisen adrenaliinipiikkinsä.  "Pitäisi olla olemassa jokin taho joka huolehtisi pahimmista (presidentti)ehdokkaita koskevista rikoslain vastaisista kirjoituksista."
Eilen televisiossa politiikan kommentaattori Jussi Lähde


Vihan punttisali

Toiset käyvät lenkillä ja toiset punttisalilla pysyäkseen fyysisesti hyvässä kunnossa. Molemmat kasvattavat kuntoa omilla tavoillaan. Joku omaksi ilokseen ja terveydekseen, osa pullistellakseen.

Olemme saaneet lämpimin ajatuksin ja tuntein vuosikausia nauttia ja seurata ystäviemme elämää Facebookin kautta ja lukea poliittista keskustelua blogeissa jopa niin, että on syntynyt termi blogijohtaminen. Kadunmiehen poliittiset lihakset ovat kasvaneet kohisten. Nyt on millä pullistella. Osalla kasvu on tapahtunut laillisin keinoin ja osalla kiellettyjen keinojen avulla vaikka sitä ei tunnusteta ennenkuin joudutaan testiin.

Facebook on ollut tähän saakka aika hyvin suojassa vihapuheilta kun taas blogit ovat laukoneet käräjäsaleihin ja tuomioihin saakka yltäneitä totuuksia lähimmäisistämme.

Presidentinvaaleissa ovat tunteet kuitenkin kuohahtaneet yli äyräiden ja Facebook -kaveruudetkin ovat koetuksella. Poliittiset näkemykset, suvaitsevaisuus ja käsitykset seksuaalisesta suuntautumisesta ovat ennen näkemättömän huomion kohteena.

Apinoiden planeetta

Meillä on ongelma. Kun omat moraaliarvomme joutuvat koetukselle, niin ei siinä mitään. Jokaisen pitäisi saada pitää omat käsityksensä tietonaan ja myös kirjoittaa siitä kunhan vihapuheiden rajoja ei ylitetä.

Homokeskustelu on varsinkin niille jotka vannovat perinteisten kristillisten arvojen nimeen vaikea asia. Sananvapautta ei pidä rajoittaa mutta pitää muistaa sekin ettei tällaisten käsitysten saa antaa muuttua vihapuheiksi eikä edes vihan tunteeksi jos haluaa pysyäkin niissä perinteisessä arvoissa. On huolehdittava ennen muuta oman sielun puhtaudesta eikä antaa muiden ihmisten valintojen myrkyttää omaa mieltä.

Elleivät perinteiset arvot kelpaa kansakunnalle, niin silloin kansakunta luo uusia arvoja joista se kantaa vastuunsa. Mutta kaikkien, sekä vanhojen että uusien arvojen edustajien tulee kantaa vastuu siitä ettei viha pääse valloilleen ja se lopulta tee tästä maasta apinoiden planeettaa.


Olin joskus SA-Int Shown järjestelytoimikunnassa Lapissa. Vierailevina esiintyjinä olivat Kirka ja Virve Rosti. Kirka viihtyi USA-paitoineen enemmän keikkabussissa, mutta Virve oli moneen otteeseen mukana lavalla kun kasasimme sitä.

Kaikki ei tapahtunut aivan työsuojelumääräysten mukaisesti ja pudotimme kattorakenteita kasattaessa vahingossa hirren lavalle. Oli vähällä osua laulajattareen, mutta hän antoi vahingon nopeasti anteeksi enkä tiedä muistaisiko hän edes tilannetta enää kymmenien vuosien jälkeen. Tuon tapahtuman jälkeen Virve on kuitenkin ollut yksi suosikkilaulajistani. Ja kas, jo tuolloin hänellä oli valikoimissaan kappale Apinoiden planeetasta.

Kommentoi kirjoitusta.

Elämän tarkoitus

Keskiviikko 1.2.2012 - Juhani Eilola

Aloitetaan poikkeuksellisesti lyhyellä videopätkällä. Tiedätkö elämän tarkoituksen Mikko Vaismaa?


Yleisiä vastauksia elämän tarkoituksesta:

- jatkaa sukua niinkuin mikä eläin tahansa
- All you need is love (The Beatles)
- tärkeintä elämässä ovat nautinnot
- rikastua ja saada mainetta
- valmistautua ikuisuuteen
- hallita ja varjella planeettamme elämää
- kritisoida ja olla katkera Kurikan kunnallispolitiikasta

Voit täydentää listaa oman makusi mukaan, mutta laitan tähän väliin tuon Beatlesien kappaleen, koska se sopii hyvin nyt käynnissä olevaan presidentinvaalikampanjaan jossa useimpia puhuttelevat nyt ehdokkaiden rakkaustarinat. Videolla on hyvin samanlainen meno kuin kampanjatilaisuuksissa ;-)

Herra kaikkitietävän vastaus

Entä onko Juhanilla, Kurikan Dr. Philillä, herra kaikkitietävällä vastaus elämän tarkoitukseen? Ikävä vastata että ei ole. Ainoastaan sen tiedän että ensimmäisessä asuinympäristössämme Eedenissä elämän tarkoitus oli ehkä selkeämpi. Nauttia elämästä ja paratiisin antimista.

Ihminen vain vähän pilasi sen. Katsoin äsken elokuvan "Syytön mies". Niin on maailma mennyt pieleen että syyttömistä tulee syyllisiä ja syyllisistä pulmusia. Joskus tuntuu että elämän tarkoitus on itsekkyys, väkivalta ja toisen alistaminen. Mutta ehkä maailmankatsomukseni onkin oikea ja on sittenkin  olemassa joku saatana joka meitä kiusaa ja saa tekemään pahaa. Ehkä elämän tarkoitus onkin pujottelu hyvän ja pahan pujottelurinteessä ja voittaa - tai ainakin olla voittajan joukkueessa.

Ehkä jokaisen oma elämän tarkoitus syntyy tai ainakin näkyy asenteesta. Siksi on yksi kappale jonka ehdottomasti haluan tässä soittaa. Toivon että tämän kuuntelee jokainen kurikkalainen vaikka onkin jo ennestään tuttu kappale, ehkä sen kertosäe herättää taas uudestaan uutta toivoa.

Siinä, aivan upeaa! Vanhukset ja nuoret rinnakkain elämässä mukana nuoren laulajan kanssa!

Kommentoi kirjoitusta.

Se liikkuu sittenkin

Tiistai 31.1.2012 klo 0.54 - Juhani Eilola

Viime viikon suunnistuksen harjoitusohjelmassani oli lauantaiaamuna vauhtikestävyysharjoitus 20-40 minuuttia ja sunnuntaina pitkä lenkki. Aivan tarpeeksi kova yhdistelmä näin huonokuntoiselle vanhalle miehelle.

Työkaveri oli nähnyt minut sunnuntain hiukan yli 20 kilomerin lenkin loppupuolella. Olin kuulemma juuri ja juuri liikkunut. Mietti että mitä hyötyä, eikö olisi parempi jäädä kotiin tai mennä autolla?

Mutta niinkuin kaikessa elämässä, kaikki ei ole aina sitä miltä se näyttää. Tarkoituksena voi olla joku muukin kuin mahdollisimman suuri tehokkuuden osoitus lenkin varren katselijoille. Kaikki eivät lenkkeile näyttävyyden takia. Ei ainakaan kukaan harmaahapsi.

Hitaan liikkumisen syynä voi olla vaikkapa ulkoilmasta nauttiminen, omien ajatusten kuunteleminen, rauhoittuminen, hyvä rauhallinen kappale korvalappustereoista eikä ihan vähäisimpänä, tarkoitus edetä tietyn sykkeen mukaisella tasolla joka on tehokkain tapa saada tulevana kesänä niitä tehoja tarpeeksi. Toisinsanoen harjoitella eikä esittää.


Kaikki mulle heti, olen paras

Nykyajassa on kaksi silmiinpistävää piirrettä verrattuna entisen maailman menoon. Niitä piirteitä löytyy yhä enenevissä määrin meistä kaikista. Eivätkä ne ne ole aina kunniaksi meille, sillä molemmat piirteet voidaan kai laittaa jonkinasteisen itsekkyyden piikkiin.

Ensinnäkin ihmiset ovat tottuneet siihen että kaikki pitää saada heti, ilman vaivaa - vaikka sitten muiden kustannuksella. Tällaisille ihmisille ominaista on valtava rauhattomuus ja on mahdotonta ajatella että he esimerkiksi kirjoittaisivat koskaan kirjaa tai kokoaisivat 5000 palan palapeliä. Pitkämielisyyden aate tavoitteiden saavuttamisessa on kadonnut.

Ja toiseksi: vanhuudelle, kokemukselle, osaamiselle ja opiskelulle ei anneta mitään arvoa, mutta poikkeuksetta se arvo annetaan omille ominaispiirteille. Tutkimusten mukaan esim. päättäjiksi äänestetään mieluiten ihmisiä jotka ovat sujuvasanaisia, itsevarmoja ja piikkikielisiä kuin ihmisiä joilla on todellista kykyä, taitoa ja edellytyksiä tehdä oikeita päätöksiä. Sellaisia päätöksiä joilla on kaukonäköisesti suunniteltuja myönteisiä vaikutuksia.

Lyhyesti sanottuna: Ihminen on alkanut pitää itseään parhaana. Ja mikä onkaan todellisuus? Jos joku katsoo tätä muurahaiskekona ylhäältäpäin, niin meissä tuskin oikeasti on ketään joka keosta erottuu niin edukseen että ihan hyppää erinomaisuutensa takia joukosta katsojan silmille.

Kaikilla meillä on tietämyksessä ja olemuksessa puutteita.

1.jpg

Rauhoittumisen aika

Olen saanut sähköpostiin paljon hyvää palautetta. Mutta saan myös häirikköviestejä ja muita epämiellyttäviä  yhteydenottoja. Jotkut kokevat ehkä taholtani olematonta uhkaa.

En ole uhka kenellekään. Siihen voi jokainen hyvillä mielin luottaa. Syksyn kunnallisvaaleja varten minua on kutsuttu kahteen puolueeseen ehdokkaaksi. En tiedä lähdenkö jos en voi olla edes vähäisessä määrin oma itseni ja jos joku kokee minun uhkaavan omaa asemaansa.

Ne jotka tuntevat minut, tietävät millainen elämänkatsomus minulla on. Mutta tuntuu että kaikille se on liikaa tai liian vähän. Suvaitsemattomuus on kyllä melko vaikea asia tässä yhteiskunnassa.

Mietin - saattaa sittenkin olla parasta rauhoittua, yrittää nauttia elämästä ja hoitaa omat työt ja vastuut kunnolla ja jäädä aikanaan ehkä eläkkeelle.

En nyt millään meinaa löytää tähän hyvää kappaletta, mutta lenkkisoittimessani on paljon Tommi Läntistä. Tätä kappaletta siellä ei ole, joten laitetaan se tähän:

6 kommenttia .

Ei enää toivottomuutta

Maanantai 30.1.2012 - Juhani Eilola

Itsemurha

Netti on täynnä ilmoituksia aikomuksista lähteä ennenaikaisesti viimeiselle matkalle. Luin niitä varmasti satoja ennenkuin aloitin tämän tekstin kirjoittamisen ja olen hyvin surullinen. Itse asiassa tarkoitus oli kirjoittaa ensin yli- ja alisuorittamisesta, mutta vaihdoin aihetta kesken matkan.

Laitan tähän yhden lainauksen parin kuukauden takaa. Lähde on 2006 vuonna lopetettu blogi johon kuitenkin yhä ilmestyy kommentteja:

"Olen sotkenut asiani liian pahasti ja tuntuu kuin koko maailma vihaa mua. Ja lopun lähestymisen huomaa myös siitä että ajatukset on kääntynyt muistoihin kun tulevaisuutta ei enää ole. Kriisistä kriisiin olen aina kulkenut ja väliin saanut hienojakin hetkiä. Vielä haluaisin tavata kaverini kerran ennen viimeistä lentoa."

Suomen itsemurhatilasto on yhä synkkää luettavaa vaikka tilastot ovatkin alkaneet kohentua. Silti niitä tehdään yhä liikaa.

Useinmiten syyt liittyvät juuri lainauksessa kerrottuun "Olen sotkenut asiani" -kommenttiin. Yleensä sotketut asiat ovat kuitenkin korjattavissa kun niihin hakee apua. Mutta mistä sitä apua hakisi?

Palveleva puhelin

Ollessani avustajana eduskunnassa, siellä eräs työntekijöistä ampui itsensä. Saimme työntekijän perheenjäseneltä sähköpostin joka järkytti ainakin minua. Hän kertoi miten asiat olivat perheen sisällä olleet ja miten suuri yllätys itsemurha koko lapsiperheelle oli. Kirje oli sisällötään sellainen että itse en enää edes uskonut itsemurhaan.

Uutisen tullessa joulun aikaan, palveleva puhelin ei vastannut, mistään ei saanut vastaanotolle aikaa eikä perheenjäsenten saatavissa ollut minkäänlaista kriisiapua. Ymmärsin että valtio oli leikannut palvelevan puhelimen käyttöön tarkoitettuja varoja tai avustusta. Sen takia lisäsimme Juhan kanssa palvelevien puhelimien resurssien kasvattamisen tulevan kauden yhdeksi asiaksi. Se tuntui silloin ja oli todellisuudessakin välttämätöntä. No uutta kautta ei tullut, mutta asia on edelleen yhtä ajankohtainen.

Valtion tai jopa kuntien on olisi syytä luoda jonkinlainen järjestelmä paitsi kriisiapuun, myös niille jotka ovat sotkeneet asiansa. Tilastoille olisi paljonkin tehtävissä.

Suomen ev.lut seurakunnan palvelevat puhelimet ovat 01019-0071 suomenkielisille ja 01019-0072 ruotsinkielisille. Näissäkin on päivystysajat su–to klo 18–01, pe ja la 18–03. Ruotsinkielinen päivystys on joka ilta klo 20–24.

Ystävät ovat ystäviä

Minulla on ollut ystäviä joita ei ole enää kyseisestä syystä. Jos joku nykyisistä ystävistäni lukee tätä, niin minun puhelimeni ainakin on myös palveleva puhelin, jolla on myös vaitiolovelvollisuus. Toivon ettei minun tarvitse enää koskaan sanoa että joku ystävistäni siirtyi tilastoon.

Ottakaa yhteyttä ystäviin ja antakaa ja ottakaa pois itkuista puolet.

Kommentoi kirjoitusta.

Onnellisuuspolitiikka

Sunnuntai 29.1.2012 - Juhani Eilola

WWF:n mukaan ihmiset käyttävät luonnonvaroja tällä hetkellä reilusti yli maapallon kestokyvyn. Keskustelemme vakavasti kuntien talousongelmista ja palveluiden järjestämisestä. Ne ovat vakavia kysymyksiä, mutta niitä paljon vakavampi on ympäristömme tulevaisuus. Pekingiläiset ja japanilaiset sen tietävät. Tulevaisuudessa ympäristöarvot on otettava huomioon kaikenlaisessa päätöksenteossa että myös lapsemme voivat asuttaa tätä planeettaa ja pohjalaista maaseutua.

Alla melko pitkä, mutta puhutteleva ja surullinenkin kuvaus siitä miten kotiseudullemme lopulta voi käydä. Vaikka video Fukushimasta kestää toistakymmentä minuuttia, niin kannattaa katsoa. Tämä tuli minulle tutuksi jo kuukausia sitten. Olen unohtanut välittää sen lukijoille aikaisemmin.

Kuntauudistuksen ympäristöarvot

Tunnustan olevani vihreiden arvojen kannattaja ja siksi ajattelevani monista asioista eri tavalla kuin kyllästyneet ja uudistajat. Esimerkiksi nykyisessä kuntauudistuksessa näen erityisen suurena ongelmana kasvavan liikenteen ongelman. Keskittäminen on jo nyt lisännyt satoja prosentteja liikenteen osuutta arkipäivän elämässä. Joissakin tutkimuksissa on arvioitu että aikaisempi liikenteen määrä oli vain noin 30% nykyisestä.

Lähikaupat ovat kuolleet, kyläkouluista viimeiset ovat kuolemassa. Yhteiskunnan palvelut ovat karkaamassa maakuntakeskuksiin. Kun ennen kotoa lähdettiin kauppaan pyörällä, potkukelkalla tai kävellen, niin nyt ilman autoa se on lähes mahdotonta. Maaseutukodeissa on käytössä pääsääntöisesti kaksi tai useampi auto.

Se että edustan vihreää ajattelua, ei tarkoita sitä että edustaisin Vihreän liiton ajattelua, joka maaseudun kannalta on valtavan ristiriitaista. Ollaan lisäämässä kuljettavia matkoja ja laskuttamassa niitä niiltä jotka pakotetaan näitä matkoja tekemään. Paljon loogisempaa on vähentää tarvetta omalla autolla liikkumiseen.

Kuntien ja valtion virastojen työtä ollaan keskittämässä yhä harvempiin pisteisiin. Se kasvattaa sekä virkamiesten että asiakkaiden tarvetta liikkua tien päällä. Sen takia jokaisessa kuntakeskuksessa pitäisi säilyttää vahvoja yhteispalvelupisteitä. Kaiken huippu on työvoimatoimistojen katoaminen kuntakeskuksista. Ne joilla ei edes ole varaa liikkua, pakotetaan siihen sosiaalisen huolenpidon loppumisen uhalla.

Huomattavasti järkevämpää kuin keskittämiskeskustelut, olisi ryhtyä keskustelemaan etätyömahdollisuuksista. Niillä henkilöillä joilla asiakaspalvelu on keskistetty tietyille päiville tai joilla asiakaspalvelua ei ole, voidaan nykypäivänä luoda mahdollisimman vähän luontoa kuluttava työskentelymalli joka tuo myös säästöä huomattavasti enemmän kuin mikään kuntauudistus. On aivan varmaa että tällainen keskittämismalli on vain välivaihe etätyölle. Jossain vaiheessa tämä mielettömyys paljastuu tyhmimmällekin päättäjälle.

Onnellisuuspoliittinen manifesti

WWF on julkaissut onnellispoliittisen manifestin. Sen sisällössä on paljon varteenotettavaa jota tässä on mahdotonta käsitellä. Kaikkien Kurikan valtuustossakin työskentelevien kannattaa se kuitenkin lukea. Monia siinä suositeltuja asioita omassa kaupungissamme pyritään jopa rajoittamaan. Esim. yhteisten tilojen käyttöä, joka vähentää uudistilojen rakentamisen tarvetta. Tila jonka käyttöä rajoitetaan, tuhlaa tyhjänä illasta toiseen energiaa.

Green Office

Kannattaa käydä tutustumassa myös Green Office -sivuihin. Emme voi ikuisesti jatkaa tietotekniikan keskellä uudistusten lykkäämistä. Joskus tietotekniikkaa on lähdettävä hyödyntämäänkin. Joskus on arvioitu että pahimmillaan työpaikalla käytetystä ajasta 35% menee tietotekniikkaongelmien ratkaisemiseen kun tilanne voisi olla toisinkin päin. Tietotekniikka voisi nopeuttaa työskentelyä nykyisestään vielä ainakin 35% ja erityisesti vähentää muuta kulutusta useita kymmeniä prosentteja.


Tykkään Johanna Kurkelan musiikista, mutta en ole saanut sitä koskaan sovitettua näihin blogiteksteihin. Nyt sovitan tähän Hiljaisen kaupungin koska sen kuvaus nostaa eilisen blogitekstin tapaan muistoja mieleen. Ja tietysti toivon että voimme jakaa matkamme myös toistemme kanssa.

3 kommenttia . Avainsanat: Politiikka

Sosiaalinen aikajana

Lauantai 28.1.2012 klo 0.57 - Juhani Eilola

Naamakirja eli Facebook siirtyi aikajanalle ja kävin läpi vanhoja Facebook -päivityksiä. Laitan tähän muutaman valikoidun päivityksen jotka tuovat muistoja mieleen.

face1.jpg

face2.jpg
face3.jpg
face4.jpg
face5.jpg
face6.jpg
face7.jpg
face8.jpg
face9.jpg
face10.jpg

Ja loppuun vähän itseironiaa:

4 kommenttia .

Ahdas sydän

Perjantai 27.1.2012 klo 0.56 - Juhani Eilola

Olen yleensä kirjoittanut blogitekstit reilusti etuajassa ja laittanut automaatin julkaisemaan tekstin 0.00. Joku teksti on kirjoitettu jopa viikkoja aikaisemmin.

Jos kellonaika on joku muu, niin yleensä olen käynyt editoimassa tekstiä jälkikäteen koska blogin ulkoasu ei ole miellyttänyt. Mutta tämän vuoden kaikki blogitekstit on tehty reilusti etukäteen. Tämä teksti on ensimmäinen poikkeus. Kirjoitan tätä poikkeuksellisesti vasta 0.00 jälkeen.


Aiheiden valinnasta

Kirjoittaisin blogitekstejä mieluiten ajankohtaisista kunnallispoliittisista aiheista, mutta koska www.mattiollila.fi on luetuin blogi tästä aiheesta, niin siellä on helpompaa osallistua aktiiviseen keskusteluun.

Tänään päällimmäisenä on ollut kaksi aihetta. Toinen aikuisen ihmisen esiintyminen esimerkkinä nuorisolle ja toinen homokeskustelu, jossa ollaan tultu merkilliseen pisteeseen. Aiemmin vaadittiin ettei asiaa saa pitää tabuna vaan siitä pitää pystyä keskustelemaan ja juuri nyt siitä ei saa keskustella. Ja jos keskustellaankin, niin aiempi ahdasmielinen keskustelu on muuttunut homofobiasta perinteisen vanhanaikaisen näkemyksen halveksimiseksi eli perinnefobiaksi.

Keskustelu alkaa kääntyä jo liian pitkälle niiden kohtelussa jotka vannovat vain perinteisen parisuhteen nimiin. Unescon suvaitsevaisuuden periaatteiden julistuksessa vuodelta 1995 kuitenkin on tällainen kohta:

"Ihmisoikeuksien kunnioittamisen periaatteen mukaisesti suvaitsevaisuuden osoittaminen ei merkitse yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden sietämistä eikä omasta vakaumuksesta luopumista eikä sen heikentämistä. Se merkitsee, että ihminen saa vapaasti pitää kiinni vakaumuksestaan ja hyväksyy sen, että toiset pitävät kiinni omastaan.

Se merkitsee sen tosiasian hyväksymistä, että ihmisillä, jotka ovat luonnostaan erilaisia ulkomuotonsa, asemansa, puhetapansa, käyttäytymismuotojensa ja arvojensa puolesta, on oikeus elää rauhassa ja olla sellaisia kuin ovat. Se merkitsee myös, ettei kukaan saa väkisin tyrkyttää näkemyksiään toisille."


Mietin minkä kappaleen tähän loppuun laittaisin. Ehkä tähän suvaitsevaisuuden nimissä sopii Pekka Simojoen Toisenlainen tie, joka kertoo ahtaasta sydämestä.

2 kommenttia .

Mabus

Torstai 26.1.2012 klo 1.00 - Juhani Eilola

Tänään annetaan taas vaihteeksi ilonaiheita skepsisläisille. Muutama päivä sitten ulos tulleessa JIM:n dokumentissa käsiteltiin Nostradamuksen nelisäkeitä. Niissä hänen kerrotaan ennustaneen kolme hirmuhallitsijaa eli antikristusta.

 Ensimmäinen  heistä oli Napoleon, toinen Hitler ja kolmas eli viimeinen arvoituksellinen Mabus. Hän ei ole vielä tullut tai ainakaan häntä ei ole vielä tunnistettu. Tuskin kuitenkaan on kumpikaan Suomen presidenttiehdokkaista.


Columbo selvittää kaiken

Useimmat keski-ikäiset naiset tykkäävät Columbosta tai Sherlockista. Columbo on enemmän nykypäivää. Ainakin hänellä on hevosta parempi kulkuväline. Ja varmasti hän selvittäisi tämänkin visaisen pulman.

Columbo puhuu usein vaimostaan. Minäkin keskustelin vaimoni kanssa noista Napoleonin ja Hitlerin ajan kauhuista. Ihmettelin miten ihminen tai jopa kokonainen kansa voidaan saada noin paljon vihaamaan muita ihmisiä. Napoleonin takia kuoli 3.5 miljoonaa ihmistä ja Hitlerin takia vielä paljon enemmän ennenkuin kukaan kunnolla edes ehti tajuta mitä todella tapahtuu.

Mutta kaikkihan me joskus olemme olleet tilanteissa joissa olemme huomanneet että ihminen voi olla toiselle ihmiselle susi.  Ihminen pystytään tietyissä tilanteissa ja asioissa manipuloimaan ja villitsemään millaiseen vihaan tahansa ja hän voi kokea sen jopa aidosti oikeutetuksi. Ja sitten se karkaakin lapasesta ja päättyy kansanmurhaan.

Mutta kuka Mabus on?

Mabuksen henkilöllisyyttä ovat monet yrittäneet ratkaista. Tunnetuin ehdokas on Yhdysvaltain nykyinen presidentti. Monet eivät usko siihen, enkä usko minäkään. Napoleon kantoi Nostradamuksen tekstejä mukanaan. Hän tiesi olevansa ensimmäinen antikrstus ja näyttää siltä että Hitler tiesi vielä enemmän.  Hän tiesi Napoleonin olleen ensimmäinen ja itsensä olevan toinen.

Jos joku selvittää kolmannen henkilöllisyyden, niin kertokaa meille! Voisiko se olla yksinkertaisesti vain yhdysvaltain laivaston johdossa palveleva Ray Mabus? Nouseeko hän joskus uransa huipulle seuraavaksi antikristukseksi?

Maailmanloppu 2012 ?

Kurikan oma poika Teijo Kalevi Lusa on kirjoittanut viisi kirjaa joista yksi, maailmanloppu vuonna 2028, on aiheuttanut aika paljon keskustelua netissäkin. Mabuksen ja Maya-intiaanien ympärillä pyörii vuosiluku 2012 samassa tarkoituksessa. Ja ihmisiä pelottaa mitä on tulossa.

Näin kristittynä on helppo sanoa molempiin etteivät pidä nämä luvut ihan paikkaansa. Pitkä on taival vielä maailman loppuun. Keskitytään nyt vain selvittämään se mitä voidaan. Omat pienet maailmanloppumme! Kaikki katoaa aikanaan. Kuten tässä laulussakin.
 

7 kommenttia .

Presidentinvaalien kunniaksi

Keskiviikko 25.1.2012 - Juhani Eilola

Haluan juhlistaa presidentinvaalien toista kierrosta kauniilla musiikilla ja näyttävillä Grystalin kuvaelmilla.







9 kommenttia .

Monta murhenäytelmää

Tiistai 24.1.2012 klo 0.12 - Juhani Eilola

Perheiden tragediaa ja murhenäytelmää

Pienen lapsen hauta Kauhajoella. Enkelit ja linnut kertovat että häntä on vieläkin ikävä. On ollut surullista lukea miten paljon maassamme on lyhyenä aikana syntynyt mm. turhia lapsiuhreja perhetragedioiden yhteydessä.

Me kaikki haluamme ottaa osaa niiden lähimmäisten suruun jotka ovat menettäneet perheen pienimpiä mistä syystä tahansa. Nälkävuosina ja muutamia kymmeniä vuosia sitten oli vielä tavallista että perheessä kuoli lapsia esim. kulkutauteihin. Niin myös isovanhempieni perheessä.

22072011655.jpg


Taulu Lapualta Vanhan Paukun kappelista kertoo koko Lapuaa ja koko kansaa koskettaneesta tragediasta Lapauan patruunatehtaalla. Heistä suuri osa on äitejä. Lapset jäivät ilman vanhempiaan ja monet menettivät puolisonsa yllättävässä onnettomuudessa. Muistan kun katsoin hautajaisia televisiosta. Pitkät arkkurivistöt puhuttelivat jokaista katsojaa.

18072011629.jpg

Lapuan Patruunatehtaan uhrien muistoksi on tehty laulu Joki Lapuan hiljaa virtaa. Laitan sen tähän kuultavaksi niin voitte palata muistoissa taaksepäin: "Suuri on nyt tuo surujen summa, määrä loputon myös kyynelten..."

Eräs nuori romanityttö kirjoitti Facebookissa miten hänen molemmat isoisänsä ovat kaatuneet rintamalla taistellessaan Suomen vapauden puolesta. Rintamalla on nähty murhenäytelmiä rotuun katsomatta.

Suomi ei ole ainoa maa joka on ollut sodassa. Ihmiset kärsivät sodan kauhuista ja luonnon valtavasta voimasta kaikkialla maailmassa ja meidän on kannettava oma vastuumme lähimmäisistä.

Onko tämä Facebook-päivitys meidän vastauksemme:

yhteiskunta2.jpg


Kommentoi kirjoitusta.

Innoivointia ja arvojen luontia

Maanantai 23.1.2012 - Juhani Eilola

Eduskuntamatkalta viime talvena jäi käteen kaksi mielenkiintoisesti ristiriitaista, mutta samanmielistä kirjaa. Ensimmäinen kirja Sitran raportteja 76 kertoo kestävästä innovoinnista ja toinen, jonka takana ovat myös Sitra sekä Tekes, kehoittaa suoraan: "Unohda innovointi". Ne antoivat paljon ajattelemisen aihetta, jota voisi hyvin soveltaa Kurikassakin.


Kestävä innovointi (netissä: Kestävä innovointi)

rap76_iso.jpgNiille joiden hilseen yli sana innovointi menee, kerrottakoon että sen lähin kuvaus selkeällä suomenkielellä on uudennos. Joko vanhasta kehitetty tai kokonaan jokin uusi idea.

Kestävä innovointi sisältää kirjan mukaan vastuun koko planeetasta. Pienemmässä mittakaavassa  tietysti sen lisäksi paikallisen vastuun.

Tavoitteena on talouden ja erityisesti väestön hyvinvointi. On toimittava eettisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestävien periaatteiden puolesta.


unohda.jpg

Unohda innovointi
(netissä: Unohda innovointi)

Toinen kirja kehoittaa unohtamaan koko innovoinnin.

Näiden kirjojen minun silmissäni näkyvä punainen lanka siinä, että kestävä innovointi on jotain muuta kuin perinteistä innovointia, joka on perustunut taloudellisuuteen ja menestykseen. Tämä innovointi on syytä unohtaa ja luoda asioille
myös kestäviä arvoja ottamalla huomioon vaikkapa nyt yhtenä esimerkkinä ympäristöarvot.

Jokainen voi arvioida mitä kestävät arvot ovat mm. nykyisen kuntarakennekeskustelun suhteen. Miten kuntakokoa kasvattamalla vähennetään esim. liikenteen kuormitusta luonnolle.

Tätä kirjoittaessani haastatellaan presidentinvaalien ennakkoäänten perusteella Paavo Lipposta. Hän siteeraa kuukausi sitten isiensä luokse mennyttä Tsekin entistä presidenttiä Vaclav Havelia, joka on sanonut että perusarvoista puhuminen ja niiden puolesta toimiminen luo tulevaisuutta. Siihen voi mennä aikaa, mutta se tulee väistämättä.

Eli jos me haluamme luoda onnellisen tulevaisuuden katsomatta erityisesti mihinkään yhteiskuntaluokkaan, niin tällaista onnellista ja tasapuolista, ympäristöstä huolehtivaa tulevaisuutta ryhdytään rakentamaan vaikka sillä ei näy heti välittömiä seurauksia.


Tämä Wärtsilän tietoisku kuvaa hyvin sitä mitä tällä blogitekstillä ajan takaa. Wärtsilä luo tuotannolleen arvoja jotka eivät niiden julkistamisen jälkeen voi jäädä vain puheeksi, vaan pakottaa myös toimimaan. Samalla se pakottaa myös muut kilpailemaan samojen arvojen perustalta. Mieti mitä tällainen video sisältäisi jos se kertoisi vireillä olevista kuntauudistuksista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kestävä kehitys, Innovointi

Rasti-Kurikka kunnon asialla

Sunnuntai 22.1.2012 klo 0.35 - Juhani Eilola

Huippusuunnistuksen asialla

Olin eilen mukana Rasti-Kurikan testijuoksussa, joita järjestetään muutaman kerran talvessa Paavalin alueella. Mukana on ollut välillä kovia tekijöitä. Tällä kerralla 7.8 km:n testijuoksussa Rasti-Kurikan australialaisvahvistus David Brickhill-Jones juoksi uuden reittiennätyksen 27.09. Hänellä oli nimissään jo viime vuodelta 16.4 km:n kärkiaika 56.40.

Ajat ovat talviset olosuhteet huomioon ottaen kovia eikä profiilikaan ole niitä kaikkein helpoimpia, sillä Antilantien pitkä nousu juostaan pidemmällä matkalla useampaan kertaan ylös.

210120121061.jpg

Kun katsoo kaikkien aikojen listauksia niin mukanna on ollut Sauli Harjamäkeä, Topi Anjalaa, Vesa Taanilaa ja Marius Mazulisia. Melkoisia mestareita ja juoksun ammattilaisia siis. Listoilta löytyy myös Kurikan omia kestävyysjuoksijoita huipuista aina täysin mitättömiin tekijöihin kuten allekirjoittaneeseen saakka.

Ennätyslista löytyy tästä: Kaikkien aikojen parhaat.

Kunnon asialla

Vuoden 2012 tavoitteena on nostaa Kurikassa suunnistuksen arvostusta ja vetovoimaa kuntoilulajina. Aikuisille järjestetään suunnistuskoulua ja Iltarastit ovat aina sopineet kaikille kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Suunnistus ja metsässä liikkuminen on kenelle tahansa terveysliikuntaa parhaimmillaan.

Jukolan viesti on jokavuotinen huippu- ja kuntosuunnistustapahtuma. Tässä videona sen lähtö, joka kuvaa hyvin sitä skaalaa millä tasoilla ja millä mielellä eri ihmiset suunnistusta harrastavat. Kauno Kyvykkäät voivat hyvin tulla mukaan pienellä harjoittelulla.


Eri tasoilla

Niin suunnistuksessa kuin muillakin elämän aloilla ihmiset etenevät eri tasoilla. Ihan yhtä lailla esim. polittisessa ja yhteiskunnallisessa tietämyksessä on huipputasoja ja vaatimattomampia tiedon tasoja. Suunnistuksessa asenteena voi olla suurien massojen liikuttaminen ja terveyden tukeminen tai kapeammalle kärjelle oman huippusuorituksen tekeminen.

Politiikassa se voi olla taloudellisen huipputuloksen tekeminen, oma poliittinen ammattiuralla eteneminen tai suuremmille massoille tarkoitettu kestävä kehitys, joka ottaa luonnon ja yhteiskunnallisen tasapainon ja toimeentulon huomioon.

Seuraava video edustaa myös elämän aluetta jossa joillekin tärkeintä ovat huippuhetket ja toisille taas koko elämän kestävä onnistunut seuravalinta. Parhaimmillaan pitkälle uralle mahtuu huippuhetkiä vanhimpiin seniorisarjoihin saakka.

2 kommenttia . Avainsanat: Suunnistus, Rasti-Kurikka

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »